Политическите сметки взимали връх преди изборите

Така животът на политиците бил по-интерес, но за хората - по-скучен
20
Политическите сметки взимали връх преди изборите
Снимка: Булфото, архив

Политическите сметки днес взимат връх, смята Петър Стоянов, президент на България през периода 1997 - 2002 година.

Според него това прави живота на политиците по-лесен, но на избирателите доста по-скучен и те започват да гледат на изборите с много по-малко въодушевление.

Президентските избори дават основание за широк политически дебат, този дебат на мен ми липсва, коментира Стоянов пред БНР.

Той смята, че партиите печелят, защото си спестяват по-дълга кампания, но за българското общество това не е добре.
Според него партиите вдясно е трябвало да дадат добър пример, но това не се получило.

"Не мога да скрия огорчението си от мъчителността, от протяжността, от тягостността на този процес, който протича вдясно", коментира Стоянов.

На 8 септември в Централния военен клуб ще бъде представена неговата книга "Президентът Петър Стоянов - Преговор на историята" на издателство "Хермес".

Тя излиза по повод 20-годишнината от избирането на Стоянов за държавен глава. Сборникът съдържа статии, речи, интервюта, коментари, размисли за българската демокрация.

"В известен смисъл дължим това на историята, да възкресим страниците от миналото, отпреди 20 години, сподели той  и подчерта, че книгата няма специално послание, но е сигурен, че тя ще събере много участници в събитията тогава.

"Не споделям масовото днешно недоволство от ситуацията, в която се намираме, особено хората от моето поколение, които бяха неподготвени за този преход и не успяха да се адаптират, особено българските пенсионери. Но перспективите, които се отвориха пред България, според мен са уникални", коментира Стоянов.

За него солидарността продължава да бъде ключова дума в ЕС и България не е сама в кризата с бежанците.

"Няма как да бъдем мост между ЕС и Турция. Ние вече сме ЕС. За десет години трябваше това да проумеем.
Безпокоят ме крайните нагласи срещу бежанците, които се инспирират в българското обществено мнение, страхувам се за моралното здраве на българското общество", каза още Петър Стоянов.

"Въпреки че политически и икономически светът все повече се уеднаквява, културните, менталните, цивилизационните разлики се преодоляват най-трудно. Върху това си струва да се замислим", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мине не мине и току извадят от гардероба този конски политически труп... Един от майсторите на празнословието.... Погуби го не компромата, а намигването със жълтото якенце....
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бат Петьовите максими и размисли.
5
2
 
7
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
И този се беше изложил чрез забиване на нож в гърба. В последния момент беше извадил някакви компромати от джоба си. Беше грозно и нагло, и това го провали. А до тогава защо мълча бе, Петьооооо?!?! Добре е да огласиш компромати, но не е добре да ги криеш дълго време, и да ги ползваш в удобен за теб момент! Това се нарича съучастничество. И е опасно.
4
3
 
8
 
! Отговори
кой? преди 7 години
Кой е този на снимката?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ви е яд червените мухоморки,когато ви казват истината.Пишете,колкото искате минуси.Важното е,че Първанов си има едни 80 милиона,които са си крадени от народа.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mr.STARBUCKS.И най-обичания политик.Когато беше президент,крадливите комунисти милионери,деца на партията убийца, го пропъдиха с думите`В нас са парите на цялата държава,и ти ще се съобразяваш с нас`!
1
19
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Кой е -Той е !!!Най добрият Президент !