Подводните камъни на задължителния вот

Мярката едва ли ще доведе до ефект, смятат анализатори
Обновена: 26 май 2016 10:48 | 26 май 2016 10:30,
8
Подводните камъни на задължителния вот
Снимка: Bulgaria ON AIR

40,7% от българските граждани одобряват задължителното гласуване със санкцията "заличаване от избирателните списъци". Другите 55,7% обаче са против, а 3,6% не могат да преценят. Това показва телефонен сондаж на агенция "Сова Харис", който обаче няма претенции да бъде представителен, отбеляза директорът на агенцията Васил Тончев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Задължителното гласуване едва ли ще доведе до някакъв особен ефект, а по-скоро до повече рискове, заяви още Тончев.

"Отдавна стои тази идея в политическото пространство, но мисля, че винаги е имало "за" и "против", а сега се прокарва последователно от една политическа сила, която вярва в това. Не мисля, че трябва да им се отрече, но не е довело до нещо положително. Не вярвам, че това дори ще повдигне активността", настоя той.

Не би трябвало да има задължително гласуване, подкрепи тезата му по Skype от Торонто Красимир Гаджоков.

"Само в две държави в Европа има задължително гласуване - Белгия и Гърция. Не виждаме задължителният вот да води до някакви задължителни ползи - политически или каквито и да било други. Не виждам как това би бил някакъв метод за достигането на избирателите. Начинът да се стимулират избирателите не е задължителното гласуване, а политици, които демонстрират добронамереност и работа в обществена полза. Тогава хората ще излязат и ще гласуват повече", добави още Гаджоков.

Това, което ни се струва, че би решило даден проблем на българските избори, е напълно възможно да се отрази обратното, посочи Гаджоков. Според него трябва да се види какво стимулира хората да отидат до урните и това може би е политици, работещи за тях.

Проучването показва още, че 75% от хората са съгласни да се въведе по-строг контрол при гласуването в Турция за българските избори. 20% са против, а 4,9% не могат да преценят. Според Тончев, когато става дума за по-строг контрол, той смята, че това се отнася и за изборите в България.

Експертът мисли, че вървим към това да направим избирателния процес, както е бил преди век - по времето на Бай Ганьо. Доста осезаем е регресът. "Преди 10-година контролът също беше много по-строг - изборите да се проведат по Конституцията, а сега - виждаме фалшификации, натиск върху определени групи хора, купен вот. Докато в Турция това, което е убедена обществеността е, че контролът е занижен изключително в голяма степен", добави той.

В България се приема демокрация да е едно механично управление на мнозинството, но истинските демокрации не са това - при тях има защита на малцинствата, дори тогава, когато те не са съгласни с тях и тези неща са обикновено в конституциите, за да не могат да бъдат пипнати лесно, допълни Гаджоков. По думите му това е една демокрация - когато защитаваш своите социални или дори етнически малцинства с приемане на закони и правила, които не винаги отразяват мнението на обществото в смисъла на мнозинство.

"Ако се приеме ограничението от 35 секции - започва събиране на заявления и подаване на ЦИК чрез местните посолства и консулства. В 25-дневния срок се подават заявления от 40 секции, които искат да бъдат образувани в САЩ. Кой решава и на какъв принцип кои 5 секции няма да бъдат образувани?", коментира още той.

Трябва да се приемат няколко принципа, подчерта Тончев.

"Единият от тях е безспорно запазването на конституционното право на всички български граждани, независимо къде живеят те. Избирателният процес трябва да бъде честен и да бъдат изградени нормите, да бъде осигурена валидността на гласовете, което също е под въпрос. Трето - всичко има финансово измерение", посочи той.

Проблемите не са решени и трябва да се търси по-оптимално решение, обобщи Тончев.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По начало съм против нещо да е задължително, още по-малко гласуването, но пък така може да се намали тежестта на купените гласове, които определено имат голяма тежест при тази ниска избирателна активност. При висока за същия процент ще трябва да купят 3 пъти повече гласове и вероятно до някъде ще обезсмисли купуването.Но от друга страна партиите просто ще се преорентират към други измами и в крайна семтка всичко ще си е по старому. Просто вместо да купуват гласове, ще купуват комисии, секции.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митът,че като не гласуваш все едно гласуваш за ДПС е на разни параноици. Кой е тоя дето ще ме задължи да гласувам против волята си,като гласувам задължително. Като мисля,че няма свестни партии естественно,че няма да гласувам. Това че така помагам на ДПС си е вас психически проблем и вашата параноя.Кой е този за които да гласувам и след това АЗ да се чувствам аз гузен пред съвестта си,че ТОЙ руши държавата и сам съм си виновен за това,че той я руши. Нека гласуваме с чиста съвест,а не задълтелно
2
6
 
3
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Задължителното гласуване без санкции е все едно да накажеш убиец с порицание. Дреме му на шапката. Я ги нашийте всички които не гласуват със спиране на социала илу за работещите по 500 лева глоба да видим дали няма да има ефект. Единственните и основни губещи от правилното изпълнение на задължителното гласуване са сегашната политическа вихрушка както и балансьора им ДПС.
1
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Всичко ще ви обсъдят политиците и техните "експерти" социолози, телевизиите и журналистите само да не се повдига въпроса за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА. Добре знаят че след такива избори България ще бъде различна и 90% от сегашните политици ще са на бюрото по труда.