НС даде КФН в ръцете на Карина Караиванова

Тя пък обеща: Безпристрастност, обективност, прозрачност
Обновена: 28 юли 2016 11:11 | 28 юли 2016 11:11, Екип на Dnes.bg
12
НС даде КФН в ръцете на Карина Караиванова
Снимка: БТА, архив

Парламентът избра Карина Караиванова за председател на Комисията по финансов надзор. За нея гласуваха 139 депутати, 24 бяха против, 11 се въздържаха.Само БСП и двама независими гласуваха срещу избора. 

Караиванова досега бе зам.-министър на финансите. Номинацията й бе издигната от ГЕРБ и бе единствената кандидатура за поста. 

Новата шефка на КФН бе избрана след дебати, по време на които БСП разкритикува процедурата по избора и припомни, че е сезирала Конституционния съд. Според социалистите има закононарушение в това, че не е спазен срокът за обществено обсъждане на кандидатурата. 

"Нарушихте правилника на Народното събрание, съкратихте многократно срока за обществено обсъждане", каза соцдепутатът Румен Гечев. Според него не е редно и толкова много политическа власт да се съсредоточава в ръцете на министъра на финансите.

"Той е представляващ БНБ, принципал е на Българската банка за развитие, сега изпраща и зам.-министър начело на КФН", обясни Гечев. 

РБ подкрепи процедурата и припомни, че и друг път се е случвало срокът да се съкрати. Петър Славов обвини БСП, че когато има обещана квота, мълчи за нарушената процедура, а когато няма - критикува. ДПС призна, че процедурата е нарушена, но даде подкрепата си за Караиванова.

"Познаваме качествата на г-жа Караиванова, вървяла е по стълбицата отдолу нагоре, ползвала се е с доверие на различни правителства. Това е достатъчно, за да я подкрепя", каза Йордан Цонев от ДПС. 

Той посъветва Караиванова да е внимателна за влияние на икономически кръгове върху комисията, защото дълго време е било така. 

Независимият Георги Кадиев подложи под съмнение професионалните възможности на Караиванова. Според него тя може да е експерт в дадени сфери, но те не са нужните за управление на КФН. 

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че работата на опозицията е да критикува, но той не е чул нито една съществена критика към кандидатурата на Караиванова. Не било проблем и това, че тя е единствената номинация, защото никой не е спирал другите партии да правят свои. 

41-годишната Карина Караиванова е икономист, завършила е Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност финанси и банково дело.  

Новата шефка на КФН е специализирала в Ирландия, Холандия, Япония и България. Професионалният й опит е минал най-вече в държавната администрация. 

Постъпва в Министерството на финансите през 2003 г. като редови експерт с ресор програма САПАРД и други европейски фондове. Издига се до директор на дирекция "Национален фонд" през 2011 г., а година по-късно е назначена за заместник-министър на Симеон Дянков, но за кратко. Отново е издигната на поста при Владислав Горанов.   

Ресорите на Караиванова са управление на държавния дълг, международни финансови институции, Национален фонд и дирекцията "Държавни помощи и реален сектор", в която попадат всички предприятия с държавно участие.

Безпристрастност, обективност и призрачност. Това са принципите, от които обеща да се ръководи новоизбраната шефка на Комисията по финансов надзор.

Караиванова се ангажира да формира екипа си максимално бързо и си постави като краен срок септември.

Въпреки призивите на някои депутати да провери работата на КФН по време на мандата на предшественика й Стоян Мавродиев, чието управление бе изпълнено със скандали, тя отсече, че няма да направи ревизия.

"Актовете на КФН подлежат на контрол, не е моя работа да правя проверка", каза Караиванова.

Тя положи клетва днес, след като депутатите я одобриха за ръководител на КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
А тези ръце вероятно не са от най чистите,да не кажа ,че направо са си мръсни, щом властта си я харесва
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тя пък обеща: Безпристрастност, обективност, прозрачност"супер клише!
6
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 7 години
Как шефката на най влиятелния контролен орган бе " назначена" спусната от ГЕРБ без да има възможност да се дискутират други кандидати. Защо ли, много просто. КФН ще пълни партийната касичка. Лично мисля, че корупцията в БГ по времето на ГЕРБ е достигнала вече нивата от БСП-ДПС управлението. Време е за избори.
5
3
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 7 години
ДНЕС ИЗБРАХА НОВИТЕ И НА ЦЕНТЪРА ЗА ГРАДСКА МОБИЛНОСТ -УЖ ИМАШЕ КОНКУРС С ЯСНИ ПРАВИЛА .......... И ПОЗНАЙТЕ КАКВО ДВАМАТА ИЗБРАНИ ИЗОБЩО НЕ ОТГОВАРЯТ НА КРИТЕРИЯ ДА ИМАТ 3 ГОДИНИ УПРАВЛЕНСКИ ОПИТ......ЕДИНИЯ Е НА 27А ТРЕТАТА МИЛОВА СИ ОТ СТАРОТО РЪКОВОДСТВО И ИЗОБЩО НЕ СИ Е ПОДАВАЛА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА КОНКУРСА!РАЗСТРОЙВАТ ДЪРЖАВАТА ДО ПЪЛЕН КРАХ БЕ ХОРА.........КТДЕ СТЕ БЕ...........
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя нямало да прави ревизия на тези преди нея АЛО - Калинкеее само бажаци ли ще вириш
3
3
 
10
 
! Отговори
МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ преди 7 години
На пръв поглед кандидатурата на Караиванова на председателското място на КФН се издига от партия ГЕРБ но, под влиянието на Типинг поинт, фирма създадена през 2005 г. от Цветелина Бориславова, Иван Кръстев, Светослав Божилов и покойния Александър Божков /след неговата кончина мястото му е заето от Иво Прокопиев/. Кризата с КТБ ще е детска приказка в сравнение с готвеното от Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Иво Прокопиев, Владимир Горанов и сие, голямо източване на държавата,пенсионните ФОНДОВЕ
2
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
калинка караиванова,най-бедната калинка в герб,как ли е живяла досега,нямала никакви приходи,даже и акции за 300бона е нямала в КТБ,че те герберите всичките се поместват,под прага на бедността ,който е 295лева.
1
3
 
8
 
! Отговори
ОПАА преди 7 години
Новоизмислената претенденка за шеф на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова гневно се изсули от отговора на въпроса на ПИК защо не е декларирала общо 300 000 лева, получени от КТБ, на която е продала ценни книжа от Е.ОН и ЧЕЗ, които се водят на съпруга.