Калфин зове институциите в ЕС на борба срещу сивия сектор

Само така щял да се реши проблемът с укриването на труда
15
Калфин зове институциите в ЕС на борба срещу сивия сектор
Снимка: Булфото, архив

Задълбочаването на сътрудничеството между компетентните институции в страните членки на ЕС ще доведе до по-големи успехи в решаването на проблема с недекларирания труд. Това каза социалният министър Ивайло Калфин на неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Амстердам.

Калфин предложи работата по тази тема да се обособи в три групи, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Първата да е свързана с подобряването на познаването и взаимното разбиране за различните национални системи и практики за противодействие на недекларирания труд, включително на неговите трансгранични аспекти. Втората тема е развиването на задълбочени анализи за ефективните общностни мерки срещу разпространението на недекларираната работа, включително превантивни мерки и криминални санкции.

Трето, необходимо е да развием насоки за усвояване на добри практики при борбата с необявената работа, каза вицепремиерът.

Калфин добави, че наред с най-проблемните по отношение на недекларирания труд сектори като строителството, услугите и международния транспорт, е необходимо да се обърне и внимание и на условията, при които се трудят домашните помощници.

Тези работници са уязвима група от гледна точка на защита на техните трудови и осигурителни права, подчерта министърът.

По време на форума беше обсъдена и концепцията за Европейския стълб на социалните права.

Основната цел на инициативата е създаването на справедлив общоевропейски пазар на труда и осигуряването на по-добра защита на работниците в ЕС. Инициативата е насочена към страните от Еврозоната, като има възможност останалите държавни членки да се присъединят, ако желаят.

Европейският стълб на социалните права следва да стъпва върху и да допълва достиженията на правото на ЕС в социалната област. Идеята е тази рамка да послужи като ориентир за политики в области, които ще доведат до създаването на добре функциониращи справедливи пазари на труда и социални системи. Концепцията ще се обсъжда през цялата 2016 г. В дебатите ще участват институциите на ЕС, националните парламенти, социалните партньори, гражданското общество, експерти от академичните среди. Окончателният вариант на Европейския стълб за социалните права трябва да е готов в началото на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Строителите са масово в сивия сектор. Всякакви там сиви фирмички за дограми, изолации, бояджии, плочкаджии и т.н. строителни услуги. Сега са добре, крият данъци и осигуровки. На един такъв мой комшия обаче му се стъжни в момента. Хазяинът му продава апартамента, където живеят и той иска да го купи. С кредит естествено, защото укритите данъци и осигуровки лесно се харчат за иху-аху и бързо свършват. Е, познайте сега как банката му иска да доказва доходи, а той не може! А някога ще се пенсионира..
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставка на този министър който допусна два пъти да се поръчват суперскъпи лимузини за социалното министерство. Да припомня, че първата поръчка беше за десет лимузини за 720 000лв. След като делаверата беше разкрита, поръчката беше променена на десет лимузини за 500 000лв, но това отново е ужасно много за нашите стандарти. Например, един от нашите мобилни оператори направи здрелка за 15 автомобили за 270 000лв без ДДС
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най висока смъртност-вдигане на пенсионната възраст-браво Калфин!
9
0
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да започнат да облагат доходите си от рушвети!
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На борба срещу Калфин!
7
0
 
38
 
! Отговори
До Калфин преди 8 години
Вместо да ръсиш глупости на килограм, обърни внимание. България от 1985 до днес намаля с 20,6% ... Не е ли време да ни обърнат внимание от ООН и ЕС. Не е ли време да викаме за помооощ!
6
0
 
35
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Разликата е, че в Западна Европа недекларирания труд е от мигранти, но фирмите декларират прихода за този труд, за да не изгорят от данъчните служби. По-този начин вдигат производителността и отчетения БВП.В България недекларирания труд води недекларирани приходи за несъществуващи фирми, които допълват разликата между жизненият минимум и минималната работна заплата
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Национален предател,убиец на собствения си народ.ОСТАВКА и чиба,къш
4
1
 
38
 
! Отговори
един от Африка преди 8 години
Абе тоз добре ли е , укреване на труд в другите държави няма.*** в Грмания ,Австрия ,Испания и тн и се опитай да навиеш работодателя да не ти пусне договор или да не ти плаща осигуровки - немислимо , защото моментално гори и то с много пари.Такава свинщина с осигуровки и без договори има само в България.
3
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този *** няма 1 трудов стаж в живота си, но пише стратегии. И е малко смешно държавата с най-голям дял на сивата икономика да поучава другите.
2
0
 
32
 
! Отговори
Zuki преди 8 години
Nezabavno mnogo skapi vizi za vsichki migranti prez i v rbg!? Tarifa na den 250 evro minimum?!...:-)
1
1
 
50
 
! Отговори
БОКЛУК преди 8 години
И ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ В ГРОБА