Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?

Първо трябвало да се поогледаме, а после да се самобичуваме
Обновена: 30 май 2016 10:52 | 30 май 2016 10:52, Камелия Цветанова
180
Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?
Снимка: Булфото, архив

Защо мислим, че ние сме центъра на света, че само у нас е така, но светът е толкова пъстър, нека малко да се поогледаме и после да се самобичуваме. За това призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Още по темата

Според него българите, когато говорим помежду си, винаги се изкарваме най-нещастните и най-жалките, но пък "пази Боже чужденец да ни критикува - тогава сме най-великите".

Сакскобургготски призна, че е разбрал, че е наследник на трона, в момента, в който адютантът се е обърнал към него, както се е обръщал към цар Борис Трети.

"Баща ми си отиде в най-критичния момент за България, но че се е ползвал с любов и симпатии сред хората няма съмнение, фактът, че толкова години се говори за него, не е свързано само с пропаганда и емоции", каза той.

Бившият премиер коментира пред bTV, че наистина все още не е напълно сигурен, че цар Борис Трети си е отишъл от естествена смърт, но пък не може да говори и за насилствена, защото няма доказателства за това.

"За това трябва да има доказателства, защото иначе да се създават митове и интриги, което е безсмислено", настоя той.

Сакскобургготски си спомни, че когато е бил дете баща му се е движел анонимно, без охрана, но пък никога не е отивал някъде и не се връщал оттам по един и същ маршрут като предпазна мярка, защото е преживял няколко атентата. 

"Баща ми идваше рядко, ние си лягахме преди той да се върне от София. Вече ми е смътно и ми е трудно да намеря точно един момент на радост. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско и ни възпита по много специален начин, в една безкрайна любов към България, а тя беше чужденка. При религиозното ни възпитание, тя беше католичка, но толкова държеше да спазваме православието, че на моменти дори беше комично, а като пораснахме й се подигравахме, че е била един стълб на православието в запада", разказа спомените си той.

"Майка ми имаше страхотно самообладание и винаги се опитваше да не разберем и да не почувстваме нищо, но  усещахме, колкото и да бяхме малки и наивни, нещата които се развиваха около нас, а в деня след екзекуциите, на 7-годишно дете да му кажеш, че всички хора, които са били около него, са били разстреляни, това не може да се забрави", продължи Сакскобургготски.

Въпреки това той увери, че колкото и трудни да са били за него тези времена, е простил, защото това му било принцип.

"Не забравям, но какво печеля, ако не простя, остава един горчив привкус, който не води до нищо позитивно", призна Царят.

Заради ангажиментите си в България Симеон Сакскобургготски толкова рядко се виждал с внуците си, че те го наричали: "Дядото от България".

"Със жена ми се понасяме вече 54 години и то не е лошо като рекорд, почти политически е некоректно - съвети на внуците не давам, защото вече ме намират толкова стар и старомоден, че един ме попита: "По твое време имаше ли автомобили?", сподели още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дедак, а на всичкото отгоре дъщеря ти е грозна като сгазен лалугер, зет ти все едно се е бил с Тайсън, а внучето Хасан се казва, да го ***. Хабиби, ти спиш ли добре, храниш ли се, щото аз да, влачиш ли се по казина през нощта, щото аз не.
136
7
 
4
 
! Отговори
Лъв преди 7 години
Най-големия Българин !!!
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо царско не направи докато беше на власт,хората искаха да подобри живота им и той го обеща но подобри своя
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако този индивид наистина е българин - то не може да бъде цар. България за добро или за лошо е република и този човек е гражданин на републиката, бил е и министър-председател на републиката. Ако наистина мислеше за доброто на България, нямаше да докара онази шайка разбойници за министри, които грабиха като за последно.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото някои все още могат да си променят законите както им е удобно и да си прибират собственост от времето на прадядо им.
132
2
 
21
 
! Отговори
НИЕ ПОМНИМ ! преди 7 години
Симеончо ако беше поискал наистина можеше да преобрази България. Имаше подкрепата на цяла Европа. Вместо това докара някакви си крадци ,представи ги като юпита и се започна. То не бе контрабанда, снимки по яхти в Монако с контарабандисти, схеми с външния дълг, приватизация на Бтк за жълти стотинки, никаква борба с мутрите.....заменки по морето....Е как да не го мрази цялата държава после. Забележете ,че земите които си взе са най-малкото зло от изброеното. А можеше да оправи държавата ....
131
5
 
6
 
! Отговори
izrod преди 7 години
tazi smrad koga shte mlukne
130
5
 
5
 
! Отговори
Цар преди 7 години
На колене!
129
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами! Мислим си! Грънци!Той е единственият, който си го мисли за себе си.Толкоз му е празна главата и огромно егото. Тоя какво образование имаше, че не помня?
128
2
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Ей,големи напъни на пиарите!То бива реклама,то мъдри мисли от които не разбираш нищо,то локуми,баклави,фафли....
127
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВалМоже би е добре и Сакскобурготски да възприеме идеята, че е по-добре повече да се дава отколкото да се взима. Защото той основна на взимането залага. даването не му е много присърце
126
15
 
8
 
! Отговори
Вал преди 7 години
Г-н Сакскобурготски е много прав и е добре повече хора да се вслушваме в подобни изказвания.За тази цел е необходимо да имаме по-точна представа за съвременния свят, по-малко да оплюваме първосигнално род и Родина и повече да се дава отколкото да се взема.
125
9
 
7
 
! Отговори
ant преди 7 години
Отдаваме нужното уважение на Симеон Сакскобурготски като син на последия цар на България, дори и на благородническата му титла.Аз съм се питала за това време , в което беше министър председател на България, кажи речи след комунистичеко време, в момент , в които мутрите превземаха земя , пари и всичко в страната ни ,той не трябваше ли с една много по добра финансова политика да управлява България ! И още едно българско правителсво , в което от 17 7 са турци , просто нямаше как да бъде уважаван!
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото последните в обозримо бъдеще , ще станат първи .
123
11
 
18
 
! Отговори
Юда преди 7 години
Симеон Сакскобургготски е евреин, юдеомасонска змиорка.
122
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за комунистите царят е тодор живков
121
3
 
28
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Мда, лапнеш неколко дворци и после може да ръсиш бисери в стил паоло куелю за силата на позитивнот мислене.Затова е имало разстрели едно време господин царю, затова и след френската революция е играла гилотината. Защото за съжаление няма друг начин.
120
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи пак уточнявам, този не е цар, този е най-обикновен мошенник!
119
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?" Царския рефлекс "НИЕ"! По-добре да не обобщава, не всички са царе!
118
1
 
4
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Ти къде пък реши, колко и какво съм чел от историята? Не намирам за много умно да се правят прибързани заключения.da mihi factum, dabo tibi iusПоздрави