НС нищи сигурност, антикорупция и избори

Депутатите се връщат на работа след месец почивка
Обновена: 31 авг 2016 10:19 | 31 авг 2016 07:00, Петя Славова
7
НС нищи сигурност, антикорупция и избори
Снимка: архив, Булфото

Сигурност, антикорупция, избори и бюджета за 2017 година ще бъдат във фокуса на НС през новия политически сезон. След цял месец ваканция депутатите се събират днес за първи работен ден, с който ще дадат старт на есенната парламентарна сесия. Те ще спазят традицията и ще започнат деня с политически декларации, в които всички формации ще набележат приоритетите си.

Приемането на антитерористичното законодателство и промените за МВР, които да подобрят работата на сектор сигурност ще бъдат изведени като основни задачи от ГЕРБ, съобщиха за „Монитор“ от партията. Програмната декларация ще бъде представена от лидера на парламентарната група Цветан Цветанов. В нея ще се наблегне и на необходимостта от окончателно приемане на новия закон за противодействие на корупцията.

В първия пленарен ден от ГЕРБ ще призоват в навечерието на президентските избори парламентарните сили
да не се впускат в конфронтации и да не разделят обществото, пише "Монитор".

Коалиционните партньори от РБ също ще наблегнат на темата за сигурността на фона на усложнената международна обстановка, уточни съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски.

Основен приоритет за формацията ще бъде и антикорупционният закон, който вицепремиерът Меглена Кунева предаде на НС и изрази готовност за отстъпки по текстовете при окончателното му приемане. Политиките в сферата на образованието и продължаването на съдебната реформа също ще бъдат акцент в декларацията на РБ.

Другата формация зад кабинета – ПФ, пък ще изведе като ключов приоритет политиките по предотвратяване на бежанските потоци към България и окончателното завършване на оградата по границата. Патриотите ще настояват и за окончателното приемане на законопроектите, свързани с вероизповеданията.

Ограничаването на битовата престъпност и най-вече на ромските набези по домовете също ще бъде посочено като приоритет от ПФ, както и защитата на малките производители на ракия, задържането на цената на електроенергията, ограничаването на злоупотребите при раздаването на социалните помощи.

Във връзка с предстоящите избори шефът на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов изрази очакване, че някои партии ще прибегнат към шумни атаки срещу тях, но стратегията им била да се придържат към консолидиране на патриотичния вот.

Към социалната политика, икономиката и енергетиката пък ще дърпа опозицията дневния ред на НС през новия сезон. "Ще се борим да се направи алтернативен бюджет. Ще предлагаме социални закони и такива в интерес на българските производители", отбеляза социалистът Румен Гечев. По думите му БСП ще иска търговците на дребно, както и търговските вериги да продават приоритетно български хранителни стоки, докато стигнем 51% наша продукция на пазара.

"Ще предложим пакет от законопроекти, свързани със социалната политика, за намаляване на бедността и за подобряване на демографските тенденции“, посочи пък Мариана Тодорова от АБВ един от основните приоритети за формацията през новия политически сезон. Хората на Георги Първанов в НС ще настояват и за изработване на позиция в парламента във връзка с арбитражното решение за АЕЦ „Белене“, както и за стратегия за цялостното развитие на енергетиката. АБВ ще поиска и свикване на КСНС за сигурността и външната политика на страната.

ДПС пък до последно ще изкристализират приоритетите си за новия политически сезон и ще ги представят направо утре от парламентарната трибуна.

Ударният старт на новата сесия на НС обаче ще бъде озаптен от предстоящите президентски избори, заради които депутатите пак ще имат почивка.

"Целесъобразно е през последната седмица преди вота да няма пленарни заседания, за да не се използват за предизборна агитация и да не се създава неравнопоставеност с непарламентарно представените партии“, коментира пред БНР шефката на НС Цецка Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам търпение да усетя подобренията в живота, които ще настъпят за българина, след тяхната съвестна работа на върха на държавата!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо няма да измислят, що не си ходят направо - да не се мъчат и нас да не мъчат.
1
3
 
13
 
! Отговори
факт преди 7 години
ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ СА ЗА ЗАТВОРА , АКО ИМА ИСТИНСКИ СЪД В *** , АМА НЯМААА !!