Въоръжение за завист! Взимаме 8 изтребителя за 1,5 млрд.

Три са офертите : Ф-16 от Португалия, Юрофайтър от Италия и Грипен от Швеция
27 май 2016 08:52,
306
Въоръжение за завист! Взимаме 8 изтребителя за 1,5 млрд.
Снимка: flickr

Бойната ни авиация ще придобие 8 броя нов тип многоцелеви изтребител с пълно въоръжение и съпътстващо оборудване за 1,5 млрд. лв. Това предвижда първият етап в инвестиционния проект за модернизиране на Военновъздушните ни сили, който депутатите от Комисията по отбрана одобриха с 11 гласа "за" и само един социалист "въздържал се".

"За въоръжението нямаме никакво притеснение. Дали ще е Юрофайтър, Грипен или Ф-16, ще купим сложна система с въоръжение, наземно обслужване, оборудване, обучение", увери командирът на ВВС ген. Румен Радев.

Както той, така и военният министър Николай Ненчев подчертаха обаче, че отсега не могат да посочат какъв точно изтребител ще изберем, тъй като първо НС трябва да одобри инвестиционния проект и едва след това ще започне официална кореспонденция.

Шортлистата била за три оферти - за Ф-16 от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ, за Юрофайтър от Италия и за Грипен от Швеция.

Ген. Радев предупреди обаче, че докато не се задвижи и втората част на проекта и имаме общо 16 самолета, не можем да носим бойни дежурства. Според него тази втора част от ескадрилата ще излезе значително по-евтино, тъй като вече ще са направени по-голямата част от съпътстващите разходи.

"Изгубихме страшно много време за този проект. Всяко забавяне може да се окаже фатално за ВВС", подчерта той пред "Монитор". По думите му състоянието на сегашните ни МиГ-29 никак не било розово и изрази загриженост за сигурността на летците ни.

Освен това въоръжението им било с отдавна изтекъл срок. Според него поддържането на руските самолети до края на експлоатационния им живот през 2030 г. в никакъв случай няма да ни излезе по-евтино. За ремонт и поддръжка на МиГ-29 за този период трябват 1,7 млрд. лв.

Военната комисия одобри и втория проект за модернизация в армията - за изработката на два бойни патрулни кораба за 820 млн. лв.

Сега разполагаме с 6 бойни кораба. 3 от тях са белгийски фрегати, от които едната не се ползва заради негодно въоръжение. Другите три са руски с живот до 3-4 години. Тоест съвсем скоро 50% от бойната способност на флота ще бъде загубена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама има ли стоки Трета ръка . В такъв случай , аз ще си купя обувки Четвърта ръка .
219
0
 
0
 
! Отговори
ionstorm преди 7 години
Значи близо 106 млн. долара на самолет трета ръкаОтиваме на aircraftcompare и какво виждаме Current Price $ 47 millionИнтересно. какво ли трябва да са им наблъскали за още 58-9 млн.?След това виждамеF35 Lightning II Current $ 83 millionF-22 Raptor $ 138 millionEurofighter Typhoon T1 $ 58 million to $ 70 millionGripen JAS 39B $ 40 million $ 61 millionMIG 29M / M2 $ 24.5 million $ 27 millionMIG 29K Fulcrum $ 27 million $ 29 millionMIG 35 $ 30 millionSu-27sK $ 37 millionSu-30mK $ 47 millionSu-32 $ 52 millionSu-35 $ 65 millionТа,
218
5
 
2
 
! Отговори
NATO СИМПАТИЗАНТ преди 7 години
АКО КУПИМ Ф -16 НА БОЛЕН ЩЕ МУ ОКАПЕ КОСИЧКАТА А ГОЦЕ ЩЕ ПУКНЕ !!! А СЪМ ЗА Ф -16 !!! Б.А ЗАСЛУЖАВА Ф 16 А НЕ РУСКИ *** ,КОИТО СЕ СВАЛЯТ С ПРАШКА !!!
217
1
 
5
 
! Отговори
до Така е преди 7 години
Аз, пък предпочитам нов Голф пред 30 годишен Мерцедес!!!!!
216
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Предпочитам 10 годишен Мерцедес пред нова Лада.Така е и при самолетите.Много е просто.
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въоръжение, въоръжение, колко да сме въоръжени? Още малко и това си е половин KTБ.
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жопин, не млъкна, маммаму! Това, че МиГ-овете не се биха с никого смятам, че не беше лошо. Благодарение на СССР. F-35 се оказа много лош, недоправен, суров самолет с ниска боеспособност. Досега никой не го е взел на въоръжение от страните, дето дадоха кървави пари за разработката му. Един от конструкторите на F-16 и на А-10 критикува жестоко този самолет - най-скъпия военен проект в историята. Дядо Миг-21 би се разправил без усилие с него. А бройката струва $180000000!
213
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 276 - II преди 7 години
... равна на процент от основната сделка) е доста голям. В случая офсетът ще е поне 100% и според източници от компанията може да бъде насочен основно към автомобилостроенето и телекомуникациите." Край на цитата. А ти си дъвчи американските лъйна! Когато Русия фалира, ела ми се обади. Нямали какво да ядат, ядяли кори, пишат такива като теб. Днес по ТВ обсъждаха качествата на майонезите. Правят и със зехтин, и с пъдпъдъчи яйца, еко и не много еко. Влизат в първата тройка на износителите на зърно.
212
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 276 преди 7 години
Не ми харесва изказът ти. Ето, тыпунгел, нещо още от преди 10 г.:представителите на "Грипен" най-много се гордеят, са възможностите за офсет, ако тяхната оферта бъде предпочетена. Компанията е част от "Инвестор груп", в чийто състав влизат гиганти като "Ериксон", СААБ, "Електролукс" "Скания", "Астра Зенека" и др., което означава, че капацитетът на "Грипен" за офсетни инвестиции (при които продавачът на въоръжението инвестира пряко или чрез свързана с него компания в страната купувач сума,
211
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е хубаво да знаеш. Започваш да си задаваш глупави въпроси "К'ви самолети, к'ви пет лева?". Нов Юрофайтър струва $175 млн, нов Грипен - $45, F-16 - $35, F/A18E/F - $80 млн. Делиш 1.5 млрд на 8 и получаваш 187,6 млн пер самольотика. Егати "съпътстващото оборудване"! Бая скъпо ще ни излезе. Само да не вземат португалските бракми F-16! Плачът ще е голям, а за национално предателство няма срок! Доще ден за разплата! Особено след първия загинал пилот!
210
0
 
12
 
! Отговори
хазарта преди 7 години
Слагам 10лв, че печелившата оферта е тая при която кинтите отиват в САЩ
209
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия стари *** ще има сто процента катастрофи и жертви сред военните пилоти и от цивилното население.
208
1
 
6
 
! Отговори
До Shopp TM преди 7 години
Жопин, ти отново изскочи и отново се правиш на специалист. Този път по самолети. "Грипен не е лош" - какво снизходително великодушие! Чехите и унгарците го предпочетоха. Шведите осигуряват офсет. То'а пъ к'во е? Ние с кого ще водим въздушни боеве? Ти как мислиш, макар, че това не ти е присъщо?
207
1
 
10
 
! Отговори
До №269 (До Хо) преди 7 години
Вече се чудя, дали имам работа с нормални хора! Ти не успя ли да разбереш, че тук няма за какво да се нахвърляте върху русофилите? Ей тъй, по навик? Че МиГ-29 не се произвежда вече.Че НАТО-овците няма да разрешат да купим руски самолети и не стои въпросът за купуване на такива? Знаеш ли цените на Грипена и на Ф-ките? Юрофайтър? Даже да приемем, че е един от лидерите, е много скъп. Рафал го превъзхожда по някои показатели, но е още по-скъп. Израел не го мисли - евреинът знае да си прави сметката
206
12
 
6
 
! Отговори
Хо преди 7 години
Според русофилите ген. Радев, който познава качествата на Миг-29 до съвършенство се опитва да ни пробута западни *** ?!Интересно защо израелските ВВС използват Ф-16 за гръбнак на военната си авиация и доминират тотално в небето на близкия изток след като е такъв таралясник........Просто питам!
205
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppТова е чудесно, лошо няма, но защо САЩ се превъоръжават с нови поколения самолети, а на нас ни се натрапва нещо старо? Защо САЩ минават на по-нови самолети, а ние на "фронта" трябва да вземе старите бракми? Защо излиза, че бедна България финансира превъоръжаването на световния лидер? Защо не вземем по-скромни самолети като Грипен, но които предлагат по добър офсет?
204
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До Анонимен187Миг 23 е снет отдавна от въоръжение,така че...
203
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се замени Миг 29 с Ф16 е все едно да смениш 10-годишен Фолксваген Пасат с 20-годишно Рено 19. Като за българия Грипена е добре, Юрофайтъра също става.
202
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборът е ясен - втора употреба и як комисион. Гарантирано от родните политици-предатели на българския национален интерес!
201
2
 
1
 
! Отговори
Wikili преди 7 години
Bulgarite sa veliki experti...ei sega ste napraviat 30-40 samoleta...:-):-):-) kolko mu e...