Плевнелиев доволен от орязването на референдума на Слави

Конституционният съд защитил развитието на пряката демокрация
Обновена: 28 юли 2016 19:08 | 28 юли 2016 18:47, Камелия Цветанова
163
Плевнелиев доволен от орязването на референдума на Слави
Снимка: Reuters, архив

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум заедно с президентските избори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

 
Държавният глава счита, че това конституционно решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация.

Според  него прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.
 
Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май  за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.
 
Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава .

Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание, смята Плевнелиев. 
 
Според президента намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.
 
Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.
 
Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
3
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Независимо от въпросите, това е грубо нарушаване на конституцията. Още ли си мислите, че сме свободни, а не робове?
88
2
 
9
 
! Отговори
Балканец преди 7 години
Не одобрявам предложенията на Слави Трифонов, но никой политик няма право да игнорира 700 000 граждани (не поданици!), които хрантутят тази ***, избрана с парите на монополите и с гласовете на ***. Този "политик, който игнорира 700 000 български ГРАЖДАНИ заслужава линч, публично!
87
2
 
10
 
! Отговори
Zlatena преди 7 години
Роско Плювналиев американското продажно *** мисли само за себе си и как да продаде България на Сащ.Радвам се че идва края на Плювналиев най некадърния президент в историята на България,
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Abe rosene stiga si se islagal be pri prokopiev v singapur na masaj idi julia ne 4aka rasvoda nikoi ne te trae i mirischi milioner s dalaveri vidahme i brat ti v gospodari na efira korupni milioneri ste
85
0
 
10
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@2 преди 7 години
Абе казах ли ви, че 25 години ни минават с номера , че сме демокрация, пък то се оказа, че не сме точно демокрация.....Не се изплюха в лицата ни, изповръщаха се върху нас!ВНС и КС и всички там по веригата се оказва, че са над волята на народа!Оказва се че сме под изкривена форма на диктатура замаскирана с името демокрация!Честито!
84
1
 
15
 
! Отговори
Буден гражданин преди 7 години
Eстествено че за Слави трябва да избираме нови хора,тези старите до един са *** и крадци.За тях народа е роби от които крадат.И пак ако са манипулират изборите този път и армията няма да може да ни спре
83
17
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Повече ДЪРЖАВНИК, отколкото политик... - затова го плюят рубладжиите, защото мисли първо за нашата държава, а не като агент Гоцю - за путинофилите...
82
1
 
19
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Противоконституционно би било действие подобно на това извършено преди 2 седмици в Турция. Едно официално допитване до народа никога не може да бъде противоконституционно. Колкото до сегашния ни президент ( нарочно с малка буква ) е срам за нацията. Да заминава в САЩ да чете лекции за атлантическите ценности е някой третокласен колеж. При тези условия ще гласувам за Слави, макар че е чалгаджия. Но професионалните ни политици в купом са по лоши от него.
81
2
 
16
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Селянчето с филийте с мас си направи харем от послушници, затова в България ситуацията стана толкова к/рвенска. А президентът ни е с фамилия Маринкин. Нещо и аз не мога да му запомня първото име. Маринкин, избирателите в тази страна, освен да те хрантутят, имат и права.
80
2
 
25
 
! Отговори
един от народа преди 7 години
А аз като българин понеже не съм доволен от политиците ни -тези злобни и алчни хора ще гласувам за Слави ако той се кандидатира защото само точно толкова злобен човек трябва да застане срещу тях. И както той самият си го каза : Наглите ни политици си го търсят !
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
117, за въпросната демокрация са виновни олигарсите, които се събудиха една сутрин милионери и като по правило всички социалисти- виж какво направи последни социалист и ДПС специалисти в Министерството на труда и соц..ти да виждаш някаква конкретна политика по различна от тая същата от 26 г, нали има нов закон,кой го създаде Хасан Адемов ДПС и Калфин АБВ- социалисти въвеждат плосък данък- техните милиони се умножават и остават у тях, а фиска се държи от шивачки и чистачки.
78
1
 
13
 
! Отговори
луд преди 7 години
Тоя луд само срами държавата,интересното е друго,че се доверява на друг луд (Ф.Д.);егати държавата!
77
1
 
18
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Как няма да е доволен ? Щом се прави и измисли нещо против българския народ --то винаги носи доволство на неговия президентин! Все си мислех, че след философа от Веселиново няма да има друг мъдрец но този пост. Уви - всичко тече - но не всичко се пие !
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си дойдем на думата - въпросната демокрация, която всички пенсионери плюят, просто я няма. КАкво значи упражняването на властта на народа трябвало да се съобразява с конституционните принципи? Ами конституцията би следвало да е написана косвено от самия народ, нали това е истинската демокрация? Ако плевнята го каже това на един швейцарец, ще му смеят с онова, което слънце не огрява.
75
3
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Какво стана-Плевела наля вода в мелницата на Гологлавия!То е ясно,че С.Трифонов няма потенциал за "спасител" на нацията,ама пишман-президентът ще го изкара борец срещу статуквото.Здраве да е-единия вече се провали и го крепят от кумова срама,а на другия му предстои същото,само дето сетне никой няма да го погледне.
74
22
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Самото заглавие "Плевнелиев доволен....", което не кореспондира със съдържанието на материала е пример за хибридната война, която Русия води срещу българските институции. С помощта на предателите от Петата колона. И на руските клакьори във форума.
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
маринкин този път настъпи яко мотиката
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бууууууууууу
71
26
 
6
 
! Отговори
Бацили, преди 7 години
Вие победихте! НС послуша Вас и прие безкоментарно исканията ня Гологлавия бацил. Къневци предлагат истинска реформа в съд.с-*** но НС пак Ви послуша. Само 19 подкрепиха. Един дори се подигра и попита дали трябва публично да огласи едиственото си членство в клуба на баджанаците. Излъга! Той членува и в Клуб мъхести хемороиди. Щом плюете почтения Плевнелиев, с европейсдса Б-я е свършено. Б-я ще стане руска губерния. Гоце и двамата му сина, бацили, ще ви хранят до насита с втасалли казашки ..
70
3
 
26
 
! Отговори
Vans преди 7 години
"Държавният глава счита, че това конституционно решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация" - ей тва е да казваш на черното - бяло. Не мога да му гледам физиономията на този наш "президент"