Антикорупционният ни закон – добър като румънския

Валентин Николов пред Dnes.bg: Съседите ни пресилват с похвалите
30
Антикорупционният ни закон – добър като румънския
Снимка: Reuters, архив

Българското законодателство за борба с корупция не е по-лошо от това на Румъния, смята председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов от ПФ.

Цялата комисия се върна вчера от посещение в северната ни съседка, където се запозна с практиките за спиране на взимането на подкупи, заради което от години търпим критика, а пък Румъния напоследък получава овации от Брюксел.

"Там борбата с корупцията е по-скоро мит, пресилват се похвалите в това отношение", коментира Николов пред Dnes.bg. Той добави, че от ПФ ще подкрепят на първо четене т.нар. закон "Антимафия" на вицепремиера Меглена Кунева, но има доста забележки, които ще настояват да бъдат приети на второ четене.

Според него парламентаристите у нас са създали идентични на румънските органи за борба с корупция, но въпросът е защо нашите не работят добре.

Николов обясни всъщност Националната агенция по интегритет /АНИ/ има абсолютно същите функции като нашата Комисия за предотвратяването на конфликта на интереси, станала злополучно известна с тефтерчето на бившия си шеф Филип Златанов, в което беше записано кои политици "да се ударят" и кои да се "пазят".

От създаването си през 2007 г. досега АНИ е разследвала 11 000 висши държавници, от които е дала на прокурор едва 300.

Според Николов това за държава като Румъния не е чак толкова много, защото техните законодатели са близо 400 на брой.

Той обаче смята, че е важно, че върху комисията има контрол, какъвто у нас липсва. Проверящият орган се избира от депутатите и всяко година се прави одит на АНИ. Тази практика е добра и би трябвало и ние да я въведем, смята Валентин Николов.

Оказа се, че в румънското законодателство подаване на анонимни сигнали, какъвто текст има в закона на Кунева, не същества.

Всеки сигнал трябва да е подписан, но ако доста сериозни доказателства за корупция, АНИ може да се самосезира, но в същото време носи и отговорност по Наказателния кодекс и в случай, че проверяваният се окаже набеден, той ще бъде оневинен, разясни депутатът от ПФ.

Патриотите ще настояват да остане и презумпцията за невинност в нашето законодателство, както е в румънското, защото според проекта на закона "Антимафия" този, който е проверяван, трябва да доказва, че не е злоупотребил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Типично герберско /бай Ганьовско/ поведение на ниглежиране на чуждите постижения!Сметката е проста :в Румъния има повече осъдени и вкарани в затвора действащи министри и шефове на държавни структури , а не дела и следствия /като в България/ , срещу политическите опоненти!Крайъгълния камък е липсата на присъди в България срещу Борисов и Цветанов , хора с вече осъдени деяния от Европейския съд!Така че много поздрави на Вальо Николов от .....!
14
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Стига сте лъгали народа.
13
0
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Даже една идея по-добър!
12
2
 
7
 
! Отговори
BUSINESS преди 7 години
И какво сега ще се учим от Румънските копанари-кочничари , та ние сме по голем ромски Катун от Аспаруховите ромски племена
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Свинетка трябва да е в затвора, ако бе добър този закон !
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемите със законите тук, не е в съществуването им (при все че и в това има притеснение), а в прилагането им. Няма никаква воля да бъдат приложени. А и няма как да приложиш закон, когато реално няма разследвания или са поръчкови.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неработят защото си ги нагласяте за вас си.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и за виц не става. Дори не е смешно. Българската държава е изградена от корупция.А законите... е, те са за парлама. Бутафория. Изпълняават се тогава когато е удобно на някои.В повечето случаи е неудобно и не ги спазват.
7
0
 
11
 
! Отговори
верно преди 7 години
Баце, рече, че в България корумпирани политци няма, за това и няма осъдени като в Румъния!Е, значи, законът не е нито добър, нито лош, той е излишен, нали?
6
2
 
9
 
! Отговори
.... преди 7 години
Абе гласувайте за тия мошенци в парламента и никога нема нищо да е наред
5
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Кое е мит го показват резултатите! За пореден път се опитват да ни пробутат на попа приказките : "Не гледай какви ги върша, а ме слушай какво ти разправям!" Още в Евангелието е написано : "По делата им ще ги познаете"
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антикорупционният ни закон като румънския, но за Митьо Очите това е "бял кахър" !
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кого му пука за България, Румъния или Великобритания? Напишете пак за Путин - яздил ли скоро пак гол?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Там борбата с корупцията е по-скоро мит, пресилват се похвалите в това отношение"А бе мит, мит, ама като пратят министъра при бай Ставри, митът си става чисто еване.
1
0
 
12
 
! Отговори
SA преди 7 години
Абе то има и много полиция,ама като не санкционира и взема рушвети каква полза от нея?!!Спазването му е майката бе,хора!!