Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!

Идеята за морско сътрудничество била румънска, но щяло да се говори за нея в рамките на НАТО
Обновена: 16 юни 2016 13:21 | 16 юни 2016 13:18, Камелия Цветанова
212
Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

Още по темата
От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г ,приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава.

Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации , щом го няма в програмата, няма как да го изпълним, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави.

В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната.

"Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен, че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът".

"Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквото в момента няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
4
 
! Отговори
ТОНИ преди 7 години
а ве какви дрънка тоз нашия президент ли кво е незнам преди 3,4 дена какви ги плямпаше а какво се оказа ,а откъде ги намирате тез кадри в българия а той помни ли кво е вчера президента КРЕМЪЛ Е СРЕЩУ НАС ПЪРВА РЕДИЦА НА БОЙНОТО ПОЛЕ
136
0
 
5
 
! Отговори
re преди 7 години
Дано тези *** не ни вкарат в някоя война пак.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премиер и президент ВЕДНО: Флотилия? Няма такова нещо!................................-В българския език НЯМА такава дума ВЕДНО!Не стига, че всичко е измама като информация, а е и сбъркано като граматика.
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия тримата *** в такиви приключения ще ни вкарат , че свят ще ни се извие
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчи.На, да ми ла.паш дебелия.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук си имаме наши интереси и те са икономически във зоната на Черно море и историческите ни малцинства във Молдова ,Преднестовието и Бесарабия. Никаква Русия,турция,румъния не играят във тоя мач. Другото са лаладжиница тип рамадан кънев и Драгалевската му любоница и сводника от посолството на .......
131
0
 
9
 
! Отговори
дадо преди 7 години
Тия юнаци не трябва ли да бъдат подведени за подтикване и пропаганда на война срещу суверенна държава, защитаваща правата и територията си.
130
0
 
11
 
! Отговори
За Европа преди 7 години
Ако имаше ЕС армия, флота и ВВС никога нямаше да имаме този проблем. ЕС се превърна в заложник на Турция, която изнудва всички, без да изповядва изобщо европейските ни ценности. САЩ правят войни в арабския свят и пълнят ЕС с бежанци и проблеми, уж налагат демокрация, а след тях навсякъде управляват ислямисти. Крайно време е НАТО да се разпадне и ЕС сама да се защитава с общата си Европейска армия. Така ще налагаме собствената си политика и никой няма да ни изнудва.
129
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Опитват се сега да замажат гафа.
128
0
 
10
 
! Отговори
ИНЖЕНЕР преди 7 години
ЕХ, СЕГА КАТО НИ ОСВОБОДЯТ РУСНАЦИТЕ , СЛЕД ПОБЕДАТА КАТО СТАНЕ НАРОДНИЯТ СЪД, МАЛЕ, ДА ГИ ПОБАРАМ НАЩЕ ДУШМАНИ-КОМУНИСТ-КАПИТАЛИСТИ- С КРЕМЪК ЩЕ ГИ ДЕРА!
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да напънат оградата, в България няма да останат. Веднага да им се дава зелена улица за Берлин
126
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЧЕРА ЩЕШЕ Д9А ИМА ФЛОТИЛИЯ, ДНЕС НЕ ?
125
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ни е Русия ? Окупаторка която пак точи зъби. Само ЗЛИНИ ни причинява. Трябва да създадем общ ФЛОТ. Целия свят я ненавижда освен нашите предатели русофили.
124
1
 
20
 
! Отговори
пак ли преди 7 години
От два дни в Русия е половината ЕК начело с Юнкер,който искат среща с Путин и точно сега избухва скандала у нас!тука пак САЩ са намесени....
123
1
 
22
 
! Отговори
до 166 преди 7 години
Вместо да Плашите Българите с Русия и Турция Взимайте пушките и отивайте на Турско-Гръцката граница като ви е толкова мила България
122
16
 
4
 
! Отговори
204 преди 7 години
Ердоган сега като подгони насам 100 хиляди емигранта да напънат оградата и ще пропеете друга песен.
121
2
 
3
 
! Отговори
николай преди 7 години
До луд някакъвАКО БЕШЕ САМО ЛУД СЕ ЯДВА, АМА ТИ СИ И ***!
120
1
 
10
 
! Отговори
луд някакъв преди 7 години
Украйнската Флотилия на Дарт Вейдър с ген.щаб квартира в САЩтърси допълнителни попълнения в своята Армия от бойни летящи кораби камикадзета и доброволци против Федерацията на злото (Русия)За предстоящите Междузвезни войни
119
2
 
45
 
! Отговори
прецедент преди 7 години
КОЙ от комсомолец стана капиталист? Роско.КОЙ има офшорни фирми, които внасят данъци в чужбина, а не в България? Роско.КОЙ има вила до Черно море в забранената зона? Роско.КОЙ се среща в потайни места по тъмни доби с шефовете на ЕРП-тата? Роско.КОЙ чете от листче, дадено му от американското посолство? Роско.КОЙ се опълчи първи срещу възвръщането на Крим в Русия? Роско.КОЙ подстрекава за война с Русия? Роско.КОЙ превърна България в окупирана територия на янките? Роско.КОЙ единствен от Европа отиде на коронясването на турския фанатик Ердоган, който претендира за български земи? Р
118
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във въпросите за референдум трябваше да има и такъв:"за" или "против " Русия.Тогава щеше да лъсне истината.Само плювньо и наssраните му *** от сайта щяха да са против.