Руските самолети не нарушавали въздушното ни пространство

Летели обаче без предварително заявени полетни планове
73
Руските самолети не нарушавали въздушното ни пространство
Снимка: БТА, архив

Изнесената информация от Министерството на отбраната /МО/ не е свързана с нарушаване на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Всички те са документирани от Военновъздушните сили /ВВС/ на България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Българските ВВС стриктно изпълняват международните въздухоплавателни норми, се посочва в изявление на МО.

Още по темата

Поводът за изявлението са случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море.

МО смята за необходимо да информира българската общественост, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол /за България - Flight Information Region Sofia - FIR Sofia/. Този регион има координати в акваторията на Черно море, далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

МО не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България /FIR Sofia/ при спазване на международните въздухоплавателни норми.

МО не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, се посочва в изявлението на МО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: самолетиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато стане напечено митов ще си отиде в къщи в САЩ,президента също ще бъде евакуиран зад океана,но ти ямболски земеделецо,къде ще се скриеш.Знаеш ли ти,че НАТО не се намесва в конфликт между две държави членки и че турците ще ни прегазят за два часа и никой няма да ги спре.Ти се надяваш да избягаш навреме,но самолетът на националните предатели ще бъде претъпкан и тогава става лошо.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо все руски ни са в главите.Какво пречи да са Украински,Ирански Турски и румънски.
41
0
 
13
 
! Отговори
11 преди 7 години
За кво взаимно уважение става дума, след като сме се надупили на НАТО? Руснаците не могат да имат уважение към НАТО, което постоянно ги чеше под носа. ЛОшото е, че пак ще го отнрсрм ние, заради мръсни евреи, като оня *** с трабанта.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35"Ще се бият на страната на Путин срещу България!"А на Шипка ти от коя страна ще бъдеш, северната или южната?
39
1
 
10
 
! Отговори
Любопитко преди 7 години
Тоя министър много задръстен бе, да не е копал царевица вместо да се учи. А може да е обучаван от форумния шпецилистин СТРАНДЖАТА, знам ли.
38
15
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Ако възникне конфликт между две или повече от две държави и една от тях е Русия... - не питайте кой е виновникът... - той се знае...
37
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как ги разпознахте ,че са били руски " Ми карат на зиг заг щото не могат да държат правата линия нальоканите рашки
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненчев, ми що рева преди ден , че са нарушиле пронатовското пространство?.
35
3
 
28
 
! Отговори
ЧичоТони преди 7 години
Никъде в израза "Flight Information Region Sofia" е няма думата "ОТГОВОРНОСТ"! А иначе и жена ми знае, че военните самолети, като правило, не ползват транспордери (изключват ги) и не дават "полетна информация". Те все пак са военни самолети. Или не? В американското посолство толкова ли са задръстени, че да не могат да номинират човек за военен министър, който хем да им върши работа, хем да не ги излага ден подир ден.
34
0
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Не се отвивай много, че може да настинеш.....
33
0
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Мери си думите , не е здравословно....
32
0
 
12
 
! Отговори
ей,нещастници преди 7 години
Русия со кротце и со благо ни превзеха,по Черноморието има повече руски граждани като постоянно живеещи отколкото сме ние българите.Наистина дадоха някой лев, ама и ние сме доволни и те.Така се превзема територия тихо и кротко
31
21
 
1
 
! Отговори
троолгеносен преди 7 години
Да дойдат ф-15!! точка!
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся друго двайсет.Загубих му доверието.Aко беше мъж трябваше веднага да си подаде оставката мн.му станаха гафовете.Явно не става за военнен министър.В земеделието може да го по бива
29
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дхйРусофлството е патология!
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрийте го някъде този. Има си начин да общува официално с Русия. Ако има нещо нередно, да направи официална нота и да се отстранят грушките. Да се бръщолеви по медии и насам-натам е възможно най-неработещият модел на поведение. На обществото му е необходимо да знае, че го управляват можещи и умни държавници, а не дърдорковци.
27
1
 
28
 
! Отговори
дхй преди 7 години
Ха ха!! Този урунгел само като го погледнеш и чуеш, веднага ставаш заклет русофил!! Така че добра работа върши!!
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахха изловиха ли те в лъжа бе . Хъката-мъката, ама аз такова, ама аз друго имах предвид, ама не беше точно така както го казах... Подавай си оставката и бягай да ореш в текезесето.
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Чудя се кой е по-смешен и жалък от триото обслужващо с невероятно раболепие новите си господари плевела ,трудовака или къдравата Сю."И тримата глуп.аци се скъсват да лъжат, за да ни вкарат във война с руснаците, преди да офейкат на службици в чужбина.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек с твърди десни убеждения съм, но на този трагикомичен Арлекино бих му yрuнuрaл в голямата лъжлива и неадекватна човка!