Борисов измести Кунева, поема шефството ни на ЕС

Премиерът ще е национален координатор на подготовката
45
Борисов измести Кунева, поема шефството ни на ЕС
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов лично ще ръководи подготовката и провеждането на председателството на България на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г.

Правителството одобри доклад на министър-председателя, с който се предлагат промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на председателството, съобщават от правителствената пресслужба.

Още по темата

Мотив за промяната е изтеглянето на Българското председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката.

За постигане на по-ефективна координация при изпълнение на предвидените в Плана за подготовката дейности и по-висока ангажираност на членовете на правителството, се предвижда министър-председателят да поеме функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството.

Той ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет. До момента национален координатор бе вицепремиерът Меглена Кунева.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри. За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на „НДК-Конгресен център София” АД.

За сигурността координатор ще бъде заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Предвижда се да бъдат запазени нормативно определените функции на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, но да бъдат закрити тематичните работни групи, създадени с РМС 425/2015.

Конкретните нормативни промени ще бъдат извършени на предстоящо заседание на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Дебора преди 7 години
До Джедай МастърЧовека трудно чете, но е министър председател на България. Айри Мурад от ромския квартал Столипеново изобщо незнае да чете и е общински съветник на кметството в Пловдив.Плодовете на комунизма ще ги берем още много години.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24"И на какъв език ще командва братята европейци ?"---На Ицо Стоичковия на терена ...
30
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Малииииии това ще е кроят на ЕС
29
0
 
6
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Гошо...ТъпотоХоди си да откриваш спортни зали и участъци от...магистрали,което най си го можеш,Да бе, та там ще открива още по-величествени обекти, нали вече ряза ленти но моста в Истамбул с демократичното име Султан Селим с прякора "Явуз" , тоест жестокия.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЗЕХА ПЛЯЧКАТА ОТ 150 МИЛИОНА ОТ КУНЕВА
27
3
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Да уточним. Борисов няма да председателства Европейския съюз, а ще ръководи подготовката и провеждането на председателството, т.е. ще има организационна функция. Което е още по-смешно, като се има предвид, че човекът трудно чете. Едно е да плямпаш пред подчинените си какво трябва да се направи и какво не, воден от вродено чувство за справедливост или в неговия случай - страх да не му падне рейтинга, друго е да координираш. Аз съм сигурен, че той дори не знае какво точно е управление на ЕС.
26
0
 
13
 
! Отговори
Симтли помни преди 7 години
Ехаха ,ама ние от ЦСКА от десет години скандираме Бойко Борисов ...т ...т,ама кой да на чуе.Дали по време на любовната игра са го вързвали с майзерки
25
1
 
5
 
! Отговори
Край на компромисите преди 7 години
Това трябваше отдавна да бъде направено. Предателката, некомпетентната мрънкалница Кунева изобщо няма място с предателството и некомпетентността си в управлението на отношенията ни с ЕС.Впрочем, Кой е гласувал за Кунева, Радан и Посмян, та да са и имат министри и от тях да зависи нашият живот и съдбата на държавата ни? Те са узурпатори-рекетьори-вън и точка.
24
0
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Боко,що се трепеш излишно на...стари години.Ходи си да откриваш спортни зали и участъци от...магистрали,което най си го можеш,а дано там срещнеш и кандидата ви за...прецедент.Европейските дела ги остави за след президентските избори на...други;без туй ще подаваш оставка по...обясними причини.
23
0
 
1
 
! Отговори
bravo na ceco преди 7 години
v posledno vreme Ceco Cvetanov iako me izkefi kak izrita Boiko Borisov prez asicte.parvo tvardese 4e imame mnogo energi4na, dobre obu4ena i s ogromen administrativen opit, jena , za prezident; posle kaza 4e Boiko e enrgi4nia dobre ubu4e i iak administrator, s koeto pusna vadicata 4e Boiko e onia jenski organ 4rez koito se opisva izvesten mujki haraktersega go izlaska kam ES , a sled sedmica dve ste 4ueme kakvo seresetata na cecko sa zapisvali v istambul
22
1
 
18
 
! Отговори
още две седмици? преди 7 години
Още колко му остава на режима на пожарникаря да е на власт? Още две седмици?
21
0
 
17
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
България никога няма да управлява ЕС! Още от самото създаване на ЕС, той се управлява от САЩ!
20
1
 
19
 
! Отговори
321 преди 7 години
Кровоустата - на всяка манджа мерудия! Писна ни от тази връзкарка!!!
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божеееееееее , няма такава държава като нашата ! Не чете ли вестници този човек, не гледа ли тв , на следи ли форумите по интернет ..... ХОРАТА НЕ ГО ИСКАТ , а той продължава да се пъчи навсякъде. Така е ... НЕ Е ЛУД ,КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ ,КОЙТО МУ Я ДАВА ( за огромно съжаление)
18
13
 
2
 
! Отговори
DON преди 7 години
доколкото разбирам и правя анализ на последните изказвания които ГЕРБ направи и слуховете които се носят по кафетата в софия г-жа кунева ще бъде кандита за президент на ГЕРБ което означа да ни е честита новата президентка -жа Кунева резервен вариант г-жа Бъчварова.Договорката с БСП пълна подкрема за -жа Бокова от страна на ГЕРБДа са ни живи здрави жените сега те ще ни управляват.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на какъв език ще командва братята европейци ?
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А той защо е толкова сигурен че ще бъде на власт през 2018
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е! Е! Нима някой друг може да е по-голям шеф от Тиквата?
14
0
 
26
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Сега я вапцахме. А кой ще командва пожарната ?
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типична болест на дъртите мафиоти, от всякъде им се привиждат врагове, предатели, нямат доверие на никого. Накрая лапат дулото на пистолета.