Хъбът за BG: Като кокал, хвърлен вместо "Южен поток", но по него няма месо!

"Комерсант": България отново очаква Газпром, концернът обаче не проявява интерес
Обновена: 7 сеп 2016 11:45 | 7 сеп 2016 11:14, Елка Василева
146
Хъбът за BG: Като кокал, хвърлен вместо "Южен поток", но по него няма месо!
Снимка: БТА

България предлага на Газпром активно да участва в създаването на газов хъб в страната, обещавайки да уреди регулаторните въпроси с Европейската комисия. На думи Брюксел поддържа този проект и е готов да преговаря с Русия, Газпром обаче не проявява никакъв интерес и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток", пише руският вестник "Комерсант".

Европейската комисия подкрепи не само българския газов хъб, но и включването на руски газ в него, припомня изданието, цитирайки Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, който през уикенда участва в инвеститорска кръгла маса за проекта във Варна. По думите му "хъбът може да започне работа и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на конкурентоспособността му".

Още по темата

"Затова би било по-добре, ако руската страна се включи", отбеляза експертът, допълвайки, че ЕК е готова да преговаря по този въпрос. Точно Борхард в много отношения е автор на концепцията за търговия с газ в ЕС чрез хъбове, както и на разпоредбите на Третия енергиен пакет за достъп на трети страни до газопроводите, които усложниха работата на Газпром в Европа, припомня вестникът.

Руската страна обаче не прояви интерес към предложението, пише "Комерсант".

Преди два дни ръководителят на Газпром Алексей Милер посочи, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода "Турски поток", а възраждане на "Южен поток" не се обсъжда. Според източник на изданието от Газпром България няма какво да предложи на компанията, а изявлението на Еврокомисията трябва да подслади горчивия хап за София.

"Това прилича на кокал, който им хвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно.

Според друг източник от сектора Европейската комисия може би само демонстрира готовност за компромис, за да повлияе на плана за "Турски поток" и да стимулира Газпром да доставя газ пряко до ЕС, заобикаляйки Турция.

По принцип построяването на "Турски поток" не отхвърля изцяло възможността Газпром да участва в българския хъб, тъй като синьото гориво може да бъде доставяно по вече съществуващия Трансбалкански газопровод от Турция до България (по който в момента газът се движи в обратната потока). Планът за строителство на интерконектори по този начин ще даде възможност за снабдяване на България и отчасти - на Сърбия. Газпром планира освен това основната част от газа по втората линия на "Турски поток" да се доставя по бъдещ газопровод през Гърция до Италия.

"За Газпром вариантът с България все пак оставя възможност за маневри, тъй като турците се показаха като сложни партньори за преговори", отбелязва Мария Белова от Vygon Consulting.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: екГазпромгазов хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте фактите около Южен поток. Преди Путин да ни отреже, италианската и холандската банки спряха финансирането и руснаците не намериха вариант. Второ. След голямата шумотевица, екип на Нова ТВ отиде до мястото в Русия където се строяла тяхната станция. С изненада установиха, че там има само гола поляна и местния областен управител не знае нищо за изграждане на такова съоръжение, свързано с отчуждаване на имоти и т.н. Това си беше политически блъф.
124
0
 
1
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Никакъв хъб не се прави. Прави се връзка с Гърция и строящият се там терминал за втечнен газ, който ще се кара от Катар. Америка никога няма да позволи да се направи истински хъб с вливане там на руски газ, преминал от директна тръба през Черно море или през тръба първо към Турция и после към България, защото по този начин се заобикаля и лишава от приходи Украйна, която е много важна за САЩ от стратегическо военно значение в похода им към руските подземни богатства! Даже ББ го знае това и лъже!
123
0
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 7 години
До Анонимен 136Не са ти виновни руснаците бе човече, да не ти окрадоха те4 милиарда от КТБ или нашите хайдуци-политици които си поделиха паритепо-между си /ГЕРБ, БСП и ДПС/ и сега всички вкупом млъкнаха и ви го натикахана вас младите, които останахте в България да им плащате дълговете !И защото тази корумпирана върхушка у нас е ненаситна , сега е замислила новата си кражба покрай този хъб !
122
0
 
2
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Ех, като ги гледам нашите мили "лежачи и лапачи", които са свикналида чакат "от време оно" по тертипите на бай ни Тошо, да получават всичко на готово от необятната Русия и да живеят от кражби и комисионни, как този път наистина ще се . . . ЗАДАВЯТ!!!
121
1
 
6
 
! Отговори
132 преди 7 години
Станичев също си го слага,а тези дни стана ясно ,че и на Бойко му го слагат в Симитли,даже сега щял да участва във новата реклама на водка флирт,,,той каза ,че играл футбол,тематиката ще е насинения му гьоз
120
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България получава газ от кримските тръби на добра цена,кому е нужно да се строи този хъб който ще вкара българите във разход?Източиха дрржавата чрез КТБ сега нова далавера измислиха ,ето за това ви казвам,колкото по далеко от кремълските бандити,толкова по добре за България.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PROST MATERIAL KOMUNIST SI BOKO NE NA MATERIAL KOMUNISTITE I TIXNITE NASLEDNIZI
118
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е в това,да бъдат похарчени още едни 3 милиарда лева,защото толкова ще струва,Бойко ви го каза,на гърба на данъкоплатеца.На гол пъп-хъб.
117
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя път и ножа и хляба са в Борисов...колкото им отреже толкова....той решава и командва а Путин ще изпълнява или да се маха.
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Митов не си го слага отзад с надарени американски *** ,то аз съм тролей .Дори съм сигурен ,че Митов като си ляга с *** си облича дамски чорапогащи ,гримира се и си обува секси дамски прашки.Те това са русофобите ,а всичките ние нормалните етнически българи обичаме Русия и плюем на ционистката клоака САЩ.Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/09/07/bylgariia-niama-da-podkrepi-vdigane-na-sankciite-za-rusiia.314761
115
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платените русофилски *** реват и вият за руснаците вместо да подкрепят Българските интереси.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, спри да се излагаш ... отрязаха те и от Брюксел и от Русия ... причината както винаги е само една - че се опитваш да се харесаш на всички - в резултат не се харесваш на никой.Запази поне малко достойнство ...
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма думата няма политици има *** . Русия говори с чичо Сам и с Европа. Та нали те ще прибират големия пай .Помията и трохите са за окаяната ни държава благодарение на НАРОДНИТЕ изедници.
112
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поканени са като всички. Ако искат да участват,ако не---голямо чудо. И без тях можем и дори ще е по- добре.
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Подхвърлен кокал без месо"-много добре казано и вярно.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоХайде първо открий газа и тогава говори или си с боко на състезание по дърдорене и миражи.
109
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко им врътна кранчето. САМО ТАКА. По далече от Русия--по-добре.
108
13
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 7 години
Руснаците искат да печелят както до сега,като монополист в България,ама няма да стане вече.Поканени са---ако искат. Има много други които ще участват. По-добре ще е без руснаците. До сега им купувахме най-скъпия газ ама....свърши . Браво на Борисов. Да е жив.
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мани 113Газ има колкото искаш, но се оказва, че винаги е на по-висока цена. Щом сме ербап и вървим сляпо по гайдата на Брюксел, ще трябва да я платим.
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 117Защо ревеш на чужди гробища. Нашите се оляха и сега станаха за смях. Ще трябва доста да отвориш гъзовия си хъб за да разбереш кой ще плати сметката.