Квадратчето "Срещу всички" може да доведе до оспорване на изборите

Гласът ще е действителен, но не се включва при броене на резултатите
Обновена: 13 окт 2016 07:03 | 13 окт 2016 07:00, Елка Василева
89
Квадратчето "Срещу всички" може да доведе до оспорване на изборите
Снимка: архив, Булфото

Опасността изборите да бъдат касирани заради противоречията в Изборния кодекс с конституцията става все по-голяма. Вместо да оправят кашата, която сами забъркаха, депутатите вчера абдикираха от дебата по проблемите и Народното събрание се разпусна до вота. Така тежкият правен казус около квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори остана висящ, пише "Сега".

Според конституцията изборните резултати се определят след преброяване на действителните гласове и чл. 278 (2) т. 9 на Изборния кодекс определя бюлетините с "Не подкрепям никого" точно за действителни.

Методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент, която всъщност е приложение № 2 към чл. 312 от ИК, обаче изключва бюлетините "Не подкрепям никого" при броенето на резултатите, което е директно нарушение на конституцията.

Така се появява възможност кандидат да бъде избран на първи тур с под 50% от действителните гласове.

Избори в България се касират от Конституционния съд, който може да бъде сезиран от президента, МС, ВКС, ВАС, главния прокурор, 1/5 от депутатите, омбудсмана, но не и от пряко заинтересуваните - участниците в изборите. Самото искане може да стане само след обявяване на резултатите, и то в 15-дневен срок. До момента цялостно касиране на избори у нас не е имало, но е имало случаи на частична касация - и на избрани депутати, и на изборни резултати.

Последното искане за касиране на избори, което бе отхвърлено от КС, бе от август 2013 г. - тогава ГЕРБ искаше да бъдат отменени изборните резултати заради агитацията в деня за размисъл, случая "Костинброд", нарушения при гласуването в Турция и др. КС отхвърли всички искания.

ЦИК е наясно с проблема. Много юристи призоваха комисията да пренебрегне ИК и да приложи директно конституцията. Източник на "Сега" от ЦИК обясни, че комисията е наясно, че конституцията има пряко действие и е над закона, но досега никога тази постановка не е задействана, обикновено при подобен спор се пита КС. Затова ЦИК няма да пренебрегне кодекса и ще продължи процеса, независимо че рискува целите избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
майнатайм преди 7 години
Трябва да има и място и за свободен текст.За да мога да им тегля една къса. Май на.
66
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #17 Цецка Цачева. Това,че даден гласоподавател използва квадратчето не подкрепям никого,не значи че гласоподавателят няма мнение,той просто не харесва предлаганите му кандидати и значи че партиите не са предложили правилния кандидат.
65
0
 
0
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Не подкрепям никого след като го има в бюлетината,значи е действителен глас,в противен случай законодателят подвежда избирателите и това е закононарушение,както купуването и продаването на гладове,но тук е умишлено отстраняване на гласове. Време е Омбуцмана да съзира Конституционния съд за решаване на проблема преди изборите.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва 'не подкрепям никого' да се третира за отделен кандидат. И ако 'не подкрепям никого' бие да няма избран президент. Докато не измислят президент дето да се хареса на народа.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то така и трябва: не подкрепям никого от над 50% от гласувалите автоматично означава 'без президент' на тези избори.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
типична нашенска малоумщина..всичката ни работа е такава..некомпетентни и със самочувствие, че разбират всичко, приеха този закон...ама пак не дообмислили..
61
0
 
2
 
! Отговори
V преди 7 години
Ako glasut mi e deistvitelen, to iskam toi da bude prebroen! Inache stava taka: mi to tuka v nashta sekcia ima 100tina s "ne podrkrepyam nikogo". Vzemi 20 za teb, 5 na men, ostatuka na Pishtova.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Азче каква е разликата между Пищова и Цачева
59
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
И понеже всички знаем кой държи за топките т.н. КС, и понеже всички "опозиционни" партии очакват още 5 години лапкане от закътаната "опозиционна" позиция, и понеже всички знаем, че при балотаж, ще спечели друг, и понеже всички знаем кой написа промяната и пожела да излезе в отпуск, честит ви Президент Другари. Това е Другарката Цачева. В някои държави подобно управление би се определило като диктатура. В предверието на Анадола минава за европейска "демокрация" от която лъха на комунизъм.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тотална смяна трябва на избирателната система, нека вота да е прозрачен т.е. всеки да може да провери себе си и някой друго за кой са гласували. това е единствения начин да няма фалшификации от никакъв род. съответно ако Х на брой хора са избрали някой и след това решат да си оттеглят гласовете за подкрепата му тоя избрания да си ходи и да се избира друг. с тези тайни гласувания никога не знаеш за кого ти е отишъл гласа.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече даже не се хабят да купуват избиратели, цв.цв. директно си фабрикува протоколите....
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако гласувалите с ""Не подкрепям никого" са най-много, да се повторят изборите с нови кандидати. Така да има избори докато не се яви някой читав човек, който заслужава да е Президент.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, както и да гласувате Цоко & Боко ще фалшфицират, пардон ще броят правилно бюлетините.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздрав от новият ни вицепрезидент: " Бели птици и куршуми!"
53
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Наказателен вот срещу простотията българска - Митьо Пищова Президент!!!
52
0
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Забележете какви ...ни управляват и на всичко отгоре, отпуска си гласуваха след толкова много "умора" ! Крайно време е да ги сменим с можещи. Сега на президентските избори, всички да гласуваме за нов, адекватен и дисциплиниран президент, мислещ най-напред за НАРОДА си, а не за натрапниците на родната ни земя !
51
0
 
14
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Нямам нищо напротив да гласувам, но като го правят задължително то тогава ако над 50% от гласовете са "не подкрепям никого" то тогава всички кандидати да нямат право да се кандидатират 2 път и да се започват нови избори с нови кандидати.Сега е задължително, да гласуваш, но ако си против всички защото няма една личност която да става за нещо, то тогава гласът ти се брой където им е удобно, а където не е то не се зачита. С закон не може да накарах хора отвратени от всичките тези *** да гласуват
50
0
 
15
 
! Отговори
ист преди 7 години
Празното квадратче в бюлетината показва колко празни глави с пълни джобове има в парламента. От празното квадратче вотът не се променя. Дали ще го използваш, или ще задраскаш бюлетината, тя е невалидна.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 57 Само че това много малко хора го знаят, защото на ония горе не им отърва народа да го знае и си мълчат. Такива са бо.клуци!
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 56 Никой не те задължава да гласуваш, защото напрактика санкцията ако не гласуваш е губенето на правото да гласуваш , НО...има едно огромно НО! Ти ще си изгубиш правото да гласуваш, ако в три последователни избори САМО за Президент или САМО за парламент не отидеш да гласуваш. Тоест ако не гласуваш за президент в рамките на 15 години нито веднъж, на 20-тата губиш правото да гласуваш за президент. Същото е и за парламент- ако в рамките на 12 години не си гласувал за парламент,на 16-тата нямаш п