Газовият ни хъб не е против Русия, увери Борисов

Еврокомисарят за енергетика: Може да сте лидер, подкрепяме ви
121
Газовият ни хъб не е против Русия, увери Борисов
Еврокомисар Канете и премиерът Борисов. Снимка: БТА

България има потенциал да се превърне в лидер в изграждането на европейския и балкански газов хъб, смята еврокомисарят Мигел Ариас Канете. По думите му Европейската комисия подкрепя изграждането на газов хъб у нас.

Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете е на посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

В срещата, в която е участвал и вицепремиерът Томислав Дончев, са били обсъдени развитието на Европейския енергиен съюз и възможностите за България за гарантиране на устойчиви енергийни доставки, предаде БТА.

Пред журналисти Канете каза още, че страната ни има исторически капацитет и изключително добре разработена газопреносна система.

Основна цел при изграждането на този газов разпределител е диверсифициране на източниците и на трасетата, посочи Мигел Канете. Даваме подкрепа и работим заедно за изграждане на интерконектор за природен газ с Гърция, работи се по подобни проекти и със Сърбия и с Румъния. Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговоря на законодателството на ЕС, каза още еврокомисарят.

България може да е ключов играч в доставките на газ в региона. Оценяваме добрата работа на българския екип, воден от министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова. Това е трудна работа, започнахме и довършваме 14 обекта от общ европейски интерес, но тук нещата вървят най-добре отвсякъде другаде, каза еврокомисарят.

Горд съм, че България е надежден члена на ЕС, подчерта Канете. Достигнахте редуциране на вредните емисии на парникови газове, постигнахте висока енергийна ефективност и сигурност. Поздравявам държавата и работа за пълната либерализация на енергийния пазар, но и че зачитате нуждата на уязвимите социални групи, допълни той. Започнахте с една идея, която обаче вече се материализира, каза Канете, като говореше за проекта за газов хъб "Балккан".

В България законодателството на ЕС в областта на енергетиката се спазва, посочи той. През 2005 и през 2009 година търговията с газ се ползваше не като стока, а като политически инструмент и ние не искаме това да се повтаря, каза Канете и отново повтори, че ЕК подкрепя изграждането на газов хъб и на и газова инфраструктура в страната.

Ключовата дума в изказването на еврокомисаря Канете е доверие, каза премиерът Бойко Борисов. Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитаха да излъжат ЕК, да търсят комерсиални резултати и затова нямаше доверие, каза българският премиер, говорейки за предходния кабинет.

В продължение на 25 години само се говореше за интерконекторни връзки, но нищо не се правеше, каза премиерът.

"Освен това Черно море се проучва за петрол и природен газ от най-големите компании в бранша. Ние направихме така че газовият хъб да стане европейски проект. Той не е насочен против Русия, а се иска само да се спазват европейските правила", посочи Борисов.

По думите му, когато една стока минава само в една посока, това не е пазар. Трябва нашите тръби и природният газ, който минава през тях, да са достъпни за търговия и за нашите съседи, каза Борисов.

Той съобщи, че гръцкият премиер Алексис Ципрас ще бъде на посещение в България на 1 юни. На срещата ще се обсъждат енергийни връзки между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
До Шоп"Газпром е с 38% спад на приходите сравнено с 2014 г."Gazprom accounting report 2015 обаче казва, че "нето печалба на Газпром през 2015 г. е 403,5 млрд руб - в 2,1 пъти повече от 2014 г.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ти щом затова се хвана от целия коментар, значи ясна работата - търсиш кое да хвърлиш просто по тия които правят нещо, защото най-вероятно си някой безделник. Но да решат от Шах Дениз или Южен Парс и може да прекарват газ насам, тогава все и ти по някакъв начин ще го усетиш... :)
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремълските КГБ апаратчици ще се сетят отново за ЮП, когато г***за поскъпне до нивото от преди 2 години и тогава ще кацнат на хъбчето на Бойко !
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя трогателен израз "колко много са свършили българските екипи" направо кърти мивки. Единствен Боко много се напъва и от две години плаче за хъб. Екипи ще свършат нещо едва когато има с някого някаква договореност. Последната такава бе с Русия, но Западът и САЩ не ни разрешиха и Борисов клекна
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да! Вече е 50 долара за барел, а беше 28
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитрите евро-гейски бюрократи искат да получат евтина газ от нас и да ни скарат с Русия.
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна няма бъдеще, каквото и да прави, който и да я защитава.Интересите ще са по-важни и рано или късно ще я зарежат. Пък и те много крадат, дори повече и от нашите управници, и това дразни донорите, като виждат, че парите им потъват
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА И НА ГАЗА ПАК ТРЪГНА НАГОРЕ...
90
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До ПешкоА, добре че отвори темата, тъкмо за случая - защо добрият чичко Вова е тръгнал да прави патоци, като си има готова мрежа през Украйна? Нали такива са реалностите
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да и от Либия идва газ, нали заради петрола и газа я разориха тая страна. Но това са несигурни доставки - днес има, утре ислямска държава взривила нешо и ... няма.
88
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Грешко,естествено, че когато имаш инфраструктура, ще имаш и възможности. Ако да речем Вова реши да се направи на отворен и пак врътне кранчето и мазутецът скочи до небесата и тогава пак еврог.йците ще са виновни
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единс Р.Овч. си отива , друг идва и джобчета за пълнене все има
86
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 93, именно. Освен това газ има в Нидерландия, Норвегия, Гърция и Италия купуват от Северна Африка - това относно диверсификацията. Иначе монополистът е ясен, ама именно трябва да му се понамали монопола
85
3
 
14
 
! Отговори
До Пешко преди 7 години
Ама Пешко какво диверсифицираш бе ***.Газта си е все руска ,дали идва от Гърция ,Турция или Украйна ,или от Германия това не променя факта ,че пак е Руска.Иначе е добре да има повече тръби ,че виж ония *** от Украйна как си удушиха златната кокошка.След 2019 г едни 4-5 милиарда евро годишно от таски вече няма да ги получават и ще им останат едни тръчи дето да им пратим нашите кафяви събратя да ги нарежат за джелезу
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ КУПУВА ГРЪЦКИТЕ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ, АКА НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ
83
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той човекът си го казва, подкрепяме България и свършеното до момента от българските екипи е доста. Недоумяващото е защо хората продължават да обсъждат кой газ бил руски, кой американски и да свързват нещата с исторически факти...Няма как да не е бонус подобно съоръжение, ако например Иран, Азербайджан, Израел и т.н. искат да доставят газ, но другите държави нямата такива системи. То не е против Русия, а е ЗА България...
82
1
 
6
 
! Отговори
Грешко преди 7 години
До ПешкоАбе важното е да не стоим без работа - хъбове ще строим, а после все с нещо ще ги пълним! Проблемът е, че вече не се гледа боб в България, та местното производство на газове съвсем е замряло. А и с тези гладни пенсионери - едно кисело мляко от палмово масло колко газ ще произведе?
81
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Анонимен 90, нали знаеш - поживем увидим, за момента съм доволен, че има движение по въпроса.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоЕми мечтайте си тогава! Или стройте хъб до хъба, мила моя майнольо, пък ще ги пълните с морска вода и ще я хъбвате на Сърбия, щото сърбите си немат море. За другите не знам.
79
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До Пешкохаха, много си забавен, спор няма. Ти какво предлагаш - да не се мъчим да "диверсифицираме", щото така и така газ няма откъде да дойде, да си седим на едно место и да оплакваме горката си съдба, тъй ли? Е, и да си мечтаем за позлатен ролс ройс, щото той поне е възможен