Русинова: Доходите ни не зависят от социалната политика

Министърът иска да подобри връзката между бизнес и образование
Обновена: 29 май 2016 12:45 | 29 май 2016 11:36, Петя Славова
60
Русинова: Доходите ни не зависят от социалната политика
Снимка: архив, Булфото

Социалният министър прави социална политика и тя не трябва да се бърка със социалистическа политика. Доходите на работещите в България не зависят само от социалната политика и би било жалко, ако зависеха само от социалната политика – зависят от това какво работят, как работят и каква е икономическата обстановка в страната, каза пред bTV социалният министър Зорница Русинова.

Тя посочи, че усилията й ще са насочени към подпомагане на работещите за реализацията им, както и на фирмите за постигане на по-добра среда за правене на бизнес. Русинова посочи, че трябва да се подобри връзката между образованието и бизнеса, като по региони ще се изясни какво търсят фирмите.

Като друг акцент в работата си министърът посочи подпомагането на семействата с деца с увреждания. „Насочването на социалните услуги трябва да е към хората, които имат най-голяма нужда от това. В България има достатъчно широка мрежа от социални услуги, трябва да се разгледа качеството на тези услуги”, обясни Русинова.

Тя посочи, че се готви нов Закон за социалните услуги, който регламентира ясно нуждите на човека и поставя по-добър финансов стандарт за най-тежките случаи.

Приоритет ще бъдат и работещите майки. Стимулите в случая ще бъдат както за работодателите (при въвеждане на гъвкави форми на заетост и възможност за дистанционна работа), както и за родителите.

По отношение на промените в пенсионното законодателство, Зорница Русинова заяви, че подкрепя реформата с прехвърлянето на партидите в НОИ, като „ще има План Б”, ако текстовете паднат в Конституционния съд. Със социалните партньори ще продължат обсъжданията на промените в КСО.

Като „изключително дипломатична, консенсусна” тя определи работата на своя предшественик Ивайло Калфин, на когото тя беше заместник. Русинова посочи, че някои от започнатите реформи ще бъдат продължени – като тази на ТЕЛК и деинституционализацията.

Във всяко правителство има конфликт между социалния и финансовия министър. По времето на Калфин това стигаше до сериозно напрежение, което се пренасяше и върху управляващото мнозинство. „Ние работим с министър Горанов в екип – най-добрите и умни решения се вземат заедно”, заяви Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
социалната политика не е справедлива,тя е расистка и то спрямо българите,нейни клиенти са само представители на етносите,тя е финансов ку клукс клан спрямо българите
35
0
 
7
 
! Отговори
патка преди 7 години
герберска калинко-***!!!какво общо имат социалните партньори с частните вноски , освен своя дял! ГРОБ за гербаджийските ***! Дето искат Национализация!!!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре, че Калфин си замина! И да не се връща! А новият социален министър е на работа от няма и седмица, така че тролвайте тролчета, но тази жена има съвременно мислене и не е от дъртата, ***, алчна, крадлива, лъжлива БСПарска ***! Успех на министърката, аз имам големи очаквания към нея и съм почти сигурен, че ще ги надмине!
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой за да бъде назначен за министър, трябва да има стаж в частния сектор най- малко 12-15г. по специалността. На държавната хранилка всеки може. Госпожата не е за министър. Може да има дипломи цял килограм, но не е за министър. Знаем как се купуват дипломи.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dneska v tv btv kasa 4e hodi6 s slujebna kola pejo saschto mlada si hidi s gradzkijat trabsport s kolelo ili sobstvena kola schofiora be ti trabva a i sluj. Kola ne tova go playchta bg narod nie hidim pesch i s gr tensport aide vsimadch viska saplsta hodi s taxi kalfin komunjagata jade v konfeti a pensionerite gladuvat. Sozialnoto ministerstvo ne bilo sozialisti4esko po btv kasva rusinova s darjavnoto peje ami ti ot sozislisma si savar6ila gratis no ot demokraziata na gerb. Aman ot pradli
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох биографията и.Магистър по няколко науки, програми управлявала, към ООН, съм Красива България, в министерството на труда работила.Само едно не ми стана ясно.Като я гледам, е над40 и няколко, учила е през соца.Кой завършваше тогава международни икономически отношения, учеше английски? Дъщерите на Бай Петко стругаря, или дъщерите на другаря партиен секретар?Всички са такива, колкото и да се пребоядисват, децата на БКП номенклатурата наследиха постовете на родителите си.....................
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любопитен съм, тая дама, някога изкарала ли е 5 лева извън някоя щатна длъжност? Конкурирайки се за поръчки и клиенти с още няколко човека? И знае ли, как се изкарват запблати, извън бюджетните държавни или извън мутренските структури, свързани с партии и държава? Пък тогава да ми говори за повишаване на доходите...Когато всеки около теб си брои стотинките сутрин, и еизправен пред дилемата да даде на детето за закуска, да си купи някоя нова дреха, или да сипе бензин на колата...
29
2
 
17
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
Г--ЖО РУСИНОВА 1--СЛЕД ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИН.РАЗХОДИ НА 1 4ОВЕК ЗА 1 МЕСЕЦ Е НЕОВХОДИМО ДОПЛАЩАНЕ ОТ СТРАНА НА СОЦ . МИНИСТЕРСТВО ПРИМЕР/--ПОЛУ4АВАМ ПЕНСИЯ --162 00 МИНИМУМА Е 300------НЕОБХОДИМО Е ДОПЛАЩАНЕ ОТ138 ЛВ ПЛЮС МЕСЕ4НИЯ ИНДЕКС НА ИНФЛАЦИЯ НА ЛЕВА НО ВИЕ СЬЩО НЕ ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ЗА ТАЗИ ПРАВА НА НАРОДА А ТЕ СА ЗАСТЬПЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА ДОКОГА ЩЕ Я ПОТЬПКВАТЕ
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека видим какво ще стане, калинка до калинка. Лиляна-Талпата, Румяна- Бъчвата, сега и тая и лелка гледа като физик черна дупка, нещо интересно предстои, а корабче плува ли.
27
1
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Другарю Бойко Живков, моля ви закрийте го това министерство. И без това само вие имате полза от него.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно с Горанов са се разбрали да работят в полза на партията, а не на народа. Ще гушнат и тези пари много бързо, че не се знае още колко време им остава.
25
1
 
11
 
! Отговори
за 45 преди 7 години
Социални държави щеше да има, ама швабата разби икономиките на мното държави. Интересно ако Ню Йорк беше на мястото на Сталинград комунизма за 90 год изгради по 2 държави и нямат по 20 трилиона дълг. За какъв соц дрънкаш при тоя капитализъм на запад.
24
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво би било България да се стреми да стане социална държава. Едно време комунистите нямаха за цел да създават социална държава.Социални държави има на Запад.Комунизма е антисоциален.Капитализма е много по-сопциален от комунизма.
23
2
 
8
 
! Отговори
3d преди 7 години
До Социално слабПрекрасна идея! И аз не се сещам за по-добър начин всички да станат социално слаби...
22
2
 
17
 
! Отговори
... преди 7 години
Я марш на село, измислени калинки! Знайте ли колко се търси агнешко...
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАНе, Странджа, не изглежда така, а Е така. Но те дори не мразят народа си. Той им е безразличен. Те не разчитат на него, а на вънщшни сили, които ги обучават" в свой интерес, плащат им, и те работят за тях. По различни начини. Това е истиената. Но тя е такава, защото народът не ги избира. Те се самоназначават. С готови чувалчета...
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре а как става тъй че все някой доклан не е изпълнен немеца взема 3 пъти повече субсидии после идва тука отваря една верига магазини и съсипва българския бизнес сигурно бизнесмена е виновен, че ви е крива политиката. Искаме немски субсидии да ви ***.
19
1
 
17
 
! Отговори
WTF ??/ преди 7 години
ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА РАЗБРАХ ЧЕ ТАЯ ТЕТКА ЩЕ ПОМАГА НА РАБОТЕЩИТЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ, А БЕЗРАБОТНИТЕ ЩЕ ЦОЦАТ ПАРИТЕ НАГОТОВО И МОЖЕ ЛИ ТЪЙ ???
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23"Социалното" минстерство се нарича МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА. Но трудът е последната грижа на това министерство. То няма никаква връзка с икономическата политика. Няма заетост без икономика. А нашата икономика старателно и последоватеално се разруши. И сега се радваме и вием хвалби до небето, че някой западен "мисионер" разкрил някакво производство за помощни материали. За персонал с "помощна" квалификация. Вместо с водещи високо технологични дейности и кадри.
17
14
 
2
 
! Отговори
хахо преди 7 години
брей, една свястна приказка да се чуе, Браво на Зорница Русинова! Късно е по-добре от никога!Добре че Калфин си дигна чукалата, то само по физиономия да ги гледаш ти става ясно кой какъв е, за какво се бори и колко се е наял. Калфин беше от по невинните, но събратята му от АБВ изпекани лъжци, мошеници, а сега и тяхната аверка Корнелия се завърна... Мая избега, браво на Майчето, добра женица излезна, но много са я лъгали и нея събратята и... стига панаири, време е да внесем смисъл..