НАТО да решава за присъствието си в Черно море

Решението не трябва да е на отделни страни, смята Ненчев
Обновена: 26 окт 2016 21:17 | 26 окт 2016 20:14,
84
НАТО да решава за присъствието си в Черно море
Снимка: Архив, Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев очаква до декември България и Румъния да определят позициите си по идеята за допълнително присъствие на НАТО в Черно море.
 
Бях против това да влизаме в договорки с Румъния и Турция по този въпрос. Продължавам да настоявам, ако се вземе такова решение, то да бъде на НАТО, а не на отделни страни от алианса и смятам, че това е справедливо, поясни той пред български журналисти в централата на пакта в Брюксел.

Това е въпрос, който се обсъжда от дълго време, все още няма окончателно решение, посочи Ненчев, цитиран от БТА.

Министърът съобщи, че е разговарял със своя румънски колега. Може би ще имаме обща позиция, предстои да се видим през декември, за да уточним позициите си по този въпрос. Чуха се днес гласове от редица министри, които изразиха своето безпокойство от случващото се в района на Черно море и изразиха желание за усилено присъствие, по-скоро под формата на тренировки и учения на НАТО, поясни Ненчев.

Той отбеляза, че в първата сесия от заседанието на министрите на отбраната от НАТО днес не се вземат решения. Въпросът за Черноморския регион продължава да се уточнява, няма категорично решение, добави той.

Ненчев съобщи, че България ще участва с до 400 души батальон в многонационалната бригада на НАТО в Румъния на ротационен принцип. Батальонът няма да бъде постоянно там, а ще участва в учения и подготовки, когато е необходимо, уточни Ненчев.

Министърът съобщи, че Великобритания проявява интерес към осигуряването на защитата на българското въздушно пространство. По неговите думи в тази част от алианса има нужда от подсилване на охраната.

Продължаваме разговорите и с Полша, очакваме техните конкретни предложения и параметри вероятно съвсем скоро. В тази мисия няма нищо лошо. В България се създаде очакването, че правим това поради липса на способности, поради това, че сме изчерпали ресурсите на изтребителната авиация - това не отговаря на истината. Това е мисия на НАТО, която се провежда в Румъния и други страни, би могло и в България. Можем да постигнем добри параметри с Полша и Великобритания, коментира министърът.

Той съобщи, че България ще участва с една фрегата в новата операция на алианса в Средиземно море на ротационен принцип в рамките на един месец няколко пъти в годината. В отговор на въпрос дали ще бъдат изпратени български военни в батальоните в прибалтийските държави и Полша Ненчев заяви, че към нас не е постъпило искане и не сме заявявали намерение за участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
България преди 7 години
ВЪН ОТ НАТО ! Now ! Now ! Now !
47
0
 
2
 
! Отговори
Защо пък не преди 7 години
Руски кораби в Мексиканския Залив !
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перуката е *** комбайнер ...ама много ***!!!Човека разбира от трактори ,редосеялки ,комбайни ,засяване ,поливане ,оран ,копан .... те го направили военен министър ,като че ли ей така изведнъж ще стане спец по самолети ,танкове ,кораби и пр.!!! По същия начин и критерий Боко си избира и останалите министри ,като например социоложка за министър на МВР ....де ти е социологията къде е МВР ,вътрешен ред ,правораздаване ,сигурност и пр. Абе правителство от Калинки и Калинчовци !!!!!!!!!!!!
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз очеквам до декември Бойко Борисовото правителство да се измете.Що се отнася до НАТО - няма какво да търси майка си в Черно море.Вината за ескалацията в отношенията между ЕС-Русия; НАТО-Русия е изцяло на САЩ.те са най--най големият агресор.САЩ са терорист 1
44
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нато няма никаква работа в черно море стига с конфликтите с русия това е многонедалновидна политика която ще ни вкара вьв воина не искам военен блок в 21 вектези 100 делфина които измряха бяха избити от ам кораби но никои не реагирав защита на животните
43
0
 
5
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
Баба цеца каза европейска армия и когато ЕС се разпадне (В най скоро време) то ние оставаме с пръст в ...а кога герб ще ни вкарат в шенген не е ясно или край булка да хубост че да не стане по тежко
42
0
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
А бе перуко рошава,някой питал ли е народани за членство в НАТО?
41
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Как така нашия министър ни бил канил НАТО в Ч. море, нито знае Румъния или Турция да ги е канило, а НАТО да се е "самопоканило" в ЧМ?! Как така НАТО ще "решава" от името на съответните страни? НАТО не трябваше ли да се намесва само след изрично настояване на съответните членове, а не когато то "реши"?!
40
9
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
НАТО да не прави грешката да влиза в обяснения! Няма значение морето черно,зелено или оранжево е - Алиансът си има правата и задълженията.Да информират и край.За конкретната акватория - така са решили! Повече от това което изискват международните договори да не 'обясняват'. "Онези" само това чакат _ да започнем да се 'обясняваме'!
39
2
 
14
 
! Отговори
nina преди 7 години
До военния министър: Решили сте да покажете на света защо морето ни е кръстено "ЧЕРНО" ли?! И то не е само на България, Турция и Румъния! От чие име каните *** и пульо да ни "пази"?
38
4
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Абе Ненчев ти не знаеш на кой свят си. Тези щатски кораби да ходят там в техните крайбрежия и далеч от България. България от Русия не се страхува, защото сме братски народи. Точно обратното от Русия чакаме помощ . Време е на тези избори да изметем целия еврогейатлантически *** и масово гласуване за патриотите Каракачанов и Нотев. Всички други работят за продължаване на колониалното робство в България.
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мил не-кадърник е най-страхливото човече в правителството. Плямпа щуротии и после се извинява на Бойко като съгрешила ученичка, мени си мнението по 12 пъти седмично под диктовката на неговата актриса и едно решение дори не взема сам. Неговите съпартийци го славят като най-големия противник на Русия и най-великия натовец, пък той човека си е обикновена мишка, случайно попаднала в хамбара на властта и сега зоби яко за сметка на държавата. Не знам неговите подчинени военни как още го търпят.
36
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските кораби в Черно море трябва да бъдат потопени. Точка.
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сладки ли са доларчетата,бай Ненчо.Не ти ли присядат случайно.Явно сте някакви мутанти,щом посягате на българското.
34
0
 
3
 
! Отговори
Бай гън преди 7 години
До турския вилаетНе са от моята кръвна група.Имаме съвсем различно разбиране за света и взаимоотношенията между хората.Ако отново се натресат или ги натресат тук-аз съм дотук.
33
3
 
20
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
пич аноонимен - аз съм българин който иска сам ако трябва да отиде на границата и да се бори за родината! с какво ... не с турци до рамото на бойното поле както до сега - защото сме съюзници в НАТО! а пък за твое удоволствие ще споделя че фарса за НАТО е толкова огромен колкото цялата измамническа "държава" САЩ! не го крия - симпатизирам на Русия защото няколко пъти са се застъпвали за нас и защото сме един народ - славяни! а аз кой съм - никой *** родолюбец който е против статуквото!
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** е, в Черно море отдавна плуват фекалии. И са си чисто наши.ВЕЧЕ ИМА И МНОГО АМЕРИКАНСКИ.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
неразбралМи то това си е истински комунизъм - НАРОДОВЛАСТИЕ.Трябва ни само една доячка и работата ще е съвсем наред.
30
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ля ляКой си ти че говориш от името на България?По скоро ми прилича че говориш от името на Путин.Нали като излезем от НАТО моментално ще ни налазят путиновите зелени човечета.Как смяташ да ги спираш с опълчение през 21-и век?Но може би си мислиш че ще играеш ролята на *** Шахо (от лагера в Ловеч) при руските си господари. Не се надявай много няма да се вредиш от разните гоцевци,запалки, р.овч. ниновци и много други заслужили повече от теб за продажбата родината си на северните ***и.
29
0
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
за излизането от НАТО и задължителна армия за всеки човечец е България! никакви войни на никой до като не се възстановят високите позиции на армията ни!