НС спря референдума на Марешки. Той: Отивам на избори!

"Те не са народни представители, а са представители на картелите"
Обновена: 29 юли 2016 16:12 | 29 юли 2016 15:55,
21
НС спря референдума на Марешки. Той: Отивам на избори!
Веселин Марешки. Снимка: архив, Булфото

Парламентът отхвърли подписката на Веселин Марешки с искане за провеждане на референдум с пет въпроса.

Разочарован, той обясни, че няма друг избор, освен да се кандидатира за президент и така да превърне вота за себе си в своеобразно допитване до народа.  

Въпросите, поискани от Марешки, бяха: 1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите? 2. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители? 3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции? 4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120? 5. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

Още по темата

Изрядните подписи под въпросите бяха 397 356, а по закон – искане с под 400 000 подписа изисква парламентът да реши да насрочи ли допитването или не.

Спорът на депутатите се съсредоточи само около въпроса за пазара на горива. Реформаторите предложиха редакция на въпроса, за да избягат от неудачното искане за въвеждане на регулация. Мнозинството обаче отхвърли всички варианти.  

Марешки, подкрепен от част от РБ и от БСП, поиска парламентът да се произнесе отделно по въпроса за горивата. Мнозинството обаче отхвърли и това.  

"Въпросът е защо в Австрия например бензинът е по-евтин с 20 ст. от България, а в Полша - 40 стотинки", каза Мартин Димитров. Той обясни, че подобна е ситуацията и с дизела.  

"Не познавам Марешки, но имаме две възможности - или да подкрепим въпроса му, или да си заровим главата в пясъка и да не признаем проблема на пазара на горива", каза реформаторът. "Публична тайна е, че "Лукойл" е монополист. Друга мръсна тайна е, че държавата толерира този монополист, независимо кой е на власт. В целия свят цените падат, а у нас не", каза независимият Велизар Енчев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отправи критики към всички институции, че не са успели да се справят с проблема за картел на пазара горивата.

"От повече от пет години се извършват усилия тази тема да бъде повдигана и да се намерят решения, но те се сблъскват с нежелание на институциите", каза Радан Кънев и застана зад това въпросът за горивата да бъде зададен на хората.

И Жельо Бойчев от БСП обяви подкрепата на партията си темата да бъде поставена на референдум.

С 88 гласа обаче искането за референдум не беше допуснато. 6-има го подкрепиха, 11 се въздържаха.

"За съжаление се оказа, че в залата по-голямата част не са народни представители, а са представители на картелите. На тези, които ограбват българския народ и не му дават възможност да живее нормално",  каза след гласуването Марешки.

Според него благодарение на такива политици се случват атентатите по света, защото хора, докарани до отчаяние, ставали жертва на ислямистите.

"Тези политици за някой друг лев в повече са готови да продадат и децата си, защото с отхвърлянето на референдума продават интересите и на децата, и на родителите си и на целия български народ", каза още Марешки.

Той се зарече, че освен че ще превърне кандидатирането си за президент в своеобразен референдум за картела на горивата, и след една година отново ще организира подписка само с този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Те и десетима да останат по банките в Парламента, никога няма да допуснат да им се бръкне в джоба!! Винаги ще гласуват против нуждите на народа! И не ги интересува, ни демографската ситуация в страната, ни как чичо опъва каиша! Ако случайно се сбъркат, друг грижовен чорбаджия ще им наложи вето върху решението и ще бъде много доволен !!
16
0
 
16
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
88 "против", 11 "въздържали се" и 6 "за" - общо работили депутати - 105А ние искаме да ги намалим от 240 на 120...Явно и 120 са ни много... :D
15
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
И според теб колко струва дизела в България? Примерно в София или Велико Търново?Но не на бензиностанция на Марешки.
14
0
 
3
 
! Отговори
бирата мишко преди 7 години
Ам откаде пара после за хотели,голф комлекси...туй онуй като Лукойл все... "РАБОТИ" --); НА ЗАГУБА ....май АА -ей тъй на от любов към ближния разни селски бекове са станали мулти милионери и си го "местят" -от единия в другия крачол.. а за друг казват е милиардер отдавна..щот бил мн спестовен от закуски,заплати и тни най обичал да "дели" по братски ))))
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Веселин Марешки много прилича на червения Кадиев, защото:1. И двамата са много богати. Кадиев чрез жена си.2. И двамата са загубили всички избори на които са се явили.Нека си влиза в политиката, всеки има право да опита.
12
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Астралиецопреди да споделяш инфо от друг сайт, първо провери колко вярна е информацията. Примерно за България пише че дизела струва BGN 1,950, което се досещаш че не е така
11
0
 
10
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
И тоя го принуждават зорлем да става войвода....
10
1
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Как по дяволите изглежда според българските политици листа за референдум,чисто бял лист или лист с един въпрос ,нещо от рода"Какво знаеш ,пиши"
9
2
 
15
 
! Отговори
Р преди 7 години
По определение в фашиските държави в парламента има представители на отделните корпорации и държавата се занимава с разпределени на благата м/у корпорациите....С законадателни и административни мерки. В Лисабонския договор на ЕС също има само между корпоративни закони..., за хората никой не мисли.....Това е истината ,че първия парламент на Мусолини / първо фашиско правителство в света/ е имало само корпоративни представители...В НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ СЪЩО САМО КОРПОРАТИВНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ...ФАШИСТИ
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнозинството депутати си плащат да влязат в парламента и после грабят с пълни шепи от това което им подават навързаните като свински черва бандити и управници /тъй наречен елит/. На заспал народ това се полага. Всички чакат на готово някой като г-н Марешки да им оправи живота което е доста трудно .
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този МаГАрешки търси медийна изява. Иначе е супер *** и неграмотен
6
4
 
9
 
! Отговори
ПЕРСИЕЦО преди 7 години
До АстралиецоТо че си прав - прав си, и именно тая разлика показва, че картел НЯМА. А в Бг - всичко е едно и тоже! И как няма да са денонощни - а не си деденонощен, а мафията у нас ти е гръмнала бензионостанцията, знаеш как стават тия неща!А че ИМА КАРТЕЛ ЗА *** ГОРИВА (и не само) у нас е повече от МАДАФАКИНГ ЯСНОО!!!*** картели мръсни!
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изрядните подписи били .... колкото ГЕРБ са наредили да бъдат. Лошото е, че и на изборите ГЕРБ решават кой колко гласове официално да има.
4
4
 
28
 
! Отговори
избирател преди 7 години
ОЩЕ СТОТИНАХИЛЯДИ ГЛАСА ПО МАЛКО ЗА ГЕРБ.ТРУДНО ЩЕ МУ Е НА БОРИСОВ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ!
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки срещу Гологлавия на избори и в добавка Тиква за министър-председател. Те това са политици от класа. Елитът на нацията.
2
17
 
5
 
! Отговори
Астралиецо преди 7 години
В Австрия горивата не са по-евтини от колкото в България:fuel-prices-europe.info/По цивилизования свят не всички бензионостанции са денонощтни, в градовете има доста, които работят изцяло без персонал. Има бензионостанции буквално на два метра от жилищните сгради. Инвестицията в такива обекти е много по-малка, както и разходите за персонал, от там и цените на горивата при тях са по-ниски.Да не говорим, че по белите държави има разлика 10-20 цента град - магистралала
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааххааххаах...2600 подписа не му достигнали... Тези са си направили гаргара с тоя.