Митов: Великобритания е стратегически партньор в ЕС

Евросигурността е приоритетна цел, обяви дипломат №1 на България
Обновена: 24 окт 2016 18:55 | 24 окт 2016 18:45, Анисия Иванова
20
Митов: Великобритания е стратегически партньор в ЕС
Снимка: МВнР

Великобритания е стратегически партньор в Европа, важен съюзник в рамките на НАТО и ценна страна по въпроси от регионален и глобален характер. Очакваме това да се запази и след решението на британския референдум.

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на разговора с британския си колега Борис Джонсън. Срещата се състоя в рамките на работното посещение на българския външен министър в Лондон, съобщи пресслужбата на министерството на външните работи.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения в области от взаимен интерес като сигурност, миграционна криза, борба с тероризма, сътрудничество в рамките на НАТО, както и визията за бъдещето на ЕС след референдума в Обединеното кралство. 

"Гарантирането на европейската сигурност е приоритетна цел за България и за Великобритания. Постигнахме съгласие за задълбочаване на сътрудничество в справянето с миграционните потоци и борбата с тероризма", посочи Митов.

По думите му Обединеното кралство оценява важността на защитата на българо-турската граница като първа външна граница на ЕС, а страната ни очаква солидарен подход за изграждането на капацитет за максимален контрол на границата и ефективна борба с нелегалната миграция и трафика на хора.

Сред темите на разговор бе и конфликтът в Сирия, хуманитарната криза в Алепо и нуждата от помощ в тази насока. Външните министри изтъкнаха необходимостта от съвместни усилия на страните от Европа, включително България и Обединеното кралство, за разрешаването на кризата и спазване на международното хуманитарно право.

По отношение на сътрудничеството в рамките на НАТО, министър Митов заяви, че британското правителство е поело ангажимент да участва в засиленото присъствие на НАТО по Югоизточния фланг в контекста на решенията от Срещата на върха на НАТО във Варшава, засягащи сигурността на източноевропейските страни-членки.

Министър Митов и министър Джонсън разговаряха и за бъдещите отношения на страните от ЕС с Великобритания след референдума в страната и задействането на процедурата по чл. 50.

"За нас от основно значение е да се гарантират правата на българските граждани, които живеят и работят във Великобритания. Британското правителство работи върху изработването на мандат за преговори, тепърва предстоят разговори по темата като естествено статутът на нашите сънародници ще е основна част от този дебат", заяви  Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербараса наистина е голям проcтак, герберасите винаги са се държали просташки.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обикновен травестит!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Митов е стратегически хомосексуалист.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов знаели че тоя е турчин и че свинско не яде!
10
1
 
16
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Да и никога не са били Европейци ! Те не са на континента! Някакви островни пирати и аборигени !
9
1
 
15
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Великобритания от както се знае като държава винаги е била срещу Европа! И преди и сега винаги са гледали само собствените си интереси ,както и Гърците !
8
0
 
18
 
! Отговори
Продажници преди 7 години
....и верен пудел на САЩ като нас!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква гротеска е тази снимка. Двама безполезни "политици".
6
0
 
12
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 7 години
Евро... бла блаАтланти... бла блаИ така до безкрайНикъде не чувам някъде да се говори за българско, а дори и да се говори са само приказки!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слагаш очилца, завърташ някои задни части и ставаш дипломат N 1!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даниелчо, работата ти е да ни защитатваш от всички, не да си дърдошир за това и онова. Колко зеленчУк договри с тоя? Пазар за курнишоните имаме ли? Колко розови домати ще му продеш? Колко сирене? Колко ше НИ спечелиш? Аз гледам крави. От моето моляко колко ше купиш? Затворил съм цикъла. Бочти е 100% био. АаА... Сещам се. Нищо няма да купиш, щото не им(не ти е) изгодно. Ама аз си имам пазар. БЪЛГАРИТЕ идват от 50 км. и ми купуват всичко! Нямам един литър не продадено. Млякото е мляко! Скрий се!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както бяхме стратегически важни партниори Когато Англия бяха на страната на турция и бяха против да ни освободят Руснаците от Туеското съжотелство
2
2
 
22
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ама разбира се, Митов. Невъоръжена и разсипана до крайна степен, България стоически ще пази Бедния Евосъюз със задните си части от мигриращите орди. То и без това, на Евросъюза България за това му трябва.
1
1
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тия дни Ерд.*** пак се упражнява говорейки нещо си за сърдечните си чувства и нашите граници та се чудя тоя лакирания дали нЕма най-после да свърши нещо все пак е нещо като външен министър или пък е само момче на повикване .