Най-големият риск: Турция да не иска мигрантите от ЕС

Центровете вече ще са от затворен тип, бежанците не са каквито бяха
70
Най-големият риск: Турция да не иска мигрантите от ЕС
Снимка: Reuters, архив

Снижение на бежанския натиск с около 20-30 процента в сравнение с миналата година, но и риск от хаотично нахлуване в страната ни, за което обаче институциите са готови, отчете вицепремиерът и МВР шефът Румяна Бъчварова.

Още по темата

Тя обясни, че миграционната криза, заедно с влизането на България в Шенген и в чакалнята на Еврозоната, са били акцентите от разговорите на премиера Бойко Борисов в Германия преди два дни.

Оказва се, че се променя структурата на бежанския поток, като в него сега доминират бежанци от Афганистан и Ирак, а намалява значително потокът от Сирия.

"Следвайки своите ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, полагаме усилия по линия на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница", отбеляза вицепремиерът, цитирана от БТА.

"Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в "наш интерес", т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад", допълни тя.

Румяна Бъчварова отбеляза няколко основни опасности за страната - увеличаване на пристигащите в страната и оставането им тук въпреки нежеланието им, заради невъзможността да излизат, както и възможно рязко нахлуване на бежанци от българо-турската граница.

"То е хипотетично, но ние сме подготвени, имаме разработен план, заедно с армията, жандармерията и всички сили", коментира вицепремиерът.

По думите й третият риск е най-сериозен - ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа и на голям политически европейски риск.

Според Бъчварова през последния месец, месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за миграция, като това крие своите рискове от усложняване на ситуацията.

"Работим по преобразуване на центровете на Държавната агенция за бежанците от отворен в затворен тип, за да има по-голяма дисциплина и сигурност в тях", увери тя и допълни, че това се налага и от характера на мигрантския поток.

След мелето в дома за бежанци в Харманли, реорганизацията ще започне именно оттам.

"Нямам информация за пострадали полицаи. Това, което се е случило, е конфликт между групи бежанци от две националности. До преди малко с директора на Държавната агенция за бежанците и главния секретар обсъждахме мерките, които да се предприемат. Ще засилим охраната, но по-важното е, че ще променим организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти", посочи  Бъчварова.

Тя обясни, че има и вероятност бежанците да бъдат настанявани по различни националности, защото съществува разлика в поведението им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 1000 път питам на никой ли не му смър ди тази сделка Европа да си отвори границите за 80 милиона "турци" иначе те заплашват, че ще пуснат 2 милиона емигранти и нямали да приберат още 1 милион от Европа, а на всичкото отгоре и едни милиариди кеш да си харчат. Не се връзва, ама изобщо не се връзва ...
57
1
 
8
 
! Отговори
Това е положението.. преди 7 години
..После пак , разправяйте че Ердоган не бил прав...!ПРАВ Е ЧОВЕКА , ЗАТОВА И ТАНКОВЕТЕ МУ ВЛЯЗОХА В СИРИЯ!ЩЕ ВИДИТЕ , КАК ТОЙ САМ ЩЕ СИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ С МИГРАНТИТЕ!ЩОМ И РУСИЯ НУМА НИЩО ПРОТИВ--БЪДЕТЕ СИГУРНИ!
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е луд които яде баницата а които му я дава !Нещата ще си дойдат на мястото като почнат да правят като в Кьон и от потърпевшите има жени и деца на полицай които сега никои не гие закача защото местните ги е страх а тези не знаят какви са .
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо обяснявах на детето ,че чичковците на снимката са инженери !
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте за президент от ГЕРБ който ще е Българската Меркел Защо не !
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се прибирам от Работа а те отиват на Лъвов мост на моабет !
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои ще ми обясни ли как държавата няма пари за пенсии дори по 40 лв. за Коледа трудно намират а като дойдат такива веднага намират пари за тях.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Седях си на спирката и еди мина много близко до мен въпреки ,че имаше място колкото искаш явно ме провокираше !
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля ви отнасяйте се подобаваща към новите господари на територията за следващите 10 века.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен и безработните Българи да си сдкъсат документите и да се обявят за Бежанци по доре ще са !
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм безработен и съм търпял лишения и единственото което ми казваха е да си плащам Здравните вноски и откъде имам пари за интернет !Сега тия ги хранят и не им казват нищо за работа
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднъж ги видях на спирката на трамвая да говорят с контрольорите които за разлика от друг път бяха доста тихи !Аз не съм ги виждал да дупчат билети едва ли са с карта като мен.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия така наречени бежанци от години са в Турция и нищо не правят освен да консумират . Турция е изхарчила милиарди да ги хрантути сега на нас ще се натресат а ние нали сме богати ще ги храним а те пак нищо няма да работят.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом имат сили да се бият защо не им дадат работа ! Аз след работа нямам сили за нищо.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо Турция да ги иска ? Тези лентяи там няма кой да ги храни, освен това те не са турски граждани. Тези хора трябва да бъдат екстрадирани обратно в държавите, от които са дошли. Това е единственото решение. На тях мястото им просто не е в Европа. Друг е въпросът, че Турция ги пуска нарочно към Европа и трафикантите никой не ги преследва.
43
0
 
17
 
! Отговори
ВСИЧКИ ПОЛУДЯХА :) преди 7 години
ЕРДОГАН ПОДЛУДИ И САЩ :))))ДНЕС ОБЯВИХА И ПИСАХА МЕДИИТВ В САЩ,ЧЕ ЦРУ ПОДКРЕПЯ ЕРДОГАН А ПЕНТАГОНА ПОДКРЕПЯЛ КЮРДИТЕ,БАЙДЪН И КЕРИ ПОДКРЕПЯТ ТУРЦИЯ, А ГОВОРИТЕЛЯТ НА ОБАМА КАЗА ЧЕ НЕ ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ :))))))ТАКОВА НЕЩО НИКОГА НЕ Е БИЛО, ВСИЧКИ ПОЛУДЯХА :))))А ЕРДОГАН КАЗА:НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА, ЩЕ ЛИКВИДИРАМЕ ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ НАКУП :)))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААА
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ние не отидем в Афганистан и Ирак и да правим масов бой !
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам познати които не работят нищо и едва оцеляват без да са бежанци а тях ги хранят !
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си следния сценарии Гладни Българи обкръжават парламента 15 хиляди а в същото време бунтове в Бежански центрове ресурса на МВР е изчерпан.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема на МВР е ,че хабят ресурс които ако не е наличен при евентуални бунтове на българите ще падне властта на колонизаторите от САЩ.