"Разделният" вторник: НС има думата за изборните промени

Депутатите се събират извънредно, ще съкратят ли ваканцията си?
25
"Разделният" вторник: НС има думата за изборните промени
Снимка: БТА, архив

"Вторник ще е ден разделен. Не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в Народното събрание - опозиция". Думите са на премиера Бойко Борисов към министрите от Реформаторския блок от началото на извънредното правителствено заседание, което се проведе в петък вечерта.

Още по темата

Хронологията да се стигне до днешния вторник вече е добре известна – в петък парламентът не успя да събере кворум и да заседава извънредно, за което опозицията събра подписи.

Това се наложи заради гласуваната от депутатите предизборна ваканция – от 12 октомври, та чак до 9 ноември.

Изненадващо премиерът Бойко Борисов се появи в парламента и отправи остри критики към партньорите си от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Борисов настоя и да се приемат предложения на опозицията за промени в Изборния кодекс, като се ядоса, че спорните изменения за "квадратчето" се приписват на ГЕРБ.

Вечерта пък министър-председателят свика извънредно заседание на Министерския съвет, на което бил категоричен: "Има предел и за мен той настъпи, или сме заедно, или не сме".

След края му министрите-реформатори заявиха, че правителството е стабилно и реформите продължават.

Вчера от ГЕРБ внесоха изменения в Изборния кодекс, с които предлагат да отпадне ограничението от 35 секции в чужда държава, но само за страните от Европейския съюз. 

ГЕРБ предлага вотът за квадратчето "Не подкрепям никого" да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат, но да се изважда при парламентарни избори, където има 4% бариера за влизане в НС. Предлага се също при необходимост в една избирателна секция в чужбина да се гласува в повече от една урна.

В късния следобед вчера се състоя поредната "совалка" - Борисов се срещна с Реформатори и Патриоти в парламента. След това той разясни, че е решено този компромис с Изборния кодекс да се направи заради стабилността на правителството и мандата на мнозинството.

Според Валери Симеонов пък правителството може да продължи полезната си за България дейност, а промените в Кодекса са минимални.

Засега изглежда, че между партньорите във властта е настъпил мир.

Парламентът ще заседава извънредно днес от обяд, а сред точките в дневния ред са и промените в Изборния кодекс.

Не е ясно дали след това депутатите ще продължат да "ваканцуват" предизборно или времето, в което няма да са на работа, ще се съкрати.

А дали денят все пак ще е разделен и за кого, предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
НЕ на Цачева и Сие преди 7 години
Никога повече мутренска диктатура и хунта от крадливи,корумпирани,некомпетентни Калинкииииииии.....BASTA на герп ЕООД Комерс
17
0
 
2
 
! Отговори
на бесилото преди 7 години
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА на мутренското,фашисткото управление на националните оредатели.........управлението на корумпираните Калинкииииии и Паричния фронт-Деформаторския блок е заплаха за националната сигурност на България......ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
16
0
 
8
 
! Отговори
диктатура преди 7 години
Това си е чиста диктатура! Защо няма обществено обсъждане на "квадратчето против"? Защо някакви съмнителни типове се срещат в тъмни стаички и се "разбират"? Срещу заплащане ли?
15
0
 
7
 
! Отговори
благодарим ти преди 7 години
Благодарим ти, пожарникарю! С твоята кандидатура, Цвечка Цачева, ти най-много допринасяш за избирането на генерал Радев за президент!
14
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 7 години
Бойко, как си ти? Остават се само 19 дни. Боже, колко мъка на тоя свят, боже - казва Моканина. Бойко, а нали баща ти беше казал да не взимаш разградена държава?
13
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Много сладка е депутатската...работа-в тах ножа,в тах и сиренето.Заплата на...макс,без да има...никаква отговорност,качество и полза за нас,данъкоплатците,които ги издържаме.Ами как да се откажат завалиите,докопали се до сладката мека държавна баница.Дружно ще подкрепят Тиквуня и грандоманските му и дупедавски...изцепки.Оценката за премиерстването му е нула...зеро,пълен *** и ако продължи още 2-3 години да се...упражнява,след туй и 20-сет ще са малко за да се преодолеят негативеите за нацията.
12
0
 
10
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Трябва да се забранят всякакви промени в изборното законодателство ако остава по-малко от година до избори. То още малко след изборите ще сменят нещо със задна дата ако не спечели който трябва.
11
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ха ха вече не е бб а три пъти ббб бай баш башибозук, скоро и 4б, ***.
10
0
 
10
 
! Отговори
Бай Христо преди 7 години
Шараните налапаха квадратчето, а краденето продължава. Я вземете тези 135 секции в Турция, а честито!
9
0
 
8
 
! Отговори
кк преди 7 години
Това, което се случи на 14 и 17.10.2016 г. говори, че тази формула за стискане на властта, вече е изчерпан. След като Мая Манолова даде на КС "квадратчето", ББ разбра, че шашмата да назначи "служебно" за президент любимката на народа ЦЦ се провали. Сега му трябва подкрепа за втория тур. И клекна....Е, докога ще се крепи с рекет това "управление"?А ББ за пореден път доказа, че е готов на какви ли не салта, само и само да е на власт...
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бай *** ще присъства ли?
7
9
 
3
 
! Отговори
Да на Цецка Цачева ! преди 7 години
След като народа е поискал да се направят промени, ето ниие ще ги направим, дори и това да е в последния момент и то във времето на предизборната кампания. След като народа иска, значи трябва да е така. Да се брои за действителен гласа с Не подкрепям никого, но само на мажоритарните избори, за парламентарните няма нужда от промяна. И още нека да има повече секции в ЕС и америка, но да ограничим секциите в Турция и Русия. Вярно, малко на дискриминация прилича, но така искат коалиционните, не ние.
6
0
 
12
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Защо в последния момент се правят промени /дори и оправдани/?? Защото спят? или са манипулирани?или не разбират? Във всички случаи - жалки, и нещастни, и продаваеми хорица...
5
0
 
17
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Изключително съм възмутен, че ми срамят славното име заради някаква мутра
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Х-й звучи авторитетно. Радан Кънев си нямаше работа.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ГЕРБ предлага вотът за квадратчето "Не подкрепям никого" да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат,"Действителен глас, ама за кого, за Цецка ли?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как бе, нали вчера банкянскоя тлъстак прибика коалиционните си лакеи и им направи строй се - преброй се. Каза им че ако не слушат ще им вземе кокала.
1
0
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Бай Х.й пак ще се прави на сърдит. Той се мисли за Слънцето и си въобразява, че всички трябва да кръжат около него като планети.Аз пък се чудя този *** и търпелив, робски български народ докога ще търпи тази *** мутра на власт у нас ?!