Калфин се отчете: Нямаше политически метли при мен!

Щял да се радва на общ кандидат за президент с БСП
10
Калфин се отчете: Нямаше политически метли при мен!
Снимка: Булфото

Вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин заяви, че ще се радва, ако БСП и АБВ имат общ кандидат за президент. Той обаче елегантно отклони въпросите дали може да бъде тази кандидатура, като дори предположи, че общата номинация може да е извън двете партии.

Същевременно Калфин пожела на правителството да завърши мандата си и отново заяви, че е работил прекрасно с колегите си.

Още по темата

Той не спести критиката в конкретни области, като напомни позицията на АБВ, според която има „игра с огъня“ във външната политика, както и липса на преструктуриране в икономиката.

По думите му претенции партията има още в областта на енергетиката, отбраната и сигурността.
Министърът в оставка смята, че един от вариантите за изход от „загубата на скорост“ са персонални промени в кабинета, но по-важно било да се сменят политиките, а не физиономиите.

Калфин категорично отказа да говори против конкретни министри в правителството, но призна, че за повечето критикувани от АБВ сфери отговаря Реформаторският блок.

„Реформаторският блок казва – отървахме се от левия елемент, ще правим дясна политика. Имат известно основание“, каза Калфин.

Той заяви, че не е имал оферта да остане в кабинета без подкрепата на АБВ, като посочи, че от ГЕРБ знаели, че не би приел. По думите му екипът в МТСП си тръгва с него и избор на следващия министър ще бъде как да формира екипа си.

Калфин се учуди на подозренията, че енергийни интереси стоят зад излизането на АБВ от кабинета.

„Критични сме, не е достатъчна там работата, изпускат се възможности, които други страни имат. Всеки проект, който минава през България, е добър“, посочи той.

В България има достатъчно достойни хора, отговори Калфин на въпрос кой е достоен да го смени. Министърът в оставка уточни и че не чака решението на партийния форум на АБВ в неделя за излизане от властта, защото биха се създали нездравословни интерпретации.

Калфин каза също, че се надява на „раздвижване“ в левицата след Конгреса на БСП, но не това бил поводът АБВ да излезе от правителството. Досега със социалистите нямало диалог, защото бившият лидер Михаил Миков поставял като условие именно това – АБВ да не подкрепя правителството.

Министърът в оставка посочи, че мотивите на АБВ да излезе от властта са свързани и с трудната комуникация между партиите в управляващата коалиция, с вземането на решения в последния момент. Според него в кабинета е имало предварителни консултации по закони и там не се делели на партиен принцип.

„Имах възможност да работя в министерството достатъчно свободно, бяхме предпазени от партиен и политически натиск и имахме пълното съдействие на парламентарните групи, които подкрепяха правителството в парламента“, каза Калфин и допълни, че това е дало възможност да се свърши доста работа за увеличаване на доходите и намаляване на безработицата.

„Успяхме да приемем доста промени и най-голямата завършена е свързана с параметрите на пенсионната система“, каза той и нареди сред свършеното: Закона за равенството между мъжете и жените, промените в Закона за социално подпомагане, реформата, свързана със семейните помощи за деца.

Ивайло Калфин изрази съжаление, че не може да завърши реформата в ТЕЛК-овете и посочи, че желанието му е било в перспектива детските ясли и градините да станат безплатни.

Социалният министър в оставка обяви, че се надява на приемственост в работата и е готов да окаже съдействие на бъдещ екип на министерството, който иска да продължи тези теми.

„Сигурно сме допускали и грешки. Който не работи, той не допуска пропуски. Не е имало политически метли, четки и различни други почистващи инструменти. Дойдох и държах да разчитам на хора, които са експерти и дълго време са работили в тази област“, обобщи Калфин за работата си в МТСП.

Той заяви, че е рано да реши дали ще се върне в НС като депутат, не си търсел и работа в Брюксел.

„Преминаването от изпълнителната власт в законодателната, не е най-вълнуващото упражнение“, призна на изпроводяк Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Лъже - направи и политически метли, и уволни кадърни и с опит експерти, и назначи некадърни и без никаква про-европейска ориентация партийни кадри, и като цяло разби социалния стандарт на българите - ние станахме най-бедната и анти-социална държава в ЕС!
4
0
 
3
 
! Отговори
безочие преди 7 години
***, трябваше пенсионирането да го направиш на 80 годишна възраст. Мама ви и лентяи без един ден истински трудов стаж. За богопомазани ли се имате, бе ***? Бесило и откраднатите пари да се раздадат на хората!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
тодор преди 7 години
Ще се кандидатира за президент , пък като не стане Гоце ще мисли как пак да го нареди !
2
1
 
3
 
! Отговори
яга с голяма тяга преди 7 години
Какво бе Калфин ,метлите ли не ти излизат,като само метлосваш нагоре надолу из партиите
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на всички нива в социалното министерство и подчинените му агенции бяха назначени хора на Гоце. Сега те ще си подадат ли оставките или ще си кротуват по местата, с надеждата новия министър някак си да не ги уволни?