Бююк искал убежище, но държавата решила: Няма нужда!

Проучване е установило, че няма основание за закрила
Обновена: 12 авг 2016 13:37 | 12 авг 2016 13:37,
107
Бююк искал убежище, но държавата решила: Няма нужда!
Снимка: В "Сега"

Комисията по предоставяне на убежище към вицепрезидента е отказала да даде закрила на турския бизнесмен Абдулах Бююк, защото проучванията й показали, че няма основания за това. Това стана ясно от думите на вицепрезидента Маргарита Попова.

Още по темата

Бююк бе екстрадиран в Турция по искане на турските власти заради подозрения, че е свързан с емигранта проповедник в САЩ Фетхуллах Гюлен и зад опита за преврат.

Това предизвика серия от протести у нас, а премиерът Бойко Борисов призна, че екстрадицията е била на ръба на закона.

"Убежището е една от формите за закрила и след проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон турският гражданин да получи точно този тип закрила", каза днес Попова.

"В молбата се претендира за политически преследвания, затова че може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила", каза още вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Попова допълни, че обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка.

"За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни", каза още вицепрезидентът.

Тя прогнозира, че страната ни ще бъде засипана и от други подобни искания.

"За нас не остава нищо друго освен да си гледаме работата по закон - когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно", каза още Попова.

Вицепрезидентът призова към внимание в оценките към българските институции, защото в момента всички са подложени на високо напрежение заради регионални и глобални проблеми.

Маргарита Попова бе в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", където откри петото издание на Международния фестивал "Магията на куклите". Тя заяви, че този форум за нея е среща на бъдещето, а в него ще участват повече от 200 деца от България, Русия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този дупедавец
67
0
 
3
 
! Отговори
РЕШЕНИЕ преди 7 години
Вече има яснота по този Турчин - Плевнелиев е посетен от неговия Офицер от Турция , веднага след това този беше предаден на Границата на Турците .Не се ядосвам че Плевнелиев е Турчин , ядосвам се че на един митинг ,има го в Ютюб , някакъв селски кмет каза че ще се обади на Президента ни , и веднага ще докарат в чувал *предателя* . Истината е че Плевнелиев е посетен и заплашен в Президенството от Бюлюкбашията на Одрин .
66
1
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
КОЕ Е ПО-ВЪРХОВНО КОНСТИТУЦИЯ ИЛИ ДУМАТА НА ЕДИН СЕЛЯНИН ОТ БАНКЯ? ЗАВРЯХА И СЪДА НА КУЧЕТО В ДИРНИКА. ГЕРБЕРИЗЪМЪТ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ФАШИЗЪМЪТ!
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забавно е когато даваме убежище на хората всички питат защо даваме убежище ,когато не даваме всички се възмущават защо не даваме.Така че мисля че не трябва ограда а крепост на границата ни с турция през която нито ние да можем да минаваме на там нито те да могат да минават на тук и всички ще са доволни, вярно че сме потребители на турски стоки но като намалеем половината стока от пазарите пак ще оцелеем и без турска стока.Проблема обаче остава, кои ще плати българската китайска стена.
64
1
 
18
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Като го екзекутират кой ще поеме вината ! *** е бивша прокурорка и не мисли нормално и не е разбрала , че тази екстрадиция само за 12 часа е прецедент . Просто игра на службите поставили се над всякакви норми .
63
3
 
21
 
! Отговори
Blago преди 7 години
Сега от Брюксел ще се чудят как работи нашата съдебна система.И защо при взето решение, то не се взима под внимание от дадени хора.Също така, дали с такива действия, България достойна ли е да е членка на ЕС.
62
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един път наведеш ли се и видят ,че си мек,вече си им в кърпа вързан.Борисов даде лош сигнал,Борисов е заплаха за националната ни сигурност.Незабавна оставка
61
2
 
25
 
! Отговори
83 преди 7 години
Не да ти пука за турчина,трябва да ти пука за погазване на всякаква правна норма в тази държава ,погазване на всякакви човешки права и лишаване от право на защита,ето за това ми пука,защото все още надявам се сме ПРАВОВА ДЪРЖАВА,ние не сме ислямска държава да ловим хора по улиците и да ги колим без съд и присъда заради тяхните възгледи
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До На кого му пукаВсъщност на кой му пука кой кого предалА когато теб те продадат бе, да ни пука ли или да ти теглим една ***** , ба ти мало-умника.
59
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Срамно и унизително е да се живее в страна управлявана от ***, лишени от морал!
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С този акт на погазване на законите на страната ГЕРБ се направи мечешка услуга. А трябваше да помисли, че предстоят избори. Не само заради изборите, управляващите трябва да се държат достойно, а не като мекотели. Не може един д.и.к.т.а.т.о.р да командва нашити управници. Колкото повече се навеждат, толкова повече те тъпчат и никой, ама никой не се съобразява с тях. Никой не ги приема сериозно.
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От това става ясно, че не само ДПС, но и ГЕРБ са про-турска партия.
56
1
 
23
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Чакам развитие и по нашата съдебна ситема и по европейска линия и за нарушаване на конституцията, след ПРЯКО и бих казал демонстративно неспазване на КАТЕГОРИЧНО решение на българският съд от изпълнителната власт!ББ си вкара страхотен автогол с това погазване на конституцията. Очаквам тепърва да му се стъжни живота - това се очертава да бъде най-големият му гаф до сега!
55
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите "държавници" освен че изпратиха човека на сигурна смърт, ясно и категорично доказаха с това си решение, че не зачитат българския съд и закони. Както по-долу е написано - на ДВЕ съдебни инстанции е решено Бююк да НЕ бъде екстрадиран. МВР, зам. президента, министрите, воглаве с Негово Премиерско Величество Боци предават Бююк на турските власти, сякаш нашите съдии са си проветрявали устата и са упражнявали краснопис с двете си решения!
54
0
 
25
 
! Отговори
ззз преди 7 години
до койчо: Корекция - СМЪРТТА на този човек ще лежи на съвестта на ББ и сие!Но,като се има в предвид,че те са с оперирана съвест - нищо няма да им лежи!В цял свят основен мотив за неекстрадация и на най-големите престъпници е вероятността да бъде осъден на смърт в искащата държава.А ББ погази НАЙ-ОСНОВНОТО правило на съвременната европейска цивилизация- ПРАВОТО на ЖИВОТ.Какъвто и да ще да е бил този- факт е че ББ го осъди на смърт и то в пряко нарушение на решение на НАШИЯ съд.Чакам развитие
53
1
 
16
 
! Отговори
Горан преди 7 години
И да отприщи потока на бежанците Ердоган, да не мислите, че те ще припарят насам? Тука ги бият, тука ги задържат граждани със свински опашки, ограбват ги... Да не са луди да се домъкнат тук?
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието не е вярно... два пъти българският съд ДВА пъти отхвърля искането за екстрадиция:Решемие на Софииски градски съдПОТВЪРДЕНО от апелативния.Борисов е мишка и това убииство ще му се добави в сметката.
51
0
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРОФИЛ 2 преди 7 години
СЪДБАТА НА ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ ЛЕЖИ НА СЪВЕСТТА ДЕТО Я НЯМАТ ТАКИВА КАТО БОЙКО БОРИСОВ И ВСИЧКИТЕ *** КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НЕГО 2014-ТА ГОДИНА КОГАТО ВЕЧЕ СЕ ЗНАЕШЕ ДОБРЕ ЩО ЗА СТОКА Е !!!
50
0
 
23
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Няма да им лежи на съвестта, те нямат съвест... Те ако имаха, нямаше ей така да го предадат, щото ония си го поискали. Кой знае с какво, освен бежанците са заплашили Асфалт паша, та ей така го дадоха набърза ръка... Яхнал бил страховете на хората... Те превърнаха собствения си народ в бежанци в собствената си страна, та с бежанци ли ще ни уплашат?
49
0
 
16
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Съдбата на този човек ще лежи на съвеста на ББ и сие!