Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни

Ще може да се рови и в интернет кореспонденцията ни
26 май 2016 07:00, Петя Славова
138
Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни
Снимка: архив, Reuters

МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица, пише "Труд".

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане.

Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности.
 
Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.
 
Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: "За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление".
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
Pravilno преди 7 години
До Приятелски настроенза смартфони - Signal, Threema, Telegramпоща - Protonmail ........ успех на куките
66
1
 
6
 
! Отговори
Никола Гешев преди 7 години
Въртяха, сукаха ... и накрая измислиха това което ние правихме преди 90 години.Малко се чете в тая държава.
65
1
 
9
 
! Отговори
Виц по темата преди 7 години
Разговарят депутат и главен секретар на МВР:- Г-н генерал, вярно ли е, че МВР подслушва някои депутати?- Г-н депутат, това е абсолютна лъжа, МВР винаги е подслушвало всички.
64
1
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш преди 7 години
""Ще може да рови в интернет коренспонденцията ни"... Явно някои хора са много назад ... Отдавна го правят... Имам познати на които са преглеждали личните съобщения във Фейсбук, защото по не знам си коя линия били свързани с дребни престъпници... Имат абсолютен достъп от доста време
63
1
 
9
 
! Отговори
Един от село преди 7 години
Сега ще бъде законно,подслушване.При Тошо беше лошо,сега какво е?Тогава слушаха,сега също.Тогава му викаха комунизъм сега,демокрация.След 10 ноемри,извесно време,нямаше ДАЙ,после го създадоха.Не се притеснявайте докато не ни чипират.
62
1
 
7
 
! Отговори
Приятелски настроен преди 7 години
Ами така, значи тук му е мястото да споделим няколко добри програми за анонимно чатене, кореспондиране и сърфиране в нета.1. Чат - Ricochet или Tox(Venom) - Анонимен Скайп.2. PGP криптиране на имейли - неразбиваемо ако се ползва на чиста система - ThunderBird с Enigmail.3. Tor - Internet Browser. Доказано най добрия в света.Ползвайте със здраве и споделяйте с който има нужда. Защото няма по хубаво от свободата.И поздрави на ушетата . Да папкат повечко и ще има порастнат ушичките.
61
1
 
18
 
! Отговори
На Буров чичата преди 7 години
МВР ВИНАГИ е подслушвало телефоните...
60
1
 
13
 
! Отговори
да знаете преди 7 години
Ще ви записват и във WC-то.:)))
59
1
 
20
 
! Отговори
хмцмн преди 7 години
тоталитарна държава
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ме-ве -ре ту шъ подслушва и шъ създавава нови работни места за сметка на беднитебългари . Освен всички да работим в мевирету за да помпаме държавни парички.Частният сектор е пред срив и икономиката се е разпаднала.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е агентите ги изкараха на показ от комисията по досиетата, нови нема остава слушкането , пълен тоталиризъм от " демократичен" тип.
56
2
 
10
 
! Отговори
www преди 7 години
Само да вметна, че обоснованото предположение представлява мнение на анонимен агент или единично свидетелско показание на идентифициран свидетел (или лъжесвидетел!) без значение на миналото му или благонадеждността му. На едното понякога му викат "оперативна информация".
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е при тоталитаризма.Затова не разбирам плюещите по Т.Живков.При тиквения едеотин е същото.Подслушване, доноси...Само дето 80% от населението е бедно и живее в гърч.Геноцидът е тотален.Но овчият народ ще продължава да спи.Перманентна хибернация.
54
1
 
2
 
! Отговори
dp преди 7 години
Цялата съвременна комуникация в БГ - мрежа и т.н. - закъснява с колкото години е нужноза да могат преди да я пуснат за масова употреба да са готови за подслушването.Какви законови форми ще си измислят и т.н. много не ги занимава, е, все повече им сеналага да се занимават и с такива "дреболии" но има десетилетия да минат докатотова им стане истински проблем.
53
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази мярка трябва да се подкрепи заради обявените цели. Сега при издирване на лице не могат да се ползват СРС. Не могат да се използнват и за други цели, което връзва ръцете на МВР. Разберете или ще ставате агенти на МВР или по друг начин ще й помагате, или ще ви подслушват. В света друга система за борба с престъпността няма. Не бъркайте подслушването с демокрацията. Диктатура може да има и без подслушване.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не ни подслушват,те и без това си нямат друга работа.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има сайтове,в които,ако вашият пост не е угоден на властта ви го трият.Което означава или автоцензура от страх или обслужване на властимащите от съответния сайт или направо си е техен.При това положение дори не е нужно от МВР да си правят труда да ни следят,след като има кой да се погрижи за това.
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мобилните телефони се подслушват (по-точно разговорите се записват от оператора) от 2003-2004 година. Просто това не е изгодно да се знае. Старите апарати по време на избиране показваха надписа "пренасочване на разговора", новите "смЪртфони" разбира се не показват нищо. И за тези, дето ще си помислят, че надписа е в следствие на прехвърляне на номер към друг оператор - през онези години никой не беше чувал за подобно нещо. Така че добре дошли в света на Оруел!
49
1
 
16
 
! Отговори
Слушалка преди 7 години
че те и сега си слушат и си гледат... Който мисли, че е анонимен в интернет - е голям наивник.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има начин да им противодействам, поне за Интернета.