РБ пита: Национализират ли втората пенсия?

Реформаторите против поправка на Горанов в КСО
25 апр 2016 14:37,
29
РБ пита: Национализират ли втората пенсия?
Снимка: архив Булфото

Задава ли се национализирането на парите от втората пенсия? Това питат депутати от Реформаторския блок след предложението на Министерството на финансите - средствата от личните партиди да се управляват от общ пул.

Идеята бе оповестена в петък привечцер. Тогава от ведомството на Владислав Горанов обявиха,че предвиждат промяната с изменения в Кодекса за социално осигуряване.

"На практика това би означавало, че средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи", смятат реформаторите.

Още по темата

Затова Мартин Димитров и Петър Славов питат кой ще управлява и ще се разпорежда със средствата от т.нар. "общ пул" и кой ще упражнява контрол върху процеса. Двамата внесоха официално въпросите си към финансовия министър Владислав Горанов.

Те искат от него отговор и на въпроса как е гарантирано правото на наследяване в пълен размер на средствата по тези партиди от наследниците на починали осигурени лица.

"Създаването на "общ пул" за изплащането не обезсмисля ли съществуването на индивидуални партиди при натрупване на средствата и стимулът за заплащане на по-висок размер осигуровки, след като в определен момент те ще бъдат колективизирани в "общ пул" и индивидуалните усилия на лицето ще се изгубят за сметка на колективното начало?", е другият въпрос на реформаторите към Горанов.

Славов и Димитров искат и отговор как ще се гарантира че натрупаните осигурителни вноски на осигурените лица, които добросъвестно са ги заплащали през годините, няма да бъдат използвани за заплащане на пенсия на други осигурени лица, които не са били коректни платци.

Притесненията на Славов и Димитров са, че това би могло да се окаже един вид национализация на средствата за втора пенсия, както и че по този начин ще бъдат ощетени честните и съвестни осигурени лица.

"След предишния злополучен и, слава Богу, неуспешен опит да се посегне на личните партиди на хората за втора пенсия, сме притеснени, че отново подобни промени се промъкват покрай други законодателни промени. Недопустимо е подобни радикални промени в пенсионния модел да се правят на тъмно, набързо и без оценка на въздействието", коментира Петър Славов.

В края на 2014 година ГЕРБ с подкрепата на ДПС се опита да прокара решението 5-те процента от осигуровките за втора пенсия на всички българи, които през 2015 г. започват работа за първи път, да отиват директно в НОИ, вместо в частен осигурителен фонд. След което, веднъж прехвърлени към НОИ, лицето повече не можеше да пренасочи средствата по партидата си към пенсионен фонд. Впоследствие промените бяха отменени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
ined преди 7 години
Дянков ограби здравната каса, а тоя *** е решил да заграби пансиите на хората.
22
1
 
9
 
! Отговори
opps преди 7 години
Казва се пладнешки обир а не национализация....Така ти пращат какво имаш по сметката, а после...***...Трябва национализация но на откраднатото от управниците...
21
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Да,комсомолче мамино,още наследствено.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това се казва-НЕКЪДЪРНИЦИ да те управляват,пък и да имат самочувствие,че са най-добрите!А това упражнение с вноските за пенсии от незнам си кой стълб всеки средностатистически седмокласник би могъл да го направи! Щото там някъде се учеха ония задачки с басейните и тръбите дето го пълнят и изпразват!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става весело!
18
1
 
27
 
! Отговори
към матряла преди 7 години
тия гербаджии са крадци , но матряла гласува -- взеха ви здравните осигуровки , сега пенсионните осигуровки , взеха ви част от парите през КТБ , 20 милиарда заеми , следващата стъпка е национализиране на всички депозити , накрая ще ви сложат грездия , но не безплатно
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ са пладнешки крадци.Първият мандат окрадоха Здравната каса, сега ще окрадат Пенсионния фонд.А тъпият материал блее и ръкопляска на собственото си заколение.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига сте се правили на интересни, бе лакеи такива. Мутрата ви даде няколко министерства и се скъсахте да му лижете това, с което се изхожда.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова кражба извършена тихомълком!!!Гарантирано от ГЕРБ
14
0
 
21
 
! Отговори
naleg преди 7 години
Кражба !
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма финансов министър , който да не е измислил някаква схема за милиарди . Милен Велчев продаде външен дълг за милиарди уж изгодно , но после се оказа не съвсем така . За тия тарикати няма партия няма правителство , важното е те да се нагушат .
12
0
 
31
 
! Отговори
Уууу! преди 7 години
Горанов, ОСТАВКА!!!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, затова няма да гласувам и искам да ме дерегистрират и да ме забравят! Писна ми от тази солидарност ! Когато трябва да даваме - солидарност, а когато трябва да взимаме - като в приказката за бай Хасан. А някои са си все така равни с панамските сметки.
10
0
 
30
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Факт е, че след година-две управление, политиците ни губят представа за реалността, и си мислят, че всичко им е позволено! Време е да ги върнем в реалността! Този път май ще има и обесени! На един човек като му вземеш всичко, няма какво да губи!Най много трябва да ви е страх от хора, които няма какво да губят!Ще ви изметем наглеци!
9
3
 
14
 
! Отговори
българина преди 7 години
В Полша и Унгария отдавана още 2010г... Неосоциализма е неизбежен защото дивия неконтролируемите капитализъм води до това.. Оставиш ли хората да правят каквото си искат неограничено кривите стават вечни... Защото алчността няма Горна граница. Всичко вече е печатане на пари стимули субсидии и фондове..
8
0
 
39
 
! Отговори
Е- преди 7 години
Много, ама много му е къса паметта на тоя народ... Горанов от бая отдавна се е запапунявил да ги прилапа тия готови парички от втория стълб, ама тогава, преди време не му се отвори парашута... но пък сега е пълен с нови идеи и явно няма намерение да се отказва...
7
1
 
26
 
! Отговори
сдасдасдас преди 7 години
Нема страшно чеда мои, аз бащицата на нацията Боко Велики ви казвам, че лично ще си прибера тези парички в джоба.Вие обаче продължавайте да опъвате врат и да работите все по усърдно, че ето сега вече има и внуче трябва и за него да заделям. Е сега може вие леко да останете гладни, ама важно аз да съм добре.
6
0
 
31
 
! Отговори
гост преди 7 години
Всичко това е да като да ти влязат в къщата, да ти оберат парите и да ти казват кога да си купиш хляб и кога да стоиш гладен. Наглоста на управляващите отиде твърде далеч, но за цинизма винаги има оправдание. вместо да се насочат мозъците си към решаване на проблемите, цялото внимание е насочено към създаването на нови. Важното е да има килипир от цялата работа. Това е поредното доказателство, че не са дорасли да бъдат уважавани.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен ми откраднаха от втория стълб 2000 лева!Хората заделят пари по закон и в един момент се появява едно *** и ги взема.*** Масларова, Дянков-крадец на Здравната каса.И трябва да гласуваме задължително, за да правят нас на ***! Окрадоха спестяванията ни, лихвоточките, осигуровки, спестявания!Мутрата не се ли налапа?!Следва грабежът от банките-тези нулеви лихви на спестявания и баснословни на кредити!Хора, не гласувайте за тези мародери!
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами много просто,държавата е пред дефолт,европарите спират,инвестиции няма никакви,половината работоспособно население работи за чужди икономики,лъжа е повишаването на приходите...След шест години ГЕРБ е така