Зимни, летни гуми... А може да минем на всесезонни

Депутатите от транспортната комисия все още умуват над решението
27 май 2016 12:00,
48
Зимни, летни гуми... А може да минем на всесезонни
Архив: Булфото

Вместо задължение за смяна на летни със зимни гуми и обратно в закона може да се въведе използването на всесезонни гуми. Такава идея обсъждат депутатите от транспортната комисия в парламента. Предстои обаче избраниците от различните партии да преценят плюсовете и минусите преди да се пристъпи към взимането на решение. 

"Терминът "всесезонни гуми" го има при производителите и вносителите на гуми, но го няма в нормативната база. Ако искаме да използваме този термин в законодателство, трябва да го регламентираме", каза шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев пред Dnes.bg. 

Той разясни, че ако решат да се промени законът и да се въведе използването на всесезонна гума, преди това трябва да се промени наредбата за това. "Ако вкараме в наредбата какво значи сезонна гума, можем и да го вкараме и в закона. Темата е важна, има различни мнения, но трябва да намерим най-малкото общо кратно", каза още Ананиев. 

Той обясни, че има и голяма дискусия за големината на грайфера на гумата. Последните предложения са да се въведе изискване той да е 4 мм, но депутатите са склонни да го намалят на 3 мм. 

"Но ако приемем всесезонните гуми, може би ще трябва да запишем уточнение за шофиране "при зимни или при снежни условия" и тогава може би сигурно няма да се уточнява големината на грайфера", обясни Ананиев. 

Заради всички тези дебати решението какво да се запише в закона по отношение на зимните и летните гуми е било отложено на вчерашното заседание на транспортната комисия. 

Депутатите не са взели решение и по отношение на някои ограничения за младите шофьори. Те са приели текстът, според който новите водачи ще имат две трети от точките за стаж от 24 месеца. Все още обаче върви дебат за това дали да се въведе задължението за придружител в колата на новите шофьори, както и дали да си забрани те да шофират нощем. 

"Пътната полиция информира, че в първата година новите водачи правят 22% от нарушенията в държавата, а през втората - 55% от нарушенията. Така се обосновават защо искат 24 месеца ограничение", каза Ананиев. 

Той обясни, че според предоставената от МВР статистика през нощта стават по-малко катастрофи, но много тежки. 

"Помните нали, Луковит - три жертви, Червен бряг - три жертви, Симеоновград - шест жертви. Това са все катастрофи от  нула до шест часа и все с млади хора", каза Ананиев. Той обясни, че Георги Свиленски от БСП предлага забраната за шофиране на млади шофьори да е от 22.00 часа до 6.00 часа. Самият Ананиев е предложил ограничението да е от 0 до 6 часа. "Но ще го обсъдим и решим", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: нсвсесезонни гуми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Пак същия потърпевш преди 5 години
Да не говорим че масово карат зимни гуми лятото и то са сложени наобратно! Не е спазена посоката. Това е масово, слагат ги сами, пестят от гумаджия, но не знаят как.
42
1
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 години
Мен ме блъсна стар шофьор... Глупости са това за младите шофьори. Ако ги учат както трябва и има контрол над инструкторите и изпитващите нещата ще се подобрят.
41
5
 
1
 
! Отговори
Жоро Секса преди 7 години
Всесезонна гума - жена от Тайланд :-)
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 10 г. карам с всесезонни гуми. И двете ми коли са обути с такива и никога не съм имал проблеми и никога не съм закъсвал в сняг или лед. точно нула проблема до сега и ще продължавам да карам само с всесезонни. Карам 3 -4 г. и хвърлям и купувам нови вместо да въртя зимни и летни и те да стават на над 5 г. и тогава само името им е зимни/летни. Всеки сам си преценя...
39
3
 
3
 
! Отговори
Глупости пак преди 7 години
Всесезонната гума е компромисен вариант между лятна и зимна гума!Всесезонната гума е с по слаби показатели и за зимата и за лятото по сцепление.Зимата се държи по добре от лятна ,а лятото по добре от зимната,В никакъв случай не може да се сравнява с тези гуми които са си произведени за определения сезон на които каучука на зимните е по мек и е със различно съдържание и вид и съптношение от лянтата такава където трябва да отговаря на други показатели.
38
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Не е ясно кое е по-опасно... Дали шофирането с летни гуми през зимата или шофирането със зимни гуми през лятото... Зимната гума е крайно неподходяща при топло време, а и шарката не дава добро сцепление с пътната настилка. Нещо подобно е и с летните гуми през зимата.
37
2
 
2
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че си трябват хубави гуми за студено време и други хубави гуми за по-топло време, като кога да се сменят едните с другите, се определя от температурите, а не от депутатските безмислици. Според депутатите от 1 април става топло, а дотогава депутатите нареждат да е студено. За съжаление много хора не знаят, че най-важното в случая са температурите, а сняг, дъжд, кал или суха настилка са на второ място, като разбира се и те имат значение.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С зимни гуми през лятото - бр-р-р-р. После защо ставали много катастрофи. Те заради такива дето шофират с неподходящи гуми.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При задъл жители вериги по закон, не са необходими зимни гуми
34
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Анонимен ГУМИ С ГРАЙФЕР ПО--МАЛЬК ОТ1 СМ СА ЛОШИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАРА С ТЯХ НИКЬДЕ НА ГУМАТА НЕ ПИШЕ ЗИМНА --ЛЯТНА КАРАЙТЕ С ДОВРИ ГУМИ И НОРМАЛНА ПО ПРЕДПИСАНИЕ СКОРОСТ И ЩЕ ЖИВЕЕТЕ НАД 100 ГОДИНИ
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво казва закона за шофиране със зимни гуми лятото? Или пак е задължително да се сменят зимните с летни?
32
5
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 7 години
Катастрофи стават и защото се шофира със зимни гуми при топло време, както сега го записаха в закона и е повече от необходимо да се махне този задължителен период за шофиране със зимни гуми. Опасно е да се шофира със зимни гуми при топло време.
31
2
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
И откъде да си купя зимни гуми за пистов мотоциклет? Дали управляващите са умували над този проблем ако приемат закона?
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както стана с ламбите така ще стане и с гумите ще карате целогодишно със зимни - дупедатите не се интересуват дали е редно а как да поодерат мит'ряла. Остава да приемат че ламбите да светят постоянно и на паркинг.
29
5
 
2
 
! Отговори
E па преди 7 години
Е па то затова стават толкова катастрофи, щото без сняг при минусови температури "безсмъртните" не могат да сорат със летните си ***. дано си остане така закона без никакви всесезонни измислици.
28
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Зимна гума - тя не е само за сняг, както си мислят някои, като номер 25. Зимните гуми са за едни температури, летните гуми за други температури и не трябва да се шофира с зимни гуми в горещините или с летни гуми, когато е студено. Отделно, че грайферите им са различни, но това повечето хора го знаят. Всесезонните гуми - за тях има различни мнения, като се почне от всесезонни гуми няма и се стигне до шофирам само с всесезонни, защото не мога да износя гумите, а каучука старее.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия нямат ли сериозна работа или само ги интересуват паричките в джоба? Сега зорът е да се издокарат хората да плащат двойно гуми, понеже някоя забогатяла шм***тка е решила между линиите, че няма евро за още една. Ще ви навра ...
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всесезонна" гума, която да ми хареса не съм видял. На асфлафт ми трополят и ми вдигат разхода. В дъждовно време в плитки локви правят аквапланинг. На сняг при висока скорост плъзгат. Единствено в кално като вляза има някаква полза(я се случи тоя месец, я не - и карам с 5-10км/ч).За сравнение: с кеф си влизам в 5см локва, с 110км/ч с летните гуми(Continental). Колата е непоклатима, само водните пръски се вдигат 4-5метра настрани. С всесезонни - ще заобиколя... или с 5км/ч максимум...
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало го в нормативната база?! Ми тя нормативната база е от времето на 10 конгрес на БКП - самия факт че само с СССР и България има КАТ е достатъчно!
24
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 7 години
По принцип използувам т.н. всесезонни гуми. Живея в град, в който сняг вали два пъти през зимата и се топи за 1-2 дни. Спестявам си парите за двукратната смяна на гуми и втория чифт гуми. Когато завали сериозен сняг използувам градски транспорт. Досега не съм умрял, така че живи и здрави.