При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%

"Галъп": Доверието в президента достига най-ниската си точка през май
29 май 2016 19:36, Анисия Иванова
295
При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%
Снимка: архив Булфото

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването.

Под бариерата остават АБВ и „Атака” с близо 3% потенциален електорат, 37% от запитаните заявяват, че не биха гласували.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов - 3%. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Доверието в президента през май пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: БСПгербпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
........30 милиарда заеми ,калинки ,демагогия,национална и демографска катастрофа ,(2008 г- родени 82 х. деца -2015 -58 х.) безработица ,корупция всекидневна престъпност ,лъжи ,погром над българската история ,популизъм ,предателство на националите ни интереси и слагачество в полза на Турция и Ердоган ( затриване на АЕЦ ,,Белене ,,Южен поток ,,Бургас - Александруполис ,,)......и 25%. НИЩО ПОДОБНО . ПРОСТО ОТ СЕГА ГЛАСЯТ ФАЛШИФИКАЦИИТЕ .А БКПто - ГЕРБ СА ЦАРЕ НА ТОВА .
208
1
 
0
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Или при гласуване ГЕРБ след приравняването ще спечелят 62,5 процента от депутатските места и ще могат да управляват сами и да довършат реформата в съдебната система. Пага за влизане в парламента трябва да се увеличи на 8 процента с ясната цел в Народното събрание да има конструктивен диалог , а не пазар на размяна на парцалки и играчки в кулоарите. Така празнодумците като Местан ще станат излишни и де факто.
207
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Като съберем процентите на партиите, които имат шанс да се класират за следващия парланент, не се събират и 50%. А останалите? Не е въпроса там, за кого, а за какво биха гласували. Имаме политици бол, политолози и анализатори, даже институт за дясна политика. Кой ще даде отговор защо половината от избирателите не харесват никоя партия. А все говорим за реформи, успехи и т.н.
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при избори утре?Това статистика на базата на какво е - на кой колко фалшиви гласове може да пробута ли?
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mutrite v gerb komunjagite koito se probojadisaha sa v gerb gl prokuror i kompaniata mu hora na zz i bb bravo na polizaiksta kojato si tarsi pravata mutrite koito sasipaha bg proverki na milioneri i miliarderi proishoda na parite i kak saboga. Ot 26 g fandakova i dr kmetove milioneri stanaha ot kade lili pavlova kolko miliona ima i dr ministri i deputati gl prokuror da mu se priverat milionite i na jena mu imoti semi bes pari. Bg narod jurnslidti da ne se strahuvat bravo na dikov kulesi4 i dr
204
3
 
2
 
! Отговори
До 263 преди 7 години
В дълбока грешка си. Държавните служители гласуват за партии по същия начин, както гласуват всички останали. Бизнесмените - там е по-сложно, но които са от клана на ГЕРБ, гласуват за ГЕРБ, а които са от други кланове на мафията, си гласуват за тяхната си мафия. Учителите и докторите изобщо нямат място тук - кой интелигентен човек би гласувал за ГЕРБ, освен ако не е от техния клан. Другаде става хватката - чети Алеко Константинов: Бай *** прави избори.
203
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Кой гласува за Герб -държавните служители защото са си техни хора ,уредили се с постове благодарение на тах,бизнесмени облажили се с даржавните поръчки от Герб,учители,доктори назначени с протекциите на Герб - или с две думи техните ***.Както в момента са завзели държавата това наистина е някъде около 25 %.Като сложим и близката им рода -баби,родители и деца сметката излиза.
202
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 7 години
При 37% негласували и при тези резултати по партии, в парламента влизат АБВ и АТАКА. Вероятно негласувалите няма да са 37%, а близо 50%, така че и с около 2% от гласовете на всички избиратели, ще се прескача бариерата от 4% от гласувалите.
201
0
 
5
 
! Отговори
Чонко Боков преди 7 години
Няма смисъл от избори. Само пари се харчат а все същото си остава.
200
1
 
7
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Какви избори бре? Ние нямаме избор - всички са еднакви ! -Състезават се кой ще натрупа повече пари , за Народа се сещат само за такси,глоби,увеличения-доене и стригане.
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 268 Няма как да стане. Всички ченгета и прости хора гласуват на Боко. Той е олицетворение за тях, как един *** може да на власт.Тяхната надежвна и упование. Всимчко минава , слред време циля народ ще се чуди как е възможно един имбицил да е на власт...но това е Бългаиря. Страна прекрасна с пости мързеливи хора, злобари и завистници.
198
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Имам страшно много познати и приятели та дори пора с които случайно коментираме и всички са против бочко, как така все той печели избори незнам. Незнам какво трабва да стане та да се отървем от тоя негодник. БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОКОООО.
197
0
 
16
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Хайдее , рано , рано започна облъчването на избирателя!Почвата за фалшификациите се подготвя планомерно!Цветанов започва блестящо кампанията !Другия месец ГЕРБ ще е 28 % БСП -10 , а АБВ И Реформаторите по2.5 %Дерзай Цецо!
196
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП АБВ ДПС ДОСТ СА ПАРТИИ НА БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ ОКРАЛА БЕЗПАРДОННО ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ, ФАЛИРАЛА ЦЕЛИ СЕКТОРИ ОТ ПЕЧАЛИВШИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗАВОДИ, ШЕПА ПОЛУГРАМОТНИ *** СМАЗАХА ИНДУСТРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И Я ПРЕВЪРНАХА В СКАРАП. *** ПРИКАЗКИ ОТ ХОРА ЗАВЪРШИЛИ РАБФАК И АОНСУ, ОЛИГАРХИЯТА СЕ БОРИ ЗА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НА БЕДНИ,РАБОТНИЦИ И ПЕНСИОНЕРИ- ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ- СВИНАР- МИЛИОНЕР- БОРЕЦ ЗА ЛЕВИ ЦЕННОСТИ, БЛАГА И БЛАГОПОЛУЧИЕ- КАКВО НАПРАВИХА ТИЯ *** ЗА РОДИНАТА СИ.
195
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е една огромна лъжа!
194
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето умни хора не гласуват, затова е възможно ГЕРБ да има 15 процента, като сложим купените гласове и фалшивите бюлетини на Цецко... може и да са около 25.
193
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проучвателите "Галъп", за да дадат такъв процент на ГЕРБ явно са наясно с купения вот от същите! При едни честни избори, без даване на пари на ***, едва ли партията на Тиквун ще мине и 3% бариера.
192
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проучвателите "Галъп", за да дадат такъв процент на ГЕРБ явно са наясно с купения вот от същите! При едни честни избори, без даване на пари на ***, едва ли партията на Тиквун ще мине и 3% бариера.
191
2
 
11
 
! Отговори
Цанъо преди 7 години
115 години от рождението на другаря Тодор Живков ! Да живее НРБ!
190
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМачкай Бойче, щом комунизите реват, сичко е точно.Мачка, мачка Бойчо с дyпе и езиче моpkова на чичо Сам.