Бъчварова капитулира: 20-те заплати в МВР остават!

Няма да се пипат и отпуските, няма да се променя и Пожарната
13 сеп 2016 13:33,
86
Бъчварова капитулира: 20-те заплати в МВР остават!
Снимка: архив Булфото

Вътрешният министър Румяна Бъчварова се отказа от ключови предложения за реформа в МВР.

Обезщетението от 20 заплати при пенсиониране остава въпреки искането на министъра и екипа й те да бъдат орязани на 12. Това обяви Бъчварова по време на обществено обсъждане на промените в закона за МВР.

Орязването мина на първо четене в парламента преди лятото, но преди второ четене то ще бъде оттеглено.

Още по темата

Бъчварова обясни, че отказът от предложението не означава промяна на виждането на ръководството на министерството.

"Променени са обаче условията, при които то ще се реализира. Сега най-важното е системата да е стабилна, да работи адекватно на обстоятелствата", каза Бъчварова, цитирана от БТА.

Няма да бъде намален и броят на отпуската, както предвиждаше първоначалният вариант за реформа.

Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов обяви, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят запазването на сегашния статут на обезщетението.

"Много са системите, които имат подобно обезщетение и в сектора за сигурност и в съдебната система това е подход, който е възприет от десетилетия. Това е една възможност, когато един служител е дал всичко от себе си за държавата, да получи обезщетение, а не да премине веднага в другата позиция, да обслужва организирана престъпност и икономически или корпоративни интереси за сметка на държавните", обясни Цветанов, цитиран от "Фокус".

Друг отказ от планираната реформа е оставането на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в сегашния й вариант вместо създаването на нова Агенция за пожарна безопасност и защита на населението.

"Реално погледнато може би половината от законопроекта ще отпадне, но това е със съгласуването и с диалога, който беше изграден в тези месеци с ръководството на МВР", каза още той.

От планираната реформа не отпада преобразуването на част от служителите от първа на трета категория труд. Това ще засегне около 4500 служители, обясни Цветанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 заплати награда накрая за покровителството на престъпните групи, даа, това е да ти плащат за едно и също нещо 2 пъти.
41
2
 
25
 
! Отговори
електорат преди 7 години
неразбрах, дали остават и рушветите на КАТ
40
2
 
9
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
Оти ги ручахме жабетата?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикваров, винаги е бил флексибъл, може да се отметне от всичко, само не от комисионната, която трябва да влезе в личната Му сметка.
38
5
 
9
 
! Отговори
12 преди 7 години
Ще клекнат, защото свободните места за работа в мвр се увеличават, а кандидати няма. Пазарна икономика.
37
1
 
18
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Реформата на ГЕРБ е в пълна сила. Цялата реформа е такава
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите-български, се пилеят по най-безскрупулен начин, точно така се влиза в дългова спирала, като Гърция, само, че, като дойде времето за голямото плащане, Батце, ще се оттегли, ни лук ял, ни лук мирисал и разбира се, ще прехвърли вината на всички други, но не, и на себе си.
35
2
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
По тошово време милициятя бе втора...категория,армията бе първа със съответните...привилегии.Тъй като армията бе срината умишлено от всички партийни предатели били на власт,за да има кой да им пази**за,въздигнаха полицията,която като...ветропоказател изпълнява политически поръчки.Там куцо и сакато се ползва от привилегиите;униформени и цивилни чантаджии,като последните са повече и само кроят...интриги.Бъчито нищо няма да напрай,защото Бокича стои зад своите...преторианци;доверие на армията няма.
34
1
 
24
 
! Отговори
спокойствие да има, преди 7 години
браво...браво... то и аз мога да правя по този начин реформи.
33
1
 
22
 
! Отговори
976 преди 7 години
Щеше да ме изненада ако не капитулира. Това не е новина. ГЕРБ и реформи са две несъвместими понятия.
32
0
 
27
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Бъчварова да не е кандидат-президент, че да се хареса най-после на редовите полицаи ???
31
5
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Полиция ли ?! Пълни нещастници! За нищо не стават освн заплати да взимат! Съответно и министърката е абсолютно недоразумение!
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е полицайчетата, да си намерят някаква наистина,,мъжка"работа и да изхранват с достойнство семействата си, но много им харесва да са над закона,да не правят нищо, освен от време на време да изпишат, един куп бумаги, с което да прекратят поредната преписка, а ако могат да натопят мръсни пръстчета в някоя корупцийка, какво по-хубаво от това...Закривай!!! Цялото МВР, на ново, с нови хора, по нови принципи.
29
1
 
10
 
! Отговори
до служителите наМВР преди 7 години
Няма ли да има 25% отстъпка?
28
2
 
29
 
! Отговори
частен сектор преди 7 години
Премествам си бизнеса в чужбина, омръзна ми да работя в България , само за Бг-политици, роми , а вече и за бежанци....
27
1
 
20
 
! Отговори
да... преди 7 години
И още една заплата , от Митьо Очите .
26
0
 
9
 
! Отговори
До31 преди 7 години
Ми нашествениците дето ги наричате БЕЖАНЦИ а те са си чисти терористи ! Те не заминават а много остават но вие не ги виждате защото ги държат в провинцията ! А като започнат да ги връщат сега от Германия и Франция какво ще правим а ? И не съм манипулатор а реалист ОГНЕВАТА ПОДГОТОВКА В АРМИЯТА И ПОЛИЦИЯТА Е СВЕДЕНА ДО НИЩОЖЕН МИНИМУМ ! ОТ 86 г НЯМА ЕДНО ИСТИНСКО УЧЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНО НИВО АЗАД ГРАНИЦА ПРАЩАМЕ ПУШЕЧНО МЕСО НЕПОДГОТВЕНИ ХОРА
25
1
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Да бягат, но бягат кадърните хора, тези които не искат да са *** на властта за 1000 лева бруто и една чиния безплатна помия храна на ден! Лошото е, че системата е пълна само с некадърници ,недообразовани и *** на някой, който ги пази на тази сигурна службичка, пък я далаверка, я рушветче, я почерпка - все ще донадят нещо към заплатката!
24
1
 
19
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Кой плаща?Пенсионерите,децата ,бледоликите братя?После защо емиграция и сив сектор...
23
1
 
24
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
МВР не е ефективно като и БА защото от 1995 г набутаха хиляди цивилни чиновници занимаващи се с какво ли не и взимащи космически заплати . Реално това са силови министерства със социялни функции за бедни и много жадни за парички роднини . От край време на мега позиции по линия на НАТО , ЕС и разни паркньорства се назначават роднини , любовници и приятели . Търговете също са нагласени и всички са качени на хранителната верига . В МОМЕНТА СЕ КРАДЕ АГРЕСИВНО НАВСЯКЪДЕ