АБВ в опозиция, но няма да е против всяко решение

"Когато идват добри решения, следва да бъдат подкрепени", заяви Калфин
Обновена: 15 май 2016 18:07 | 15 май 2016 17:25,
59
АБВ в опозиция, но няма да е против всяко решение
Снимка: Булфото

Ивайло Калфин заяви, че решението на АБВ е да бъде опозиционна партия, което не означава, че депутатите на партията ще гласуват против всяко решение, внесено от управляващите. Това каза социалният министър в оставка по повод излизането на АБВ от управлението.

Още по темата

"Когато идват добри решения, следва да бъдат подкрепени", смята той.

Конгресът на ПП АБВ одобри единодушно резолюция "За ново качество на политическия живот, за нов хоризонт пред България". В документа Конгресът на АБВ потвърждава решението да се преустанови участието на партията в изпълнителната власт и нейните представители да се оттеглят от заеманите постове.

В резолюцията е записано още да се започнат незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическо поведение на президентската институция.

Ивайло Калфин коментира и кандидатурата за президент на предстоящия вот.

"АБВ ще търси по-широко съгласие и тогава ще говори за кандидатура за президент", коментира той, цитиран от БТА.

Не е редно да предпоставяме кандидатурите, особено тогава, когато говорим с партньори, добави той. Калфин посочи, че на днешната национална конференция на АБВ не се обсъжда кандидатура за държавен глава.

Президентските избори са следващата битка, иначе целта на АБВ е да бъде траен и значим фактор в политиката, което означава да присъства във всички органи на управлението, заяви той.

Относно коментара на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева, че ако Георги Първанов се кандидатира отново за президент, "се изнасилва" Конституцията, Калфин каза, че Дончева има образен език, но той не би използвал тези думи.

Конституцията е с много ясен текст, ако за някой е неясен, има начин как да си го изясни - като пита Конституционния съд, добави той.

На националната конференция на АБВ присъстваха около 250 гости, сред които партньори на АБВ и представители на ВМРО, ДПС, Народен съюз, "Български демократичен център","Гергьовден", ЗС "Александър Стамболийски", партия "Български социалдемократи", както и председателят на БСП-София Калоян Паргов и президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Тук съм, защото, г-н президент, след като казахте А, Б и В, трябва да продължите с азбуката. Трябва да продължите, защото изграждането на силен, консолидиран политически център не е по силите само на една политическа сила", заяви председателят на Народен съюз /част от ПГ БДЦ/ Румен Йончев, обръщайки се към Георги Първанов. Депутатът каза, че предстоящите президентски избори ще създадат този политически център и от Народен съюз виждат съюзник в лицето на АБВ.

Процесите в ляво отварят хоризонт за единение на левите сили, заяви председателят на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев. Президентските избори са предпоставка за силна предизборна коалиция - център, ляво и дясно, в която АБВ ще има решаваща роля, смята той.

"България ходи по изключително тънък лед, а зад нас ходи голяма мечка. И няма никакво значение дали тази мечка е кафява сибирска или американско гризли. Ледът е много тънък, а мечката е много тежка", каза Любен Дилов-син, почетен председател на "Гергьовден". По думите му е нелепо разделението Изток - Запад, в което се опитват да вкарат АБВ.

За нас няма ляво, няма дясно, има това, което е казал Васил Левски - или си добър българин и работиш за отечеството или не си, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

На България са нужни стабилен политически център и силни левица и десница, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Убедени сме, че АБВ и БСП съзнавате своята политическа отговорност пред левите хората в страната и знаете пътя, по който да изградите силна левица, заяви той. Ние от ДПС ви го пожелаваме, заради доброто на страната, допълни той.

Според Цонев най-високите икономически резултати за България са били постигнати именно в сътрудничество в една социаллиберална платформа. От ДПС вярваме, че АБВ има политически ресурс да приема адекватните политически решения в точното време, по такива решения винаги можем да работим заедно, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБВ Е ЛЮПИЛНЯТА НА АЙДУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДОВЕЛИ НАРОДА ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА ! НИМА ПЪРВАНОВ ЩЕ ОТРЕЧЕ ,ЧЕ ВСИЧКИ КОИТО УПРАВЛЯВАХА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 89 Г. СА ЧЛЕНОВЕ НА ТЯХНАТА БКП !
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧУХМЕ МНОГО НЕЩА ОТ ХОРАТА НА ПИКЧЕРСА, САМО НИЩО КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ АКО СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО ЯВНО ЧЕ НЯМА, АМА ВСЕ ПАК, КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТ ЧЕРВЕНА ОЛИГАРХИЯ СЕ БОРИ ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ НА БЕДНИТЕ РАБОТНИЦИ ЕДВА ОЦЕЛЯВАЩИ С НАЙ НИСКАТА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ. ТОВА ЗАЩО ГО ПРАВЯТ ОТ ТЕЖКО ЛИЦЕМЕРИЕ ИЛИ ТОВА Е СТИЛ,- ОБЯВЯВАШ 1000 ЛВ ГОДИШЕН ДОХОД И КУПУВАШ СПА ЗА МИЛИОНИ, КАТО ОБЯВЯВАШ ЧЕ В РАБОТИТЕ НА СИНА СИ НЕ СЕ МЕСИШ- КАК ДА МУ ПОВЯРВАМЕ, НА МЕН ЛИЧНО МИ Е ОБИДНО.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката наподобява героите на Доньо Донев!
40
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Боде преди 7 години
Борисов много правилно го прецени Калфин. Такъв мек човек става само за социален министър. Там би се справил добре и полезно. А такъв мек човек за военачалник, доктор, военен не става.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОЦЕ--ЛОБИСТА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС, ПЛЮВНЬО- ЛОБИСТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС. Абе от един дол дренки.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕДИН СЪВЕТ:Я да посъветваш Плевнелиев да се откаже от жилищата в чужбина и пак да спи по тир-паркингите.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ПИТАЙТЕ ---ПЕНСИОНЕРИТЕ , КАК СЕ ЖИВЕЕ С 150-ЛВ.--ПЕНСИЯ!"ПЪЛНИ СОЦ--ЛЪЖИ и ИНСИНУАЦИИ......ЗА БАЛЪЦИ И НАИВНИЦИ!!!"Попитай баба си как са живели пенсионерите при соца, и не излизай с номера , че нямало банани?
36
0
 
4
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 7 години
ИЗБЕРЕТЕ ГОЦЕ И КАЛФИН ЗА ПРЕЗИДЕНТИ !!!!НА ГОЦЕ МУ ТРЕБВАТ ОЩЕ 2-3-АПАРТАМЕНТА В ПАРИЖ , ЗА ВНУЦИТЕ!!ТЪКМО ЩЕ СНАБДИ КЮРДИТЕ ОТ ПКК---СЪС ЕВРОПЕЙСКИ ПАСПОРТИ!!ТАКА СЕ ПРАВЯТ , ПАРИ ,БАКЕ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
35
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
За мен терминал 2 ! За тия капачката герб ще ни довършат. Тия са предатели и от БСП и от държавата грабите. Плюят против БСП а тя ги създаде от нея забогатяха
34
1
 
0
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
След А,Б,В знаем как следва азбуката - Г, .., ..., ..., З.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, стига ,бе.....КВО НАПРАВИ КАЛФИН ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ...??!!!ЕДНО, МНОГО ГООООООООООООЛЯМО .....НИЩО!!ПИТАЙТЕ ---ПЕНСИОНЕРИТЕ , КАК СЕ ЖИВЕЕ С 150-ЛВ.--ПЕНСИЯ!ПЪЛНИ СОЦ--ЛЪЖИ и ИНСИНУАЦИИ......ЗА БАЛЪЦИ И НАИВНИЦИ!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 7 години
КАЛФИН ---Е САМО КУКЛА НА КОНЦИ В ИГРИТЕ НА ГОЦЕ--ЛОБИСТА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС!МНОГО УТИВА И ВЪЗПИТАНА ---АМА, СИЛНО ЧЕРВЕНА КУКЛА "НА КОНЦИ"!!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Тук надделва мнението да дойдат нови хора,г,дето да не крадат. Ами не става господа. Московата иска. Още,и още. Още от ранна сутрин искат...."Давайте денги" И не какви да е денги а евро,EURO,понимаете,EURO. Отърване няма.И така до края на света.
30
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 7 години
А бе,освен Първанов, който смята да се кандидатира за президент, някой друг интересува ли се сериозно от тази партийка.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е ЦИРК .....Играта в момента е " всеки срещу всеки " , но когато става въпрос за запазване на общите им интереси и облаги , отново са единни..... , и заедно ще се противопоставият на всеки, който дръзне да им попречи да бъдат в тази ИГРА
28
0
 
1
 
! Отговори
Preferenciii преди 7 години
Hasancho ste gi otvee sichkite...na majoritarnite bg izbori!:-):-):-)
27
1
 
6
 
! Отговори
десен преди 7 години
Предполагам , че всички като мен са се чувствали некомфортно от тази коалиция. Не съм му фен на Борисов ама прави смислена политика. От всичките други смърди на непочтеност и ламтеж за пари. А Радан е паднал по-долу даже и от Гоце.Стари византийски/Костовски/ номера.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪРВАНОВ НЯМА СПИРКА В НАГЛОСТТА СИ !
25
0
 
1
 
! Отговори
Колев преди 7 години
Калфин се държи като европеец,кавалерски,честно,толерантно и джентълменски...добър човек на когото не му е тук мястото. Калфин не мирише на водка и картофи като Първанов и Румен-шадравана. Въпрос на малко време е да им бие шута на тия глашатаи и слуги на Путин.
24
0
 
2
 
! Отговори
ист преди 7 години
Върхушката на АБВ уволни всички от провинцията на високи позици и заплати. Стадото се подчини, и на конференцията ръкопляска глупаво. Тя обаче остана в парламента да се уяде. Нормално -леви социални демократи.