Русия срещу Кристалина? Митов не чака вето...

Външният министър разясни, че първите й резултати няма да са бомбастични
30 сеп 2016 14:30,
140
Русия срещу Кристалина? Митов не чака вето...
Даниел Митов. Снимка: БТА, архив

Външният министър Даниел Митов не смята, че последната реакция на Русия към кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, означава, че Москва ще наложи вето на избора й. 

Снощи Русия е поискала разяснение за сменената номинация на България, което според Митов е техническо доуточняване, а не възражение.

Още по темата

В отговор на него Съветът за сигурност решил да разпространи писмото на премиера Бойко Борисов за сменената кандидатура до всички държави-членки на ООН.  

"По този начин Кристалина Георгиева става официално единствената номинация на Република България за този пост", обясни външният министър. 

Той поясни, че единствена номинация означава, че българското правителство е отменило решението си за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият ни кандидат е Кристалина Георгиева. 

Според Митов това, че две българки ще се състезават в битката, не е прецедент. Такъв случай имало и в първите години на ООН, когато е имало двама претенденти от Норвегия и единият е спечелил. 

"Ние бяхме длъжни да дадем на източноевропейската група и на България сериозен кандидат. Взехме тежко решение, което не е спонтанно. Това е суверенно право и решение на българското правителство. Смятаме, че Георгиева има големи шансове да е сред сериозните претенденти", каза още външният министър. 

Според него аргументите на БСП да иска вот на недоверие заради сменената номинация са изключително слаби. Митов е убеден, че социалистите критикуват предизборно. 

"Ще работим с всички сили, за да съберем максимална подкрепа от Източноевропейската група, за да се представи г-жа Георгиева добре на изслушването", каза още Митов. 

Той припомни, че състезанието за нея започва сега и не може да се очаква още първите резултати да са бомбастични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той припомни, че състезанието за нея започва сега и не може да се очаква още първите резултати да са бомбастични.------------------------И защо? Щом е толкова супер и цялата планета стои зад нея, трябва да е първа или втора! Какви са тези уговорки? Май даваме на заден, а?
88
2
 
15
 
! Отговори
un преди 7 години
този е назначен на този пост, без да има и елементарна подготовка и всеки ден се излагас неадекватните си коментари, по-добре е изобщо да си стои в канцеларията и да чака да мине мандата му
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перфектна външна политика! Браво Ко.митов = 0
86
1
 
37
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Едва ли някой в Русия се интересува много от това какво смята Даниел Митов.
85
1
 
30
 
! Отговори
Минко преди 7 години
*** Митов, що не са изкажеш, че Росия трябва да гласува за шеф на ООН-то според Европейските правила? Или не ти стиска?
84
2
 
22
 
! Отговори
Богомил преди 7 години
До помнещТази върхушка се състои от нечистоплътни хора, станали комунисти след окупацията на България от Червената армия. На 9.09.1944г. броят на комунистите е между 3 и 4 хиляди души. През ноември стават около 30 000. Всички жадни за власт и облаги бързат да станат част от новата власт. Никаква идеология, никакво родолюбие, а най-обикновени ниски човешки страст и приел исляма, за да бъде васал на Златната Орда.
83
2
 
34
 
! Отговори
Сююю преди 7 години
Румен Гечев: САЩ и Германия командват външната ни политика
82
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да млъкнат след сътворения гаф, лаинарите още повече смърдят.
81
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова няма да се откаже и не ра3бирам какви са те3и дрьнканици 3а сталина.Краварката сталина е мрьсна гаd!
80
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тьпанар!Русия и Китай ще наложат вето.
79
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази който е сигурен че Русия няма да наложи вето ,ако тя наложи ТОЙ ще си подаде ли оставката ?
78
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Външният министър Даниел Митов не смята, че последната реакция на Русия към кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, означава, че Москва ще наложи вето на избора й." --Само където Русия каза ,че ще наложи вето на всеки който е гласувал за санкции срещу нея. Та интересно дали Кристалина е била за санкции срещу Русия ??? Тези що се правят на шантави?
77
3
 
37
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
За съжаление, докато наши, май не са наши - лаят срещу Русия, Турция си осигури разрешителните за ПОТОЧЕТО. А ДА ВИ Е ЧЕСТИТИ мариците, слънчевите батерийки, вятърните мелници и опелчеата на ток ....
76
1
 
13
 
! Отговори
до 105 помнещ преди 7 години
А, нещо така по " специално нежно" ще те искефи ли още повече ?.
75
5
 
42
 
! Отговори
до 104 преди 7 години
От 26 години вече сме продадени на Евросъюзс и САЩ , и какво ?. Животът стана непоносим и милиони млади хора напуснаха БГ.
74
29
 
13
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
До помнещМинусите ви ме кефят.Или сте голишари и нямате никаква представа от тошово - руския социализъм, или сте ангажирани с болшевишките *** тормозещи клетата ни родина от 1918-а до днес, или сте най елементарни продажници за няколко рубли.
73
26
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
До Анонимен 100Пред алтернативата дали гоце и сие да ни подарят на руската *** по добре да се продадем на цивилизованите народи.
72
0
 
26
 
! Отговори
ганьо преди 7 години
пуснете тогава и трети кандидат бе
71
8
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
До Анонимен 100Ясен си ми.Срещал съм такива като теб но слава Богу са много малко и са или *** или ангажирани с комунистическата върхушка хора.
70
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз съм кукла на конц-и-и-и-и-и-и-и-и.....и-и-и....и-и-и..."