Горещият картоф "Вот в чужбина" – пак на старта в НС

35 секции извън страната ще "удовлетворяват" сънародниците
26 май 2016 13:07,
17
Горещият картоф "Вот в чужбина" – пак на старта в НС
Снимка: архив, Bulphoto

Партиите от мнозинството внесоха в деловодството на парламента обещаните изменения в Изборния кодекс, с които се надяват да успокоят българите в чужбина. Така спорният въпрос, който стана причина да се заговори за падане на кабинета, отново ще се върне за обсъждане в комисиите и пленарна зала на Народното събрание.

Още по темата

Новите текстове са внесени от 47 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ. Те съдържат обещаните още преди седмица промени, с които управляващите въвеждат еднакви изисквания за откриване на секции в чужбина.

Едното от тях е за минимум 60 заявления за отваряне на секция извън дипломатическо консулство. Другото общо изискване е за не повече от 35 секции, в която и да е държава по света.

"Тези текстове би трябвало да докажат на нашите сънародници, че техните права няма да бъдат погазени. Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване дори и за най-големите български общества, където и да се намират те - в Англия, САЩ, Испания, Централна Европа, включително и за българските сънародници в Турция", обясни шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

До напрежението между управляващите и българите в чужбина се стигна след като ПФ предложи, а парламентът прие, ограничение за отваряне на секции в страни извън ЕС. Патриотите обясниха, че целта на предложението им е да се защити националната сигурност от манипулация на вота в Турция, но сънародници от САЩ го възприеха като ограничение на правата им. 

Заради това те организираха серия от протести, а президентът Росен Плевнелиев наложи вето. Мнозинството в парламента го отхвърли, но веднага след това обяви, че ще промени текстовете така, че да удовлетворят българите извън страната. 

"Мисля, че колегите от президентството следят развитието на законодателната инициатива. Очаквам позиция от президентството като се надявам тя да бъде положителна", отвърна Кирилов на въпроса очаква ли държавният глава да атакува и новите текстове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oт Сидни Aв$тралияТи гласувай, където си щеш, но НЕ СИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН - ТИ СИ РАЗДВОЕН ГРАЖДАНИН, АКО СИ ИСКАЛ ДА СИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН - ДА СИ СТОЯЛ ТУК. Крайно време е да се премахне двойното гражданство, то е дискриминация на тези, които остават в Родината си. Никой не ти пречи да живееш, където си искаш, но не и на две места. Освен, ако се разкрачиш през океана, та с единия крак да си тук, а с другия при кенгурутата. Пък и нагъл - иска да гласува за "к-енефа"! Може - ако ринеш!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Дори не е необходимо да идват в България. В олемите държави, където са отишли по своя воля, за да живеят по-добре, отнкоркото в Родината си, има бюра към посолствата и консулствата, дори и н някои големи населени места. Какво им пречи да отидат? "Патриотите" не искат да похарчат някой долар за бензин, ако не живеят точно там, където са бюрата, а? Дори не се организират да съцздадат по-удобни бяюра! И тия ще ми определят съдбата! ЍДа не говорим, че не са идвали тук по 10-2о г.!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече с този непочтен вой за вота в и от чужбина. Срамно поведение на някои "лидери" в зародиш, които пищят до небето и грозно заблуждават неизкушените хора и света, че им е "отнето правото на гласуване". Тези хорица чернят изоставената от от тях Родина и искат да си осигурят евентуално ръководно място в държавата при случай. НИКОЙ НЕ ИМ Е ОТНЕЛ ПРАВОТО ДА ГЛАСУВАТ, НО НИКЙ НЕ МОЖЕ ДА ХАРЧИ ЛУДИ ПАРИ ЗА ДА ИМ ДОСТАВИ УРНАТА ДО ТОПЛОТО ЛЕГЛО В ЧУЖБИНА. А двойното гражданстмо е използвачество
9
1
 
2
 
! Отговори
ценз преди 7 години
Предлагам образователен ценз, мин. начално образование и не по малко от 6 месеца пребиваване в България за да се гласува. Е тогава да видим какви ще ги дърлят онези дето само плямпат а даже после не ходят до урните. И плевнята им се върза. А никой не слушаше доказателствата на В.Симеонов кой всъщност рипа.
8
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
И ДА ГЛАСУВАТЕ И ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ АЗ ЩЕ СЬМ ДОКАТО РЕША ДА НЕ СЬМ --КАКВО ТОЛКОВА МИСЛИТЕ АЗ РЕШАВАМ НЕ ВИЕ / Б Б
7
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Моля "ДНЕС.БГда даде на депутатите изказването на пост6 :от Сидни Австралия да го прочетат и с чиста съвест да забранят на всички,които живеят в чужбина да гласуват.Не смятам,че хора ,които наричат България "***" имат моралното и задължително право да гласуват.
6
2
 
5
 
! Отговори
sc преди 7 години
Че кой те спира да гласуваш , независимо от това къде живееш? Хващаш самолета идваш гласуваш в България, кой те спира? Щом си гражданин на тази страна, значи имаш и адрес, на който можеш да гласуваш.
5
3
 
7
 
! Отговори
ас преди 7 години
в никоя нормална държава няма такава глупост като нашата- във всяка паланка и махала в чужбина да има секция. по една в консулствата е напълно достатъчна. какво го мислят още
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе имам си аз една братовчедка в Щатите - България не е виждала, но бащай и найка й са българи и тя получи българско гражданство - тя трябва ли да гласува? И има ли моралното право за това? А баща й, който избяга от България, работи за САЩ, там си плаща данъците, там чете пресата, там работи, там прави всичко, ама да определя как да живея аз, който тук живея, плащам, чета, работя и понасям последиците от гласа на такива като него и дъщеря му - дето не знаят за кого и за какво гласуват.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимник, прав си, за ВЛИЗАНЕТО на Турция са виновни всички, всички наливаха основите на това, което ГЕРБ ускорява и прави - ОТКРИТА кампания за приемане на Турция в България. Досега поне не се превеждаха турските учебници по история с измислени данни, турските празници не се учеха в училищата (за сметка на българските), имаше охрана на границата, колкото и да беше рехава, за разлика от организираната от ГЕРБ нулева охрана... Не само ГЕРБ са виновни, но носят вина колкото всички предишни заедно
2
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Е, сега разбрахте ли,че не ГЕРБ са виновни за влиянието на Турция у нас?Виновни са всички,които тук реват,че нямат право да ги задължават да гласуват,а отидоха в Америка,та от там да реват,че искат да гласуват.
1
1
 
1
 
! Отговори
Rom Paris Madrid преди 7 години
I tosi pat te niamalo da glasuvat...chakat malko za niakakav septemvri...stial da stava mai...:-):-):-):-)