Поставят паметна плоча на лобното място на Георги Марков?

Митов разпоредил на посолството ни да проучи процедурата
27
Поставят паметна плоча на лобното място на Георги Марков?
Снимка: архив, Булфото

Външният министър Даниел Митов е разпоредил на посолството ни в Лондон да проучи процедурата и изискванията за поставяне на паметна плоча на лобното място на писателя Георги Марков на моста "Ватерло".

Това става ясно от писмен отговор на дипломат номер едно на въпрос на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов и от ГЕРБ Методи Андреев.

Митов уверява, че МВнР има готовност веднага да задейства инициативата на тримата депутати след получаване на положителен отговор от съответните британски институции.

Според Димитров, Славов и Андреев дейността на Георги Марков е значима не само за България, но и за целия демократичен свят, а пък именно Великобритания е страната, която дава подслон и трибуна на писателя в годините на изгнание до неговата насилствена смърт, отговорност за която носят тайните служби на комунистическа България.

След като на площад "Журналист" в столичния район "Лозенец" беше поставен паметник на писателя и демократ, хората питат дали не е възможно и на лобното му място да бъде поставен мемориален знак, обясняват депутатите.

Според тях Марков е не само писател, но и родолюбец, който смело и с цената на живота си изобличава извращенията на комунистическия режим и със "Задочни репортажи на България" дава надежда за промяна на хиляди потиснати хора само у нас, но и в останалите страни от комунистическия блок.

Превърнал се в един от най-яростните критици на тоталитарния строй и на едноличното управление на Тодор Живков, Марков е обявен за „враг на народната власт“ и убит на 11 септември 1978 г.

Убийството на писателя предизвиква изключително широк обществен резонанс и на практика оттогава не престава да се коментира и разследва – криминално, журналистически, а и в чисто морално-етичен аспект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов много се старае. Нека първо да получи официален отговор о британското правителства че въпросната персона не е ликвидирана от техните тайни служби и после да скача. Преди години Кеворкян зададе въпрос на първата жена - шеф на "Скотланд Ярд", която гостуваше. Отговорът беше "Знам за случая от пресата". Много неща не се връзватсъс случилото се на моста "Ватерлоо". И сачмата беше ту 0.3, ту 3 мм. И клиничната картина не приличаше на отравяне с рицин. Абе, жалки подражатели на Агата Кристи!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искат да ме спечелят Герб да махнат шестоъгълния пето.....пред НДК, да го дадат на Музея на социалистическото изкусво или на Старчев ако мноог жали за него и да вдигнат плочите на 1 и 6 полк отново там, в някакъв по-раздвижен вариант.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМа си начини да се Бориш с нередностите на едно общество - Съд, журналисти, висши ръководни органи на властта които да сезираш...обаче да отиваш и да работиш за ЧУЖДА държава - сори, но не мисля че Георги марков е по-различен он Сноудън - един двоен агент, предател към собствената си страна.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали е диктатура или не е диктатура това не променя нещата - Георик марков първо е бил лакей на властта, и е печелил дивиденти от това, след това, когато нещата са станали гадни за него е обърнал гръб на родината и се писал дисидент. Такъв човек се нарича ренегат, Предател аз собствената си страна. Няма значение какъв е режимът. Георги Марков не е По-различен от Сноудън, ако някой го оправдава, значи оправдава Сноудън и обратното.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължава да се публикува лъжата,че Марков е убит от ДС. Ние дадохме всичко на Англия по разследването на случая а от там няма нищо. Все повече стават данните,че нещата вонят по линия на англичаните. Защо не се пише,че унгарците твърдо заявяват,че в подобна сачма не може да се сложи отрова можеща да убие човек? Защо не се пише за експертизата на доц. А.Алекисев от ***,че Марков е умрял от септимиция, причинена от котката му- каквито случаи има много при това доказани.
18
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Няма доказателства че е жертва на ДС. Истината е някъде в архивите на МИ 5. Това е същата инсинуация като с покушението срещу папата - опит да се дискредитира източна Европа.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ако не го бяха уболи с чадъра, никога нямаше да има известност. Да слагат плоча на някакъв комунистически некадърен ***.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРАМ! вместо да слагат паметници на видни държавници на Кан Крум, или Кан АСпарух, или на Ботев, Бенковски, пайсий, захарий Стоянов, Иван шишманов, Марин Дринов, те слагат паметници на една много спорна личност от социалистически период, за да угодничим на Вашингтон, както преди угодничехем на Москва.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов допусна САЩ да си сложат паметник на американските летци загинали над София в своето посолство. СРАМ.не помга да си представя ние да лепнем статуя на Спираревски във Чикаго.Ак когато пискахме да сложим статуя на Д.пешев в САЩ, от Сорос скочиха срещу идеята.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Георги Марков е точно толкова дисидент, колкото и Троцки.Яхнали са вълната, крещяли са "да живее народният терор"/Георги марков е бил в ловната дружинка на Живков и бил сценалист на "Всеки километър". Всичко останали сценаристи имат оредени и той щеше да има, ако не беше тази глупост с бягството/, а когато народният терор се е обърнал срещу тях са избягали в чужбина, после са убити ето ти ги днес - ГЕРОИ!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това наистина е фал, георги марков е доказан комунист, приближен на Живков, създател на "На всеки километър". позволил си е малко повееч критичност, свалили му една-две постановки и за да не го съдят избягал в чужбина - мислел си е, че работата ще се ръзсъхне, пък тя се размирисал и станал невъзвращенец. И всичок щеше да свърши дотук, ако Г.марков не се *** опитал да печели лесна слава на запад, правейки се на някакъв "велик" дисидент издавайки някакив спомени и ДС не го уби за назидание.
12
1
 
6
 
! Отговори
chach преди 7 години
tova e predatel nezavisimo bg kakva e bila.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига с глупостите на Питов. Фал след фал във външните работи, сега ще слага паметна плоча на троен шпионин, пръв комунист, докато не са му удовлетворили някаква прищевка, придворен и съратник в ловджийството(отвратителна човешка слабост и порок) на Т. Живков (лека му пръст), "сътрудничил" на различни господари - стига вече. Паметник на Христо Ботев в столицата нямаме, тоя зализанец за какво се загрижил. Що промивачи на обществената памет се навъдиха, че и управляват България.
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе май ще викаме Миленко с чyкa.
9
4
 
9
 
! Отговори
Bulgaro преди 7 години
Georgi Markov...edin predatel..jalak dezertyor@ 20 godini yade..pi..jivya kato general s vlastta...a posle za blagodarnost..vze da sere! Toy ne e nikakav desident....pruv shte se izpikaya na pametnika mu!@
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе май ще викаме Миленко с ***.
7
5
 
17
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
Георги Марков? Обикковен пияница и предател.България му даде всичко.Той я оплюваше ежеседмично в едно предаване по "свободна европа" Трябваше да го гръмнат в главата.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При по подробно прочитане, на биографията му, се остановява, че дълги години е бил на една маса с тия дето е плюл. И фактически когато вече не могат да му търпят простотиите, защото се оказал и женкар го извеждат от страната, в следствие започва да плюе. Колкото до мита за убииството му, му вярвам толкова колкото и на атентата срещу папата. Какъв е смисъла да направиш всичко възможно да го изгониш после да ходиш да го трепеш
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Георги Марков 20 години преди колапса на соц.система предупреди всички, че съвсем скоро всичко ще рухне като картонена кула. Вместо благодарности му пратиха килър
4
0
 
7
 
! Отговори
Вин преди 7 години
Г-жо/це Цветанова,книгата се казва Задочни репортажи ЗА България!!!