Комисията в НС обмисля законодателни промени срещу картелите

Депутат: Бензиностанциите ни работят при 0,45 лв. надценка за литър
Обновена: 27 окт 2016 17:09 | 27 окт 2016 17:09,
5
Комисията в НС обмисля законодателни промени срещу картелите
Архив: Булфото

Регулациите изкривяват пазара, ще търсим начин да помогнем в работата на антимонополните органи, коментира председателят на Временната парламентарна комисия, която трябва да анализира съмненията за картел на пазара на горива, Валентин Николов от ГЕРБ.

Комисията има амбицията да приключи работата си със законодателни промени по отношение на защитата на конкуренцията. Това стана ясно от първото й заседание.

Пред журналисти Николов посочи, че ще предложи промени по отношение на правомощията на антимонополната комисия при събиране на доказателства. По сегашните правила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е длъжна да уведоми заподозрените в нарушения на пазара, че ще извърши проверка в техни обекти.

Николов даде за пример проверките на Европейската комисия в офисите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), "Булгаргаз" и други енергийни компании през 2011 година. Тогава обиските са били извършени едновременно, без никакви предупреждения. Експертите са помолили всички работещи да оставят телефоните си и да напуснат помещенията, а след това са претърсили всичко, включително и телефоните, за да видят с кого са разговаряли служителите на дружествата.

Николов уточни още, че може да се помисли и за промяна в законодателството, която да касае личната наказателна отговорност при изкривяване на пазара.

Депутатът призна, че регулациите всъщност също изкривяват пазара, но посочи, че работата на тази парламентарна комисия ще е да помогне на КЗК да извършва своята дейност в защита на правилата.

По време на първото заседание на временната комисия депутатите бяха категорични, че ще си изяснят всички обстоятелства около сектора на горивата и неговото място в цялата икономика, всички участници на пазара - от вноса до продажбите, както и кои са контролните органи на пазара. Те ще започнат работата си по проблемите на пазара на горива след президентските избори.

Още в първото си заседание депутатите планират да изслушат Комисията за защита на конкуренцията по казуса. Ако обаче юристите препоръчат да не се вика КЗК, за да не се пречи на работата й, ще бъдат изслушани представители на Агенция "Митници". По-нататък ще бъдат викани и експерти от НАП и Агенцията за военновременни запаси. Контролните органи ще трябва да посочат участниците на пазара, които след това ще бъдат поканени на заседанията на Комисията.

Емил Димитров (Патриотичен фронт) коментира, че данните, които могат да дадат тези институции, е налична и в Националния статистически институт (НСИ), но тази информация се събира за статистически нужди и институцията може да откаже да я предостави.

По отношение на нужните експерти Румен Гечев (БСП Лява България) предложи да има становища как са решавани дадени проблеми в другите европейски държави. Комисията има ограничен бюджет - 3 хил. лева за предвидените три месеца работа, и наемането на експерти и сътрудници ще бъде трудно, коментира председателят на Комисията. Той уточни, че е обмислил варианти да си осигури експерти, включително и чрез лични контакти, подкрепа от експерти от държавната администрация и научната общност.

По Правилника за работа на Комисията заседанията ще могат да бъдат закрити, но за това трябва да гласуват поне 2/3 от присъстващите депутати. Такива заседания ще се наложат, защото в нея ще бъде обсъждана информация, която е търговска тайна, изтъкна Румен Гечев.

Обсъжданите теми ще бъдат много чувствителни, призна и Валентин Николов, изтъквайки че работата им ще бъде следена от Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия по отношение на това дали депутатите не оказват влияние върху пазара на горива.

Проблемът с картела на горивата е много сериозен, посочи депутатът от Народен съюз БДЦ Георги Ковачев пред журналисти след края на заседанието. Според него бензиностанциите в страната работят при 0,45 лева надценка за литър гориво.

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Да се консултират с Веселин Марешки !
4
0
 
5
 
! Отговори
пазарджиклия преди 7 години
много сме заспали иначе, сега трябваше да има протести, ама нали сме свикнали да сме роби....кротувайте братя роби
3
0
 
7
 
! Отговори
пазарджиклия преди 7 години
охооо пазя фактури от лукойл от 2007 насам. мисля че ще мога да си купя апартамент с тези пари, ако ги осъдя
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да им е тъжно на OMV, си пазя фактурите от тях за около 3 години назад. За по около хилядарка на месец гориво. Ако ги осъдят за картелно споразумение, просто очаквам да видя как ми възстановяват надвзетите суми върху фактурите...А ако има повечко хора като мен, гледайте как ще почнат фалитите...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи нафтата, дето я зареждам на 2 лева, трябва да е по 1.55-1.60? И колко още ще чакаме "картела" да бъде унищожен и да има нормални цени на горивата?