Разходите за АЕЦ "Белене" ще набъбват с времето

Бюджетната комисия одобри заем, с който НЕК да плати на Русия
27 сеп 2016 17:30, Надежда Бочева
51
Разходите за АЕЦ "Белене" ще набъбват с времето
Снимка: архив, БулФото

Парламентарната бюджетна комисия прие на второ четене законопроекта, по силата на който Национална електрическа компания" ЕАД ще заплати на руската компания "Атомстройекспорт" поръчаното от България и изработено оборудване за АЕЦ "Белене".

Още по темата
Заедно с лихвите, които се начисляват всеки ден, България ще дължи до края на годината 646 млн. евро за първия и втория реактор на неосъществената втора атомна централа, пише в мотивите към проекта, внесен от Министерския съвет.

Целта на проекта е да бъдат осигурени финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело във връзка с проекта "Белене". Според проекта НЕК няма да заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.

След като Законопроектът за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК мине през пленарна зала, България ще поиска нотификация от Европейската комисия за предоставянето на държавната помощ.

Междувременно сумата ще нарасне, тъй като тя е определена към датата на арбитражното решение от средата на юни 2016 г.

Към този момент е бил завършен първият реактор за централата и 90% от втория, така че, за да бъде завършен проектът, ще има допълнителни разходи, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседанието.

Комисията отхвърли предложението на социалистите в проекта изрично да бъде записана сумата от 1,2 млрд. лв. и срок от 15 г., в който НЕК да върне средствата. Според Румен Гечев от БСП в противен случай депутатите гласуват "празен чек за милиарди". "Къде по света се взема заем без срокове", попита социалистът.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) му отговори, че проектът на Министерския съвет не е празен чек, защото главницата и лихвите, определени от арбитража, са ясни. А нотификацията ще бъде пратена на Еврокомисията заедно със закона (в който действително не пише конкретна сума – бел. ред.) и решението на арбитража.

Не мина и предложението на Мартин Димитров и Петър Славов в заглавието на закона да пише, че се изплащат направени "необосновани разходи" по проекта "Белене".

Мнозинството отхвърли и предложението на Патриотичния фронт в проекта да влезе текст, че изплащането на дължимите суми ще стане при условие оборудването да бъде предадено заедно с "цялостната техническа и проектна документация на съоръженията, като се поеме и неотменим и безусловен ангажимент за осигуряване на авторски и технически надзор" от страна на руската компания в бъдеще.

"При липса на ангажимент за авторски и технически надзор България ще бъде в положение на зависимост при бъдещите си решения", заяви Емил Димитров (ПФ).

"Ние не купуваме оборудване, а плащаме по арбитражно решение", подчерта неколкократно Менда Стоянова.

Тя обясни, че арбитражното решение не е съдебно, съдържа търговска тайна и няма да бъде внесено в деловодството на парламента, но депутатите при желание ще могат да се запознаят "на място" с него и да пазят поверителната информация.

Теменужка Петкова разясни, че през 2012 г. е имало седем инспекции на НЕК в руските заводи и експертите са приели изработения първи реактор. След старта на арбитражното дело инспекциите са били прекратени и българските експерти не са виждали какво е изработено от втория реактор.

Енергийното министерство е пратило две писма до "Атомстройекспорт" с искане да бъдат предоставени сертификати и да бъде определена дата за проверка на модулите за втория реактор, но те са останали до днес без отговор. Министърът обаче след разговор с ръководството на "Росатом" получила уверение, че ще бъде определена дата за инспекция на място.

Междувременно България иска от арбитража по-прецизно определяне на лихвите и конкретен ред за разплащането и за приемането на оборудването.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гласувате за гер-берасти и Боко-Тикви, така ще е - скъп ток от ТЕЦове и от перки, скъпо парно и *** вода от чешмите. Скоро ще се научите да живеете изобщо без ток, с малко водица и на тъмно и студено, защото няма да имате с какво да платите. Гласувайте за ББ и си трайте още докато ви грабят. Ако имаше АЕЦ Белене, сега тока щеше да е 3 пъти по-евтин. Айде, марш в кочинката за 450 лв заплата, яжте демокрация и се топлете с нея!
41
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Проекта "АЕЦ Белене" на практика беше ликвидиран още преди първото правителство на ГЕРБ. Симеон Дянков (дребен банков чиновник от САЩ дотогава) още преди да стане министър на финансите каза: "Аз няма да дам нито лев за АЕЦ "Белене". Тогава германският инвеститор RWN, като не получи отговор как ще осигурим своя дял от финансирането, напусна проекта. Сега ще дадем и повече, без да получим нищо. Жалка работа.
40
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Токът от АЕЦ по-скъп от този от перките и фотоволтаиците? Глупости са това, глупости абсолютни. При толкова продажници сред нашите политици няма как да построим нищо като национален проект. Няма газопровод, няма АЕЦ.
39
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Във Франция 70% от електроенергията се произвежда от АЕЦ. Вярваш ли че я произвеждат на загуба? Или че старите ни ТЕЦ-ове (да не говорим за перките и волтаиците) за по-евтин производител? Това са спекулации. Истината е, че западните ни "приятели" наредиха на Бойко да спре проекта и той го спря. Затова сега ще плащаме за нещо, от което нищо няма да спечелим.
38
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Щяхме да пестим пари, а не да наливаме. Всеки инвестиция се изплаща ако е икономически изгодна, а ядрената енергетика е такава. А ако се спре реализацията, си остават само загубите. Проста истина.
37
4
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
На Мартин Димитров никой не му отговорил досега, ако беше построена АЕЦ "Белене" какво щяхме да я правим, след като имаме излишък на електроенергия. Аз ще му отговоря (а този отговор и той го знае) - щяхме да спрем да купуваме скъпия ток от перките и фотоволтаиците. За всеки разумен човек е ясно, че ако му предлагат домати по един и по два лева килограма (при същото качество), е по-добре да купи по-евтините. А като има само от по два лева, няма избор.
36
4
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Факт": Вярно е, имаме скъп ток в изобилие. Ако беше построена АЕЦ "Белене" щяхме да имаме по-евтин ток. А след като спряхме проекта, ще плащаме за слугуването на чужди интереси.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
касичка без дъно,а тези арбитражни (което значи частни)съдилища няма ли да ги забранят,то всеки богаташ ще си направи по един частен съд дето да отсъжда,че само той е прав,тука много мирише на делене на пари,явно някой е светнал бойко,че тази крава може да се дои доста време,уж беше против пък ся бързо се съгласява да плащаме
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо да ни одържат от заплатите.Ние сме насреща.
33
4
 
1
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Белене беше жизнено необходима през комунизма заради недостига на ток и затова беше започната.После можеше да свърши работа заради затварянето на блокове от Козлодуй.Накрая се превърна в партийна хранилка,първо на БСП,после и на ДПС,а накрая и ГЕРБ се нареди на софрата.....Сега,когато българската индустрия е напълно разгромена и има скъп ток в изобилие,явно тая централа е излишна.
32
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко каза така: Дайте ми месец! Но през това време трябваше да обмисля план Б, а именно, че никой не иска реакторите. Нейсе, Б.Б. и Теменужки не блестят с интелигентност. Трябва просто да си платим, а реакторите стават най-малко за скраб. А Петър Димитровци и ***, дето ни завлякоха с два милиарда за Белене сме си ги заслужили - но защо пак гербаджиите ги преназначават на ръководни постове?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще набъбват джобовете на тези които ни управляват .
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма пари да си измие зъбите и да се обръсне, в момента съществува заради заем(и) и мутретата стискат палци икономиката да устиска напъна, затова постоянно хвърлят утопии колко добре било и колко богат е българина, само усвояващите средства са добре, държавата няма да се оправи без мутраците да си сменят малко поведението и начина на мислене, те силно искат да удържат статуквото си на овчари на най-овчедушното население, но след 15 години ще са единствено овчари на хора без образование.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като незнаете как да крадете сега плащайте Тъ.пи Гер.бе.ри
28
5
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Гончо е прав.За същото апелирах и аз преди време : отчиташ грешката, ограничаваш щетите ,плащаш! С разходите_дотук! Каквото можеш ползваш или продаваш,но с проекта е приключено! Да няма повече щети_икономически,политически,дипломатически! И повече с онези никакъв бизнез-дано поне това спечелим_да прогледнем!
27
3
 
17
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Хем ще платим на Русия, хем след време ще построим АЕЦ Белене и тогава ще стане ясно кой кум кой сват и кой най много крал. Ако бяха е построили на времето щеше да е много по евтина и тока който плащаме щеше да е гри пъти по евтин от американските тецове. Но хитрото дете само си съре в капата.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже мисля да не гласувам, просто вярвам, че който и да е там, то той е там за да работи за развитието, модернизирането и повишаване качеството на живота на българина! Подкрепям всички, докато планувам заминаването ми за чужбина и започването на нов живот без да преживявам последствията от глупостта на други!
25
1
 
4
 
! Отговори
Гончо преди 7 години
до 18: ясно е ,че ще плаща защото ЯЕЦ-а е поредният обир на държавата ни. Подписали, взели % и после бегали...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам търпение поредния мъдър и добре обмислен ход на поредното българско правителство защитаващо ревностно националните интереси, и нацията, да ми се отрази позитивно на качеството ми на живот и с нетърпение очаквам предстоящите важни решения за доброто на българския работещ данъкоплатец през следващите 10 години, когато и за пръв път ще се заговори официално за фалит!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ви казвах, че така ще стане