Над 300 млн. по света използват кирилица, изчисли Плевнелиев

За него словото е важно, образованите са коректив на популистите
Обновена: 24 май 2016 20:40 | 24 май 2016 20:40, Камелия Цветанова
172
Над 300 млн. по света използват кирилица, изчисли Плевнелиев
Снимка: Булфото

Днес нерядко ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното. Затова е важно словото – то изгражда съпротивителните сили срещу безличието, пошлостта и бездарието. Словото възпитава критично отношение и гражданска позиция. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите на традиционния прием за 24 май, даван от държавния глава в Националния исторически музей, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

 
"Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност. Бъдете чисти в помислите и в делата си, за да пребъдат те както духът на българското слово“, призова президентът пред близо 1000 дейци на образованието, на академичните среди, общественици, представители на дипломатическия корпус.
 
Държавният глава определи Деня на българската просвета и култура като най-хубавия и най-светъл български празник.

"Това е ден на признателност към творците на българската духовност и на тези, които запалиха искрата й, празник на българската идентичност и на нашето самочувствие на древен и културен народ“, каза президентът Росен Плевнелиев.

"В този ден се гордеем, че дадохме нещо на света – запазихме и развихме делото на светите братя, като дадохме писменост и просветление на над 300 милиона души по света, които използват кирилицата. Делото на светите братя предначерта и европейския път на България. То допринесе за създаването и съхранението на културната ни идентичност през вековете и беше в основата на националното ни пробуждане през Възраждането“, допълни държавният глава. 
 
В словото си Росен Плевнелиев припомни, че азбуката, завещана ни от светите братя и от техните ученици, донесе светлината на познанието за над 50 националности от далечен Сибир и Монголия до сърцето на Европа.

"Създаването и разпространението на кирилицата е най-ценният принос на българите към световната култура и цивилизация. Именно ние, българите, оценихме, запазихме и развихме великото дело на светите Солунски братя“, посочи още президентът.
 
Държавният глава изрази признателност към всички дейци на българската духовност - учители, дейци от академичната и научната общност, хората на изкуството, които носят светлината на познанието и на духа.

"Вие сте съвременните български будители. Изграждате модерна и просветена България – дълбок поклон пред вашето дело“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Метко преди 7 години
Кирил и Методи - глаголицаКлимент Охридски - кирилицаПетър 1 - руски вариант на кирилицаНашите *** - български вариант на руската кирилица.Сърбоманите - македонска кирилица ....
88
2
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Смях, смях, смях! Този неграмотен президент, простоват НО тарикат, ще ми говори за образование.Че и " ИЗЧИСЛИЛ ". Туй журналистите сте гъ-облизци и то не надминати.Та този изходен продукт от храненето на Мошеника бойко ........ смях.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1930 г. започва реформа в образователната система на СССР. И.В. Сталин взема решение всички народи в СССР да четат и пшат на кирилица, като това става постепенно. 13 февруари 1938 года излиза постановление на Совнаркома и ЦК ВКП(б) за задължително въвеждане на кирилицата във всички национални републики и области /започва процес на преминаване от латиница на кирилица, там където все още е ползвана латиницата/.
86
4
 
3
 
! Отговори
Справка преди 7 години
Император Михаила III през 863 въвежда кирилицата за славянските налоди. 1939 Йосиф Висарионович Сталин въвежда кирилицата за всички народи в СССР, както и за Монголия. Вчера нито един от тези велики ръководители не бе почетен. Позор!
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da jivei BULGARIA !!!!! Smurt na dushmanite ( Rusia I Turkye) .
84
3
 
4
 
! Отговори
Атака-нобеда преди 7 години
руският цар Петър I Велики е обявяван за създател на руската писменост.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А един църен Иван, искаше да ни учи да пишем на латиница!!!
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да никой не го харесва и се радва, че скоро си заминава. Но ... Вие си го избрахте и то само защото е от ГЕРБ.
81
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Шоп (131):Ми то хубаво говориш как всичко е дошло от "на запад", понеже на запад е модерно - по подлизурски комерсиални подбуди - да изкарват че то идвало от Китай, демек от на изток.
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да започнем да принуждаваме световните марки да се съобразяват с България. Например в Русия дори Макдоналдс е принуден да ползва кирилица изписана по сградите на заведенията си. И не само това, омръзнало ми е да ми дрънкат на английски по рекламите по телевизията.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още малко и изчезва завинаги.
78
2
 
6
 
! Отговори
патриот преди 7 години
До ccИма данни още от векове за честването на този празник по земите ни, а братята Кирил и Методий са провъзгласени за светци от църквата ни много скоро след тяхната кончина. Престанете с това невежество, българи - не се гаси туй, що не гасне !
77
3
 
9
 
! Отговори
сс преди 7 години
Хубаво ама държава която пише на колите POLICE какъв език уважава? А иначе празника, с политическа мотивировка, е не толкова отдавна учреден.
76
2
 
11
 
! Отговори
патриот преди 7 години
До 144И още нещо ! Ето и 122 ви го е казал, и е истина - векове наред в руските църкви богослуженията са били на старобългарски, и първосвещениците им също са били българи ! Нещастни чуждопоклонници сте вие, яд ме е, че има такива като вас !
75
4
 
9
 
! Отговори
патриот преди 7 години
До 114И ти си същият неосведомен и самоунижаващ се безродник като TOP SEKRET ! Видял бил...! А видя ли, когато в руските училища учеха, че азбуката им е измислена от Ленин ?!! У нас Кирил и Методий се честват от памтивека бе, *** ! И произходът им е български (макар че са родени в Солун), и азбуката им е първо приета, а после и усъвършенствана в България ! О неразумний йюроде.... !!!
74
4
 
12
 
! Отговори
знаещ преди 7 години
До TOP SECRETАбе ***, всички, които истински се интересуват, знаят, че майката на Кирил и Методий със 100% сигурност е българка ! А тъй като е избягала със семейството в Солун заради недоброжелателност от страна на тогавашния български цар, най-вероятно и мъжът й е бил българин. По тази причина и двамата й сина са говорили перфектно български, и точно затова са избрани за тази мисия ! А такива като теб са едни неосведомени и себеунижаващи *** ! Срам ме е от вас !
73
0
 
0
 
! Отговори
До журналистите преди 7 години
До Анонимен
72
0
 
0
 
! Отговори
Туцо преди 7 години
До Анонимен 110Я пак кажи нещо за коптската азбука, че не разбрахме какво си написал.Само за невежието се разбира.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PDТи продължаваш да редиш бисери! Горките Свети Братя - ако са знаели кой какви ще ги върши с творението им! Тази вечер си победител в категорията "ний творци сме на тъпнята".И пишеш с почти научни изрази, но най-вече с вътрешно убеждение - това е много характерно за войнстващото невежество!
70
7
 
8
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Википедия на немски пише че Кирил и Методи имат грътцки произход , само на български пише че са българи