Армията с недостиг от 5000 щика. Вдигат заплатите

Интересът на българите да застанат под пагон ставал все по-малък
Обновена: 20 май 2016 07:33 | 20 май 2016 07:14,
124
Армията с недостиг от 5000 щика. Вдигат заплатите
Снимка: архив, Булфото

Около 5000 бройки е недостигът в родната армия и няма перспектива позициите скоро да бъдат попълнени, предупреждава от "Монитор" зам.-председателят на военната комисия в НС полк. Валентин Радев от ГЕРБ.

Така, разписаните в Плана за развитие на въоръжените сили цифри за постигане на армейски състав между 37 000 и 40 000 души до 2020 година към момента изглеждат само добро пожелание.

Спънките за това били в няколко посоки, като от една страна липсват средства, а от друга – мераклии да служат в армията.

Проблемът с финансирането е, че въобще не се залага бюджет за кадри над сегашния комплект, уточни полк. Радев.

По тази причина на практика не се и обявяват необходимите конкурси за заемане на вакантните военни длъжности. Наред с това интересът на българите да застанат под пагон ставал все по-малък. Показателен за тази тенденция е конкурсът в Националната гвардейска част, където за 24 позиции се бяха явили едва 10 кандидати от столицата.

Непривлекателността на военната служба е свързана с ниските възнаграждения, с което се влиза в омагьосан кръг. Темата била повдигната от полк. Радев пред военния министър Николай Ненчев на последното заседание на Комисията по отбрана миналата седмица и ръководството на МО дало уверения, че ще се предприемат мерки. До момента обаче обещанията за оптимизация на административните харчове, които да освободят средства за военните, не давали резултат.

Стъпка към повишаване на заплатите в армията се правела все пак с нови поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които МО е подготвило и предстои да се разгледат от МС.

С тях се изравняват правилата за изчисляване на заплатите в силовите структури, като армейците ще получават същите коефициенти към парите си, каквито имат например полицаите. Това ще даде възможност за вдигане на възнагражденията средно с по около 10-15%.

"Мотивацията на служителите в армията е ключова. Тя задължително трябва да се поддържа паралелно с инвестициите в модернизацията", категоричен е полк. Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
3
 
! Отговори
До бла бла преди 7 години
Където са кандидатите за полицаи, учители и служители в БАН - работят в call center. Нали върховният главнокомандващ на армията каза, че е горд че сме 3-ти по аутсорсинг в света. Там са полицаите и учителите и военните които имат повече от 2 мозъчни гънки. Които имат по-малко са в армията. Тези с по 2 са на кръстопът - армията или телефона...
64
0
 
2
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
С тези евро заплати600 лева в БА само супер боици .ХаХаХа
63
0
 
5
 
! Отговори
бла бла преди 7 години
нали на военните им е много леко и вземат много пари ,а къде са им кандидатите
62
0
 
3
 
! Отговори
BOEHEH преди 7 години
До ПанахидаСтига учи, че накрая ще станеш поредната машина за л******, дето е "учила за да не работи", както казваха бабите ни навремето!!! Направо се записвай в армията и почвай да гребеш, с пълни шепи, от всичките изброени от теб "благинки" ... и дупе да ти е яко!!! Всеки може да пише глупости седнал удобно пред компа, но не всеки може да служи и да търпи простотиите на такива като теб... ела и вземай "огромните придобивки" и ще те видя дали ще имаш сили пак да гледаш в чуждото канче...
61
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те и сега военните взимат по големи заплати от полицаите.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо взимате кандидати за гвардейци само от столицата ? Другите не са ли хора ? Ето затова имате по-малко кандидати, *** такива.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай У......?Виждам, че си много кадърен и много работиш, щом също киснеш по форООООмите...
58
4
 
5
 
! Отговори
Бай У......? преди 7 години
Сигорно и американските войници са недостойни а що народ избиха за своята държава.Първо вие достойните и умните трябва да се стегните и да оправите Държавата а не да ми кисните в форомите .Който е работен къдърен и умен работи по цял ден а не се занимава с глупости освен ако не е събота и неделя
57
3
 
14
 
! Отговори
Патрйот преди 7 години
Друго си е като видиш шефа че идва да се правиш че работиш ,друго е да те пратят командировка в друг град или на занятие 2седмици на полето без Поррно по тв.друго е да бачкаш на всички празници докато другите се дрогирват и напиват пък ако те пратят в друг гарнизон да работиш направо се насираш защото си без мама и тати без роднини и ако намериж работа на жена си може да я вземиш.ПЛУС ТОВА НЕ ЗАПОЧВАШ ВСЕКИ ДЕН РАБОТА САБАЛАМ С ХИМНА НА РБ а сигорно с Азис или Концита евровизия
56
1
 
17
 
! Отговори
Просто е, но ... преди 7 години
Има вариант за българската армия, но никой не иска да имаме такава. Предложението е следното: Въвежда се 1-годишна наборна военна служба - 6 месеца за обучение и служба и 6 месеца в помощните стопанства, за собствено задоволяване на армията с продукти. Всяко поделение имаше такива стопанства, където служеха ограничено годни войници. Така младите български граждани ще се научат на ред, самостоятелност, военни умения, трудови навици и ред други полезни неща, както за тях, така и за обществото.
55
22
 
3
 
! Отговори
Панахида преди 7 години
До popaНе съм отишъл да работя там, защото ми е под достойнството! Това е работа само за недостойни хора! Ама ако ми посочиш къде другаде дават толкова пари, без да да се прави нищо и където платения отпуск е 6 месеца в годината, отивам веднага!
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нали всички знаят кой продаде Държавата на сатаната.Всички учени а не бедния работещ *** народ.Колкото си по умен повече крадеш."Именно! Отиди да работиш на полето! Виж, днес има и друга статия, в която пишат как не могат да се открият хора да обработват земята. Дават по 800-900 лв заплата, ама никой не иска да работи! Друго си е да си в казармата, да чоплиш семки на пейката до КПП-то с останалите кибици, да си седиш с ръце в джобовете и вечерно време като даваш наряд да си цъкаш на GSM-a!
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чувал съм че 80% от военните са връскари къдърни некъдърни важното е да имаш някой от рода си да те оправи 13% са жени а 60% от тези жени мъжете им са военни офицери или сержанти.Даже вече и любовници си назначават в МО четох
52
2
 
12
 
! Отговори
popa преди 7 години
До Панахида Ами ходи се записвай като мислиш че се зема толкоз и нищо не се прави, места има !
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали всички знаят кой продаде Държавата на сатаната.Всички учени а не бедния работещ *** народ.Колкото си по умен повече крадеш.Колкото си по *** толкова повече работиш за Умите
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ще разберът за пари на какво са готови да направят но не и да рискуват живота си и да умрът в името на някой."Нали знам от моя випуск кои хора станаха кадрови войници бе! Най-големите отpепки! Тия хора в случай на война са първите, които ще си бият камшика и ще избягат! Ще искате тогава висшистчето да ви спасява и да ви бърше дупeтата, щото е по-голям патриот от вас и има повече чувство за дълг, чест и достойнство!
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Воените нямат нищо общо с учините който са вишисти защото знаем как се учи плаща и преписва знаем студенсткия живот със секс и наркотици.Те повечето незнаят какво е Чест доблест и вярност и никога не ще разберът защото като влязат на хубава длужност ще разберът за пари на какво са готови да направят но не и да рискуват живота си и да умрът в името на някой.И има една военна поговорка.В канчето на стария недей гледа;.Както те не гледат на др-те защото те са единсвените който нямат праводастачкува
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако сте млади елате и се запишете.Защо има 5000 НЕ ЗАЕТИ МЕСТА"Исках да стана военен, изкарах отличен на приемен изпит във военно училище, минах всички изпити, всички медицински тестове успешно... не ме взеха. Друго си е да имаш вуйчо владика. Пък и сега не съжалявам - не искам такива тиквеници да ме командват. Как така някой по-TЪП от мен ще ми казва какво да правя? Ама не ги заслужават тия пари, нищо не правят. Момчета има, ама не знаят как да ги викнат, щото са прости военни.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега пак сме бедни само, че нямаме армия, нямаме полиция, нямаме образование, нямаме здравеопазване, нямаме нищо. По-голи сме отколкото бяхме тогава... но сме горди членове на НАТО!
46
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички който плюят по военните.И казват че нищо не работили.Ако сте млади елате и се запишете.Защо има 5000 НЕ ЗАЕТИ МЕСТА.То за простиииттууутки всички места са заети и без опит даже приемат.А на военните всички завиждат.А ТЕ са единсвените който не са виновни за състоянието на Държавата.Като Съдии Прокурори Адвокати Митничари Полицай ДАИяджии Политици Министри и Президенти