Антитерористичният закон мина на първо четене в НС

Опозицията разкритикува, че мерките не са финансово обезпечени
14
Антитерористичният закон мина на първо четене в НС
Снимка: БТА, архив

Законът на правителството за противодействие на тероризма беше приет на първо четене от депутатите, но не и без критики на опозицията.

Още по темата
Вътрешният министър Румяна Бъчварова защити предложението на кабинета с мотива, че такива закони има в няколко страни, а и в него се балансират специалните мерки при евентуален терористичен акт и защитата на правата на хората.

Според Димитър Дъбов от БСП обаче от закона не става ясно как мерките, които са описани в него, ще бъдат финансово обезпечени.

Той настоя бюджетът на ДАНС и на другите служби да бъде завишен, за да отговорят на засилените заплахи.

Съпартиецът му Атанас Мерджанов смята, че този закон е имитиране на дейност, но уточни, че социалистите премълчават голяма част от забележките си, защото обществото има нужда от спокойствие и сигурност.

Реформаторът Атанас Атанасов предупреди, че със закона се дава еднолично правомощие на министъра на вътрешните работи при антитерористична операцията, което обаче е много опасна процедура.

Целта на закона е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи.

Той определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Предвижда се правителството да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим.

Регламентира се и участието на армията в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.

В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма.

За лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнемане на лични документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Законът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт.

При тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
11
 
! Отговори
господин преди 7 години
защо нема опция пострадалите от неправомерното му прилагане,да се оплачат на арменскийо поп
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме едно свободно общество, а не някакъв мутренски баланс. Всички тези закони и баланси означават едно и също - победа на тероризма срещу свободна Европа.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Ислямска държава планира атентати в България, нека да не вреди на прости българи, работещи и честни хора, нека да взриви няколко семействата на български елит, крадци, насилвачи, педофили, слугите на Ротшилда и дявола. Те са сигурно врагове на християнския Бог и на Алах.
5
0
 
19
 
! Отговори
нещастни същества преди 7 години
теза,анти теза-синтез,или преведено означава:създай проблем с измислен тероризъм и паника,предложи решение с фашизъм и контролирай овчвто стадо.има обаче една малка подробност в тази утопия заради която избиха толкова хора мръсната кумунуидно фашискка международна шайкане може да съществува пирамида при която едно *** ще бачка,4 милиционера ще го следят дали мисли правилно на 4 смени и на всеки от тях по още толкова милиционера да ги следят дали няма да вземат власта,а *** да им изкарва заплатите и да ги храни
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kaka rumi ostara stana lelja rumi ama sensu4i fa se obli4a pone ina4e e gola voda
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,сега овце,ще го ядете дебелия!Сега даже и мижавата "свобода",ще ви се види бленувам мираж.Не разбраха овсете,че всички тези,медийно и политически оповестявани непрекъснато "терористични" опасности(големият брой от които съзнателно организирани от западните,а инашите,"специални" служби),ще БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ,ЗА ОТНЕМАНЕ НА СВОБОДИ!!!Което беше и целта!Бъдете сигурни,че и тогава "терористичните" прояви няма да намалеят.Напротив,ще се увеличат,до пълното ви побъркване,като овсе.А това е це
2
4
 
16
 
! Отговори
Ядосан преди 7 години
В алинеите на този закон трябваше да се включи забраната за носене на бурки и други способи, правещи невъзможна идентификацията на човека!Ама откъде толкова ум ...
1
5
 
16
 
! Отговори
Р.Бъчв. преди 7 години
Сега може споконо да спите, страната е защитена законово от терор.