БСП алармира за далавера с царските конюшни

Продажбата им станала за 90 лева на квадратен метър
18
БСП алармира за далавера с царските конюшни
Снимка: Булфото, архив

За нищожната сума от 90 лева на квадратен метър областният управител на София Веселин Пенев е продал на частна фирма т.нар. царски конюшни в идеалния център на столицата, алармира БСП.

Сделката стана причина соцлидерката Корнелия Нинова да нарече управляващата коалиция "сдружение за кражби и продажби" и се закани, че левицата започва нова поредица разкрития под името "далаверите на властта".

Сделката с фирма "Евротрансбил" на Янко Иванов е финализирана преди два месеца. За апетитния имот на бул. "Княз Дондуков" 58 в район "Оборище" той броил 658 000 лева за 7 декара, цена доста под пазарната за идеалния центъра на София.

"Ако направим проста сметка ще излезе, че една от най-красивите сгради в София, е харизана за сума, колкото струват два луксозни апартамента в центъра", отчитат социалистите.

Оказва се, че сделката е сключена при неприключена съдебна процедура, а от три фирми оценители, изненадващо е останала само една, след като другите са се отказали. Според БСП явно това е бил "правилния" оценител.

Областният управител обаче при такава сделка бил длъжен да поиска експертизата на поне трима оценители, за да защити държавния интерес, а той не го е направил. Така държавата се е простила с 84% от имота за смешна сума.

За да мине сделката през областния управител, а не през Министерския съвет, имотът е бил разбит на три. Така сумата не е надхвърлила 500 000 лв., над която решението за продажбата се взима от правителството.

Заради всичко това социалистите вече са пратили сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, а днес ще поискат и от главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка на областната администрация на София как е сключена сделката при неприкючила съдебна процедурата.

Според Жельо Бойчев в случая вината е лично на премиера Бойко Борисов.

До 1986 година сградата на царските конюшни е била паметник на културата и е попадала в списъка на защитените сгради. След това обаче настъпва сериозна промяна, сградите се рушат, възниква съдебен спор за тяхната собственост и за прилежащия терен от близо 8 декара.

Сградата е построена по времето на княз Александър Батенберг. Службата в царските конюшни се е грижела за конете на царския дворец.

Към конюшнята имало и специални сервизни работилници за ремонт на превозните средства, както и седларска работилница, в която са се поддържали така наречените муниции - седлата и украса, която се слага в гривите на конете в празнични случаи. Съхранявали са се също и каляските на царското семейство.

В началото на ХХ век към царския щал (конюшня) се създава и автомобилна служба. Княз Фердинанд не бил почитател на ездата. Затова предпочитал каляските, а след това и автомобилите. Тази страст била споделена и от синовете му, които впоследствие увеличили числото на колите в гаража.

Гаражът е изпълнявал функциите на музей. Там можело да се проследи историята на колите на царското семейство от Освобождението до 1944 година. В царския гараж са се пазели и личните автомобили на княгините Евдокия и Надежда, а по-късно и на съпругата на цар Борис III - Йоана.

Освен това в тези царски конюшни са се намирали шейни, които са се използвали от царския двор зимно време за пързаляне по склоновете на Витоша и Люлин.

След 9 септември 1944 година и с идването на комунистическото управление в страната настъпва краят на царските конюшни. Целият царски гараж е одържавен. За известно време превозните средства и всички други атрибути, които са се помещавали в тях, са прехвърлени към Българската кинематография, която е днешният киноцентър "Бояна", а през 1953 година са предадени в музея за историята на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
345543 преди 7 години
За тази цена и аз щях да ги взема. Ама нали не съм човек на Цветан Василев и няма как...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО БЪРЗО СКРИХА ТАЗИ ТЕМА ,ЗА ДА НЕ СЕ КОМЕНТИРА.КАКТО Е КАЗАЛ БАЙ *** ВСИЧКИ СА МАСКАРИ....... И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ.
12
1
 
3
 
! Отговори
Ivan Hristov преди 7 години
Е стига с този Цветан Василев. На мен ми писна вече да ни води за носа и да ни прави на смешни постоянно за какви ли не глупости. Този да влиза в затвора час по-скоро и да се приключва, че на мен ми писна и да чета за далаверите му.
11
1
 
8
 
! Отговори
Ива преди 7 години
Някого изненадва ли го, че в основата на тази далавера е отново един от хората на Цветан Василев. 8 декара за половин милион баш на центъра на София си е абсолютно смешна цена. Че то апартаментите в покрайнините на София в панелките вече са по 500-600 евро за квадрат. Далавери, далавери и пак далавери. Ей за това българинът е беден и все няма пари. Такива като Цветан Василев явно законите не ги ловят, а направи си ги покровителстват.
10
1
 
8
 
! Отговори
Гербоизбирател преди 7 години
Боко е невинен! Нищо не е чул и не знае! Даже думата "далавера" му е малко неясна...
9
2
 
5
 
! Отговори
Самсон преди 7 години
Mустака явно продължава да дърпа конците от Сърбия. Наглостта и далаверите на този измамник нямат край!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕТО ПРИМЕР ЗА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ. ТОВА Е НА БОКО ЧОВЕК - ЕДИН ОТ МНОГОТО КОРУПЦИОНЕРИ.КЪДЕ ГЛЕДА КУНЕВА
7
2
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Всичко е ясно. 100% този още работи за Цветан Василев, който за пореден път заграбва нещо, явно стотиците милиони от КТБ не му стигнаха, пуста лакомия.
6
1
 
20
 
! Отговори
Д. Димитров преди 7 години
И какво излиза, че в центъра на София 1 квадратен метър е по евтин от колкото 1 квадратен метър в някой от кварталите на Плевен (например). Мооже, щом е за бившия директор на КТБ, моооже :) Абе тия хора свян нямат ли, се питам аз... риторично разбира се...То бива далавера, то бива чудо ама.... гледат те в очите и ти казват с насмешка "всичко е законно". За такива *** ли взимат народа, че се гаврят така с него? ДО КОГА????
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същата кражба се върши и зад кино Левски. Ненаучни другарки като Ошавкова събираха подписи за да трансформират гаражите в лятно кино и скара бира. Затвор ги чака!
4
2
 
19
 
! Отговори
С О Ф И Я Н Е Ц преди 7 години
НАСТАНА ВРЕМЕ ЗА ГРАБЕЖИ. НЯМА СВЯН ПРЕД НИЩО,НЕКА СЕ РУШИ И МАЛКОТО ОТ ИСТОРИЯТА НА СОФИЯ ПЛОВДИВ И МН. ДРУГИ МЕСТА.
3
3
 
16
 
! Отговори
Бай брадър преди 7 години
Ша праят конна база за президента Митю Пощоа
2
9
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анонимен 1Ти правиш ли разлика между кмет на София и областен управител? Или по-важното е да се плюе по Фандъкова?
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде отидоха феновете на Фандъкова, вдигна билетчето, натресе ни скапани китайски рейсове дето ще изплащаме 10 години, разреши да се строи по градинките в Младост, а сега се оказва, че продава и паметници на изкуството на безценица.