Спирането на обществените поръчки не е PR!

Това е борба с корупцията, заяви Томислав Дончев
Обновена: 11 мар 2016 22:50 | 11 мар 2016 22:48,
30
Спирането на обществените поръчки не е PR!
Снимка: Булфото

Спирането на обществените поръчки не е измислен пиар. Това е борба с корупцията, задкулисието, съмненията. Но това е само началото. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в "Панорама" по БНТ.

По думите му не е обичайно това да се прави от политическото ръководство на държавата, а от администрацията.

"Предвиждаме много силен акцент върху предварителния контрол. Много голям процент от контрола се прави след поръчките. Затова сега акцентът е да става преди това. Новият закон за обществените поръчки предвижда Агенцията за обществени поръчки да проверява една процедура дори на ниво обявление и така да се предотвратят белите", заяви той.

"Нашата цел е да убедим хората в искреността на намеренията си. Когато говорим за обществените поръчки, говорим за това как да се харчат парите на данъкоплатците", допълни Дончев.

В отговор на въпрос дали спирането на някои поръчки е война с Пеевски Дончев отговори, че правителството не може да си позволи да води борба с което и да е физическо лице.

Според вицепремиерът в строителството със сигурност има концентрация, тъй като големи фирми, които на база капацитета, който имат, често печелят поръчки.

Дали има картел, би трябвало да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Затова той помоли всеки, който има данни за картел, да ги предостави на КЗК.

Новият закон за обществените поръчки със сигурност е по-добър от стария, смята Дончев. Но сам по себе си не е гаранция, че нещата ще бъдат както трябва.

"Така както и семейният кодекс не е гаранция, че всяко семейство ще е щастливо", даде пример вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари