2 в 1: Чиновникът – и кмет! Да пусне отпуск

Така се запазва експертният капацитет, смятат депутати
20 окт 2016 14:07,
4
2 в 1: Чиновникът – и кмет! Да пусне отпуск
Снимка: Булфото, архив

Държавните служители вероятно скоро ще се сдобият с възможност да бъдат избирани за кметове и в същото време да остават на висшите си държавни служби, макар и в неплатен отпуск. 

Така, докато са кметове, местата им ще се пазят и след края на мандата те ще се връщат на чиновническото си място. Това предвиждат промени в закона за местното самоуправление и местната администрация. Те са внесени от депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Народен съюз и др, което предполага почти единодушното им приемане. 

Според внесените текстове, ако за кмет или за председател на общинския съвет бъде избран държавен служител, той има право на неплатен отпуск за времето, в което е на длъжността. 

В мотивите си депутатите са записали, че липсата на такъв текст ограничава държавните служители да заемат изборни длъжности с правото да запазват титулярното си място. 

"Държавните служители са с висока квалификация и ще е дискриминационно да не им се даде възможност да бъдат избирани за кметове или председател на Общинския съвет. Целесъобразно е такива висококвалифицирани служители след приключване на мандата им като кметове или председатели на Общинския съвет, техният капацитет да бъде използван от държавните администрации на различни нива", пише още в мотивите на депутатите. 

Те дават примери, че в предишни мандати много държавни служители са били освободени след като са избрани на изборни длъжности в Севлиево, Златоград, Тетевен, Никопол и др. и държавата се е лишила от експертния им капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Боджаков преди 7 години
Тази възможност я има и сега в Изборния кодекс
2
1
 
0
 
! Отговори
Phisalius преди 7 години
Mnogo po-praktichno - ***, vodoprovodchik, elektrotechnik i kmet v edno :-) bg patent - 4 v 1 :-)
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с високата квалификация на хрантутниците,го раправяйте в детската градина. Целта явно е, до кражбите и далаверите да имат достъп проверени и доказали се мошеници и крадци.