Борисов ще хвърли оставка, ако е в интерес на ГЕРБ

Цачева тепърва ще доказва, че става за президент, смята Ивайло Калфин
Обновена: 10 окт 2016 12:13 | 4 окт 2016 11:22, Анисия Иванова
27
Борисов ще хвърли оставка, ако е в интерес на ГЕРБ
Снимка: Bulgaria On Air

Дали ще има предсрочни избори, или не, не зависи толкова от президентските избори, въпреки приказките на премиера. Зависи от това дали той ще иска да промени конфигурацията и да укрепи властта си. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не спечели на първи тур на президентските избори, кабинетът ще подаде оставка. Калфин обаче е на мнение, че премиерът няма да бърза да хвърли оставката си:

"Борисов в момента има възможностите да диктува политическия дневен ред. Въпрос на негова преценка е дали при предсрочни избори той ще намери партньори, които да са по-стабилни. В момента с излизането на АБВ и разцеплението на Реформаторския блок, той номинално има малцинство в парламента. Намира подкрепа по допълнителни начини. Ако иска да направи коалиция, която е достатъчно стабилна с мнозинство, то това минава през избори. Ако иска по този начин да продължи останалите две години, той няма да прави избори. Въпрос на негова преценка, чисто партийно - кое е в интерес на ГЕРБ", коментира Калфин.

По думите му начинът, по който е била издигната кандидатурата на Цецка Цачева, е притеснителен. "Освен че е късно, цялата тази игра на криеница през последния месец е някак си несериозна", посочи кандидатът на АБВ.

Той настоя, че Цачева тепърва ще трябва да доказва, че има идеи и е подходяща точно за стола на президента и че тази позиция не е аналог на председателството в парламента.

"Аз много ще се радвам, ако има възможно повече дебати. Това е начинът да се разбере кой какво мисли, защото засега сме на етапа общи приказки. Голяма част от кандидатите казват: "Аз съм такъв", разказват си биографията. От всичко това не става ясно какво ще направят от първия ден в тази институция. Президентската институция беше обезличена през последните години и има голяма нужда да се промени коренно", заяви Калфин.

Що се отнася до претендентът на БСП - ген. Румен Радев, Калфин застъпи тезата, че кандидатурата на Радев е имала смисъл само с широката подкрепа на екскоалицията вляво между БСП и АБВ: "Той беше сведен до партийна кандидатура в БСП, още повече БСП се скри зад Инициативен комитет. Това не прави услуга на самия господин Радев".

Калфин изрази мнение, че в предизборната си кампания Радев се "опитва да повтаря неща, които говори лидерката на БСП" и го посъветва да се въздържа от това.

Що се отнася до сблъсъка Бокова - Георгиева в надпреварата за ООН, то тук Ивайло Калфин беше категоричен, че решението на правителството да вкара Кристалина Георгиева в последния момент е било грешно и прави страната ни за смях.

По думите му и двата претендента са силни и с авторитет в международните отношения, но все пак едната кандидатура надделява за поста Генерален секретар на ООН: "Ирина Бокова е втори мандат ръководител на най-голямата агенция на ООН. Тя си е започнала кариерата като млад дипломат в ООН, така че тези неща имат значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко нямаме шанс с Цецка, сменяй овреме с друг както направи с Бокова..
21
0
 
2
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Боко ако си мислиш,че ще се измъкнеш по терлички,жестоко се лъжеш,ще отговаряш за това,какво и какво не си направил !!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЦЕЦКА В ПРАВ ТЕКСТ ЗАЯВИ, ЧЕ СЕ ГОРДЕЕ С ТОВА, ЧЕ Е БИЛА ЧЛЕН НА БКП.
19
3
 
1
 
! Отговори
истини преди 7 години
Премиера ни г-н Бойко Борисов е стратег и държавник и ще постъпи по начин ,по който да допринесе най-много за стабилността на ГЕРБ е България /във възходяща линия/Номинацията на ГЕРБ е съвсем навременна ....има ли някой ,който да не разпознава Председателя на НС?!?Ами и дебатите са препоръчителни при едно единствено условие - да се проведат коректно и на базата на взаимно уважение ,да се дебатират идея полезни за България.Г-жа Цачева е деликатен политик и не си я представям да се надвиква
18
2
 
5
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Ех,Боко,Боко! Стига си се шегувал.А после,на къде?Само една сполучлива съдебна реформа и "няма лабаво".Ще повлечете хорото със специалиста по избори,та чак в "Белене"."Страх лозе пази"-гласи българската мъдрост,за това не ги разправяй тия на мене.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги Боко, като е на власт за три години надробява такава каша, че самият той се плаши. За да не е изсърба той, спретва един метеж или директно хвърля оставка. След, което всички последствия от надробеното от него го приписва на временното правителство и следващото управление. Когато надробената каша от него се изяде от други и дойде времето за нови заеми, той спретва един платен метеж и идва на бял кон отново като спасител. И почва пак да дроби новата каша, е добре де питам колко пъти?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Което доказва само едно мисли за интереса на ГЕРБ не за интереса на бълг.държава
15
0
 
4
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Кой ли му вярва на този сикаджия. Плаши клиентелистите, че лапачката ще свърши!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne zabravqite , 4e ot 1944 do 1950 g normalnite hora v Bulgaria bqha izbiti ,za da doidat na vlast 4ervenite prostitutki kato Cola Dragoi4eva I sie .Ne se strahuvam da napsuvam *** , zadeto gi dokara tez rusnaci na glavite ni .Spasibo za vnimanieto.
13
1
 
8
 
! Отговори
валентина преди 7 години
знаете ли защо хората стачкуват?защото това е начина,НО докато стане възможно да се стачкува за да се постигне нещо-то в България все още не сме минали онази СТАЧКА,в която ще има доста неприятни моменти,а след нея вече ще се чува думата на хората.Българина го е СТРАХ да мине именно ОНАЗИ,ПЪРВАТА стачка,за това си трайте
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този човек винаги ми вдъхва респект,най много се доближава до понятието нормален политик,и се опита да направи нещо за тези мизерни заплати,но го спряха.Ако имаше възможност и подкрепа,щеше да промени доста неща.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калфин ще си остане калфа цел живот!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фигурантката цъцка,л......а на боко.НЕ СТАВА ,НИТО ТЯ НИТО БОКО735
9
3
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Каракачанов и Марешки на балотаж , иначе *** ще става все по-мръсен !!!
8
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Предалия веднъж си остава предател за цял живот.Вие от АБВ не се ли усещате,че ви използуват.Всички знаят,че нищо не можете да спечелите но ви канят по телевизиите за да плюете против Радев.Какви сте вие -*** на Герб ли или самостоятелна партия.Какви леви сте вие като хвалите Герб и плюете БСП -те и затова ви използуват.Първанов е един от създателите на Борисов,той и го направи заедно с Доган "генерал" и сега играе в един отбор с него.Това ще е политическата ви ***.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора защо търпим това което се случва - първо не бе предложен партиен секретар за призедент. Днес обсъждат дали да не подаваме данъчна декларация от името на покойник, спряво когото може да нямаме нищо нищо общо - дори да сме се отказали от наследството му.
6
6
 
5
 
! Отговори
дааа. преди 7 години
До до др. КалфинСъс своите ''действия'' ДПС , БСП и НДСВ докараха ГЕРБ на власт .Тройката крадци / БСП, ДПС, НДСВ/ БЯХА НАМРАЗЕНИ ОТ НАРОДА , И ОПРЯХА ДО ПО-МАЛКОТО ЗЛО .
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов ще хвърли оставка-----------------------Да я хвърля още сега. Това с Цачева беше подигравка с българите гласували за Герб.
4
12
 
5
 
! Отговори
до др. Калфин преди 7 години
Какво сътвориха БСП, ДПС, НДСВ , за 20г. ,освен да крадат ?
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много гадаят тея анализатори по Бойковите глупости! То е ясно - плаши тея от ПФ и РБ, че ако не гласуват за Цецка ще отидат на избори и Валери *** Симеонов ще спре да се хили като щурав по телевизиите. Няма власт, няма бизнес под протекция, няма комфортен патриотизъм. Ще ги бъхтат като Волен пред минисерката на МВР и ще ходят на пробация. Затова да си опичат хубаво акъла ако не е Цецка какво ги чака.Волен и той ще остане на социални при нови избори.