Печалбата на каналджиите: ?6 млрд. за година

10 хил. деца мигранти са изчезнали за две години
5
Печалбата на каналджиите: ?6 млрд. за година
Снимка: Reuters, архив

Трафикантите на хора са спечелили между пет и шест млрд. евро през миналата година. Това съобщи евродепутатът Мария Габриел във видеообръщение по време на международния дискусионен форум на тема "Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила" на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Още по темата

Тя цитира и данни на Европол, според които около 10 хил. непридружени деца мигранти са изчезнали през 2014-2015 г.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, цитирана от БТА, че трафикантите са наясно с надеждата на бежанците да намерят подслон и защита и когато се засяга тази тема е добре да се разграничи трафикът на хора от нередовното провеждане на хора през държавните граници.

По думите й някои мигранти плащат много висока цена на каналджиите, за да стигнат до безопасно място, но след пресичане на границата пътищата им се разделят.

Други мигранти нямат възможност да заплатят високата цена и могат да станат обект на сексуална и трудова експлоатация.

Кунева посочи, че принудата и ограничаването на свободата на движение с цел експлоатация са признаците на съвременното робство.

"Необходимо е да се разграничават тези престъпления, за да се противопоставяме по-ефективно. При каналджийството нарушенията са едни, при трафика на хора не говорим просто за нарушения, а за жертви", смята Кунева.

Тя добави, че Комисията за борба с трафика на хора поставя акцент върху подобряването на идентификацията на жертвите на трафик сред мигрантите. Кунева посочи, че дълго проблемът с миграцията се е неглижирал и в Европа се е оставял да бъде решен от само себе си.

"Оказа се, че това не е просто приоритет на страните само от предна линия и че това е проблем с много сериозно общоевропейско значение", заяви тя.

По думите й е можело да има "звънец за събуждане" благодарение на анализите, които са били направени, включително и от ООН.

Кунева допълни, че кръвопролитията в Ирак и Сирия е нямало как да не доведат до огромна бежанска вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
6848 преди 7 години
До Анонименвсъщност за 5 годишната война трябва да са изчезнали бая деца заради трафиканти
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кръглите числа говорят че новината е поредната журналистическа измислица