НС реши: Теглим нов заем от 1,2 милиарда

Те са на принципа за активиране "при нужда"
104
НС реши: Теглим нов заем от 1,2 милиарда
Снимка: Булфото

Депутатите подкрепиха предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. Те дадоха право Фондът за гарантиране на влоговете в банките да взема 600 млн. евро, като гарант ще е държавата.

Кредитите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка. Те са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви. Кредитите от двете финансови институции са по 300 млн. евро.

В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер за всеки от по 100 милиона евро.

Против окончателното ратифициране на споразумението с двете банкови институции бяха от БСП, АБВ и ДПС, а от "Атака" се въздържаха. Единодушно зад него застанаха депутатите от ГЕРБ, ПФ, БДЦ, както и част от реформаторите.

Социалистите обвиниха кабинета, че тегли пореден заем, без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.

Според лидера на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев излиза, че българският данъкоплатец финансира рисковете пред банките, без да има причина за това.

"Зад това решение стои или провал в бюджетната политика за тази година, или провал на Фонда по отношение на събирането на задълженията към КТБ, или непосредствена заплаха Фондът да покрива бъдещ риск пред някоя банка. Едно нещо обаче е сигурно – налице е провал на мнозинството", скочи той.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че е абсурдно да се говори, че се поема нов държавен дълг. "Това е спекулация независимо, че е популярна теза на БСП, които имат нужда от стратегическо укрепване и за това си правят и селфита на странни места", обвини пък той от своя страна социалистите.

Горанов уточни, че ако се наложи да се ползват парите от този заем, то те ще бъдат връщани от търговските банки, а "отказът да се подкрепи това решение е липса на отговорност за финансовата стабилност на страната и безотговорно отношение към българския данъкоплатец".

Според него рисковете за държавата от това споразумение са пренебрежимо малки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Bishop Jakes преди 7 години
Това е да се информира широката общественост, че епископ T.D Jakes, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (bishopjakesloancompany***gmail)
84
0
 
3
 
! Отговори
Сърп и чук преди 7 години
Теглете,***, теглете...... Сега теглите, утре ще плащате с имотите си и никой няма да дори да пита защо са конфискувани и защо сте в Белене. Така както никой не попита и не съчувства на *** след войната. Времето ви изтече по Коледа ще ви изметем!
83
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Йорданов преди 7 години
МУТРА КАТО ЧУЕ ПАРИ И *** МУ СЕ ОТВАРЯ КАТО ПЕЩЕРАТОВА ЕКОЙ ОБАЧЕ ИМ ГИ ДАВА Е ИНТЕРЕСНО
82
0
 
13
 
! Отговори
Един преди 7 години
Тегли Баце,тегли ние сме глупави и тях ще платим.ДОКОГА ще търпим тази наглост.Мнооооого заспал народ сме.Докато сме на принципа "всеки да се спасява поединично"няма да се оправим.
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то така и аз мога да съм финансов министър и министър председател. Говориш глупости на бабите, режеш ленти, сърдиш се като те критикуват и получаваш сърцебиене и високо кръвно като ти Го опрат в устенцата.Хора, тия мушмуроци трябва да получат дълга почивка ако не във Вечните ловни полета то по затворите. Нямат ни най-малко свян да лапат парици, даже Винету май направи отново голям шлем - затвори втория милярд.
80
0
 
21
 
! Отговори
ме преди 7 години
Вика му се дългова спирала. Влезеш ли, няма излизане. Записано е, че минимума който ще се "усвои" е 300млн. евро. Т.е. 1.2мрлд. лева. Ако няма нужда от тях, защо се теглят? За да се плащат комисиони и лихви ли? Ми браво. Да живее ББ. Смяхме се на гърците, как били изхарчили милиарди, ама правим същото. Взимаме пари, които дори не виждаме, отиват директно в банките. Ама накрая ще ги връщаме.
79
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2019 няма плащания по стари заеми и гробарите ще ни набълбукат с още поне 30 милиарда-после почват връщанията но те ще се измъкнат от властта.
78
0
 
10
 
! Отговори
анти преди 7 години
Тия ни съсипаха - самозабравиха се - мислят ли кой ще ги връща
77
0
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 82, е тука Вовата няма общо. Иначе това със заемите минава границите.
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Те са на принципа за активиране "при нужда" "Ще трябва. България е пред фалит. Ама после кой ще ги връща не знам. Може би децата и внуците ни ще бъдат роби на Европата, за да им ги връщат.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фермата наживотните , от Джордж Оруел, там е обяснено....за прасетата, писано е преди около 70-80 години, нищо ново под слънцето не сеслучва за раята.
74
0
 
29
 
! Отговори
КАТО ЗА ПОСЛЕДНО преди 7 години
Нали бяха 3 млрд в повече . Как така изведнъж заем за 1.2 млрд. КОЙ лъже повече. *** или това .РАСЕ
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами те за 7 години във управлението неможаха да направят един бюджет без дефицит
72
0
 
24
 
! Отговори
циника преди 7 години
дааа, вече огласяват само ако поредният заем е над милиард. Иначе в последните месеци бяха изтеглени още 2-3 кредита, но те бяха за дребни суми - от порядъка на няколкостотин милиона всеки. Нима не е ясно на всеки, че държавата се намира във фактическо състояние на фалит и се поддържа единствено със заеми, които естествено ще нараснат в прогресия и след 5-6 години българите ще трябва да си продават органите, за да ги изплащат.Защото не виждам какво друго остана за продаване.Това е нашата икономи
71
0
 
11
 
! Отговори
ЩО НЕ ВИ ТЕГЛИМ ... преди 7 години
за КОЛЕДА
70
0
 
22
 
! Отговори
23 преди 7 години
май ще има пак народен съд
69
1
 
25
 
! Отговори
? преди 7 години
Стигнаха ли вече 30 млр. новите дългове, теглени /и опапани/ от сегашното правителство?Време е вече и последните мохикани да напускат потъващия кораб...А преди броени години бе свалено правителство за 2-3 млрд. и то само за предложение да се вземат на заем.....ти и двойният аршин!
68
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Единственото "успешно" на това "дясно" управление е трупането на външен дълг и заробване на държавата! Спокойни че няма кой да ги съди, развиха "дисциплината крадене,/ модерното найменование "усвояване"/ в 2 направления - мащабен грабеж на банка /КТБ/, взимане на заеми за "усвояване от наши хора" но плащани от всички данъкоплатци естествено с лихвите! Наистина "учениците" на Тато го задминаха!
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто бай Бойко се е училот бай Тошо, крайния резултат ще е същия
66
0
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Тия верно прекаляват. Но пък прави впечатление, че Батака и Фронт Патриотизмь леко сближават позиции