В дните на Априлската епопея - да се преклоним!

Президентът: Даваме ли достатъчно днес за Отечеството?
Обновена: 3 май 2016 07:09 | 2 май 2016 22:04, Веселина Йорданова
91
В дните на Априлската епопея - да се преклоним!
Снимка: БТА

В дните на Априлската епопея отново да покажем, че никой не е забравен, да се преклоним пред подвига на апостолите и въстаниците, да поднесем цвете на техните паметници, да посеем в сърцата си тяхната вяра и жертвоготовност, тяхната любов към Родината. За това призовава президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка по случай 140 години от Априлското въстание тази вечер на площад "20 април" в Копривщица.

Вече 140 години в сърцата ни гори пламъкът на Априлската епопея. Днес бунтовната и славна Копривщица отново ни събира, изпълнени с чувство на патриотизъм и дълбока почит, за да си спомним за чутовния подвиг на нашите предци, които през 1876 г. показаха на Европа, че на Балканския полуостров живее народ, който повече не може да търпи и който е готов на всичко за своята свобода и достойнство, посочва Плевнелиев в словото си, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

По думите му - незабравим е приносът на Копривщица за израстването на народа ни през вековете, израстване политическо, духовно и интелектуално. Славният български град се превърна в люлка на цяла плеяда революционери и интелектуалци, общественици и държавници. Неслучайно преди 140 години точно тук пламна първата искра на героичния бунт.

В Копривщица е родното огнище и на легендарния Георги Бенковски, водача на Хвърковатата чета, която, носена от устрема на вярата, разнесе пожара на въстанието из бунтовната и свещена българска земя, припомня президентът.

Въстанаха свободните духом. Много преди българите да грабнат оръжие, "великата идея" на свободата вече бе посята в умовете на най-будните, на най-готовите да пишат история. Април 1876-а бе резултат от дългогодишните усилия на "една дълга върволица от предтечи - сеятели", която "беше прегазила вече духовната нива на България и хвърлила там семето на самосъзнанието". "Тая дивна върволица, пише Вазов, която захващаше от Паисий - един калугер, и се заключваше с Левски - един дякон" - два колоса на националната ни свяст.

Априлското въстание не беше творение външно, а рожба само на българския народ. То бе изцяло "народно дело" и всеки даде според възможностите си. Църквата - свещеника, школото - даскала, полето - орача, майката - сина си. Стремежът към свобода получи своя венец, своя най-значителен израз, когато се превърна в обща национална кауза. Когато българинът осъзна, че всеки трябва да даде в битката за България и когато най-достойните бяха готови да умрат в името на България, заявява Росен Плевнелиев.

По думите му светлият морален ориентир, изписан от нашите предци с кръв и достойнство, вдъхновява и задължава. Подвигът на априлци завинаги ще остане като парещ въпрос в съзнанието на българската нация - даваме ли достатъчно за Род и Отечество, дали изборите, които днес правим, са правилни, дали действията ни са на висотата на завещаното от нашите деди.

Поглеждайки назад към тяхното себеотрицание, търсим верните отговори и за днешния ден. За всеки, захванал се с трънливия път на политиката, трябва да е ясно, че се е "обрекъл да работи за Отечеството", както ни учеше Левски, а не за себе си. Българските политици и общественици сме длъжни да следваме примера на априлци - да се посветим изцяло на общото благо, да бъдем сред народа и винаги редом с него да работим за по-добрите бъднини за отечеството ни.

Винаги можем да се справим с предизвикателствата, когато помислите ни са чисти, а целта - ясна. А тази цел остава неизменна във времето - свободна и независима просперираща България, равна с другите европейски народи. В нейно име бе саможертвата на апостолите на Априлското въстание, в нейно име трябва да бъдат и нашите усилия днес, посочва държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой не знае ли какви са тези по-добри бъднини. Да не би да става въпрос за безплатна диско-тека,безплатен тенис-корд,безпратна вечеря в ресторант един път месечно,или не дай Бог без- платно погребение.Между другото,Отечеството си е добре и няма нужда от бъдещи добрини.
50
1
 
4
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Този незнам колко члена на семейството трябва да изгуби от болести или по друг начин , че да си махне мазната ЯНКИ усмивка ! Не е адекватен и е 1:1 с ОБАМА само където нашият е БЯЛ уж и уж здрав ама лъха на МЕКОСТ от него все едно е взет от "специален" парад в Холандия !!! Хората искат някой с твърд ЮМРУК работещ за нацията и благоденствието на страната като цяло а не клоуни на конци на корпорации ! Искаме хора като л-т Владимир Вазов , като генерал Луков и т.н. истински ПАТРИОТИ !
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже защо наказа българите с този призидент?
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Априлска ЕПОПЕЯ,Априлски Пленум,Априлски Велигден,а Резултатът винаги равен на НУЛА.И всичко това в името на идните поколения.Кой тогава разгонва ФАМИЛИЯТА на идните поколения.За наше съжаление Господ Исус Христос приема и тези ,които обичат да лъжат.След- ващото Априлско Велико Събитие трябва да сложи КРАЙ на тази ПРОСТОТИЯ.
47
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 7 години
до последните два абзаца, *** дойди. Ще речеш, човека слави Априлското Въстание. Добре. Ама да ми правиш паралел между онези чисти души, между Кочо, Бенковски и обикновените хорица проляли кръвта си в онези дни и Шопарите населяващи днес българската "политика" на "ползу роду"?!? Росене, стига простотии бе, Росене. Какъв "трънлив път" бе? Още малко и Голгота ще ти се привиди? Айде пуснете кокала и заживейте "охолно" като обикновения българин. За да разберете какво е "трънлив път" и Вие.
46
3
 
4
 
! Отговори
ROM преди 7 години
5-10 луди се вдигнали, после като пилци са избягали и се издали един друг. Герои били, ха ха ха!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не се разбира против кого е било въстанието ?!
44
1
 
17
 
! Отговори
Russia преди 7 години
Кой ни освобождава от Турско РОБство????? Кой кой кой бе мекерета мръсни и тия където ви избраха фашагите ада.... Велика Русия
43
0
 
20
 
! Отговори
танто за танто преди 7 години
Любимата САШа упълномощи такива,като тоя чича да дерат народа,срещу възможност за достъп на всички природни ресурси на страната
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо допира дясната си ръка до лявата си част на гръдния кош. Това е непознат жест/символ по нашите земи?
41
0
 
24
 
! Отговори
цък преди 7 години
За отминалите 26 г. дуПекрация нямахме нито един президент с който Бг и българите биха могли да се гордеят!Но, настоящия надмина всички.По-жалка и сервилна личност, готова да заложи на карта бъдещето на Бг, президентската ни институция не познава!!!!!
40
20
 
3
 
! Отговори
Бледия преди 7 години
В любимата Раша има най-много гейове, сори. Със забрани не става!
39
1
 
15
 
! Отговори
Диего Марадона преди 7 години
Най - смешния беще Желю, дето се препъваше по стълбите на самолета и жена му, му пресипваше в чашата на приемите! И призна Македония!
38
0
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
За хилядите убити наши християнски деди, за убитите жени деца и безпомощни хора, за всичките почернени български семейства от турците, дано Бог да ги накаже амин!!!
37
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси и идиотщинака бугарашки - да навиеш маса ти ми жени и деца да възстанат срещу една модерна армия с камъни, тояги и ... артилерийко оръдие, издълбано от ствол на череша, да изпратиш толкова народ на сигурна смърт, и след това да се хвалиш с това "геройство"???!!! Просто нямам думи!
36
1
 
24
 
! Отговори
------ преди 7 години
"Буда"-лата да вземе да си прибира Реквизита, че вече не се търпи.... вони, та се не трае!
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този няма ли кой да го прибере където му е мястото а именно в лудницата?!Българ*аците станахте за смях с този клоун като го избрахте за президент.Но то си ви е навик. Първо Тиквата, после селската даскалица и накрая и този.Това е абсолютно доказателство за некачественият мат'риал който населява тези земи.
34
0
 
28
 
! Отговори
weegd преди 7 години
По смотан президент не сме имали никога .
33
0
 
18
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Къде ти е армията, господин главнокомандащ?
32
2
 
9
 
! Отговори
Demokrat преди 7 години
До Анонимен"Българсното възстание,българската независимост,българското съединение,България,нямат общо с Русия.Колкото по-бързо осъзнаем това,толкова по-добре.мога да напиша това и ме кефи..."ама ти хубаво си пишеш ... ама много грешки.Навярно е от превъзбуда.