Цачева и Радев признаха: Преходът не беше най-добрият

Кандидатите за "Дондуков" 2 в пряк дебат по БНТ
Обновена: 10 ное 2016 22:56 | 10 ное 2016 20:47, Веселина Йорданова
845
Цачева и Радев признаха: Преходът не беше най-добрият
Колаж: Dnes.bg

Какво донесоха на българите 27-те години преход - с този въпрос започна дебатът между кандидатите за "Дондуков" 2 Румен Радев и Цецка Цачева, който се предаваше пряко по БНТ. Повече от час и половина двамата отговаряха на широк кръг въпроси - външни и вътрешни.

Според Радев те са донесли и разочарование, и надежда. "В немалка част от българите се усеща чувството за отчаяние и безпътица", каза Радев, като подчерта, че комунизмът не може да е оправдание за това. По думите му няма справедливост, много хора не могат да изхранят и изучат децата си.

За Цачева преходът е донесъл преди всичко надежда, ентусиазъм, подем, България се върна отново в Европа, падна "желязната завеса", падна и тоталитарният комунистически режим.

Тя отбеляза обаче и че нещата не са се случили по най-добрия начин, като в други източноевропейски държави и посочи "начина, по който бе извършена приватизацията, олигархичните кръгове, качеството на живот".

В тази връзка Цачева първа зададе въпрос на Радев - каква е отговорността на БСП за това.

БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес, както има вина и ГЕРБ, особено в последните години, отговори той.

Дебатът продължи с горещата външнополитическа тема - новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, както и с евентуална среща с президента на Русия Владимир Путин.

Цачева коментира, че изборът за президент на САЩ е демократичен, следва всички да се съобразим с него и тепърва ще видим дали е за добро или не. Тя декларира, че ако стане президент, ще работи с Тръмп, но Клинтън е по-предвидима.

Радев пък заяви, че имаме добри отношения със САЩ и според него смяната няма да повлие на отношенията, а като най-важна посочи сигурността и сътрудничеството в сферата на отбраната.

Цачева каза, че при среща с Путин би му заявила любезно, но категорично, че България води прагматична и отстояваща националния ни интерес политика. Бих го поканила да посети България, за да види нашите туристически курорти – летни, зимни, целогодишни спа центрове, разбира се културно-историческото наследство, което е свързано и с тесните връзки между българския и руския народ. Задължително ще го поканя и ще го заведа на Панорамата в Плевен, обясни тя.

Според Радев нашите отношения с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на нашите пазари. Най-важният въпрос, който трябва да решаваме, това е интересите на нашите малцинства и в Крим, и в Украйна, и в Молдова, допълни той.

Цачева обаче бързо иззе инициативата с въпросите и продължи да атакува Радев, питайки го дали е проруски или проевропейски кандидат. Радев се припозна за проевропейски кандидат и "върна топката" на Цачева, като й каза, че е протурски кандидат, позовавайки се и на резултата от вота на първи тур в Турция. Кандидатът на ГЕРБ обаче подчерта, че е "една българска майка" и няма никакви зависимости.

Дебатът продължи разгорещено - Цачева поиска Радев да й отговори като военен, той пък отказа с думите: "Не сте ми началник, за да ви отговарям като военен".

Според Радев Турция не е готова за членство в ЕС. Цачева също смята, че съседката ни се отдалечава от заявения си европейски приоритет.

По въпроса с бежанците Цачева каза, че това е от най-големите предизвикателства не само пред нас, но и пред Европа. Според нея не е възможно да се справим с проблема без европейската солидарност. Тя отбеляза и усилията на правителството по опазване на границата. "Усилията са големи последните няколко месеца, но ние проспахме две години. Оградата поскъпна 4 пъти", посочи Радев.

Тук са нелегални мигранти, които ние също разселваме, това е проблемът, подчерта още той и обеща да помага на бягащи от войната, но според него такива не са останали.

По въпроса за армията Радев каза, че хората в армията напускат, "те са обезверени и демотивирани, изпълняват задълженията си с риск за здравето и живота". Радев подчерта, че бюджетът за отбрана е увеличен само привидно с около 80 млн., които отиват за осигуровки.

Такива са възможностите на държавата в момента, посочи Цачева, според която обаче той скоро ще достигне необходимите 2 % от БВП.

По въпроса за съдебната реформа Радев каза, че ще посети Румъния и ще се запознае с тяхната "истинска съдебна реформа". Цачева обаче контрира, че трябва да се има повече доверие в българските магистрати.

Тя се обяви за национална доктрина, за да сме сигурни, че при смяна на управление на държавата, посоката на развитие на България няма да бъде отклонявана.

Към финала Радев посочи своята кауза - "Силна и просперища България", а Цачева - "Единството на нацията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


845
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
554
1
 
1
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Народния съд е работил от30септември 44 година до април 45 година.Явно дядои са го опуцали за някоя щуротия.
553
0
 
5
 
! Отговори
Да ви таковам преди 7 години
Преход в България не е имало, а само подмяна. Обслужващият персонал на Тодор Живков се пъчи да ни управлява повече от четвърт век. За това трябва да благодарим на мирния преход и на ченгетата. Имаше една песен, в която се пееше за осем милиона ченгета. Сега има възможност поне военните да надвият на ченгетата.
552
0
 
7
 
! Отговори
Tret преди 7 години
Хора...забелязва се интересен феномен! Агитатори те за г-жа Цачева в момента агитират ''Не гласувам за никой'' ...Ако Вие вече сте никой...то все още има хора с мнение и позиция...Има 2 кандидати и всеки да гласува по съвест, но това че тя е губеща не означава че и агитаторите и трябва да я предадат. Гнусно е! Нали Хилари ви беше идеал...Нейния щаб не се държа така.***!
551
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гербаджийската пасмина опорочи всичко
550
0
 
7
 
! Отговори
манипулатори преди 7 години
това с не подкрепям никого е опорна точка на бмб
549
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Всички "политици" от 1992 година са дело на Клинтанови. Демократите взеха за свои слуги всички комунистически отроци. Така комунизма "си отряза опашката". Демократите в Америка нямат с това морален проблем. Така управляват Банановата ни република, сеейки политическа демагогия и корупция. Това е Американския принос в "Прехода", както и парите на Сорос за ***. Никой няма място. Еднакво са гнусни. Затова се сливат, преливат и роят. Гласуваш за единия, получаваш другия.
548
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 години
Добе си го написал , но кой ще го изпълни ? В тях е" и хляба и ножа" !
547
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръководствата на всички партии,участвали в управлението на БГ след 1989г-на Народен съд и по Гуантанамо,Сибир или Белене!Ако са били незнаещи, неопитни и некадърни-защо са влезли в управлението?Как се наказва човек,управляващ МПС без книжка и предизвикал огромни материални и човешки загуби? А ако са знаели-плана РАН-ЪТ на АОНСУ,ликвидационните съвети на Ф.Димитров,"прихватизацията" на Костов , свеждането на населението от 9 млн до 5млн-това е държавен тероризъм и геноцид!ВРЕМЕ Е ЗА НАРОДЕН СЪД!
546
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачевя!Не лъжи !С,, убит,, дядо от ,,Народен съд,,през 1952 година ,,и член на БКП ?????Че и Партиен секретар в Об. Народен съвет !!!Отчаяна лъже . По голяма простотия не можаха ли да измислят .Че е БНТ рИваха . Палячовщина .
545
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бавно и полека след 1954 г управлението на БКП и БГ-както и в другите псевдо соц.страни- под ръководството на Хрушчов минава в ръцете на кликата Кобурготски-Живков-българския клон на комунистическо- капиталистическия Фининтерн, ръководен от САЩ.Всичкия експорт и импорт в СИВ-в частност БГ- минава по веригата от държавно предприятие --"кликова" фирма-примерно на Мозер,охранявана от ДС -по държавни цени- с последваща реализация по "пазарни цени"- и обратно.Кой е виновен за краха на социализма?
544
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен А на Ц.Цачева . дядо и,, осъден,,от Народният съд- през1952 година.,,Пристъпила клетвата,,а 2011година при Коритаров говореше същите глупости за Народен съд . Лаже та се къса . Удавника се хваща за сламката .
543
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думи на С. Данаилов - " трябва да се научат и да губят , което ще им се случва все по- често"!
542
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ С " НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО " ТОВА Е ДОСТОЙНИЯТ ОТГОВОР НА СТРАДАЩИЯТ БЪЛГАРИН И УРОК ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ,КОИТО ЗАТРИВАТ ХУБАВАТА НИ РОДИНА ! ТАКА КАКТО НА РЕФЕРЕНДУМА ИМ ПОКАЗАХМЕ КАКВО ИСКАМЕ ПОКАЖЕТЕ ИМ И СЕГА ,ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ РИБИ !
541
2
 
11
 
! Отговори
as преди 7 години
Повече от очевидно е кой ще е следващия президент
540
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората избират мажоритарно, това не са парламентарни избори, а президентски. Някои понеже губят лъжат и плашат с парламентарни, грозно страхливо и популистко.
539
1
 
11
 
! Отговори
за прехода преди 7 години
Източните германци масово бягаха през граница. Заловените открито отказваха да се върнат. Чехите масово протестираха без да питат никого. Румънците пък открито освиркаха последната реч на Чаушеску и насилствено отстраниха режима.А в България, ЦК на БКП бяха оставени най-спокойно да махнат бай ви Тошо. Да си проведат заседанийца. На българите им беше разрешено едва ли не, да излизат на митинги чак след това.
538
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радьо Нинов Първанов ще оправи всички Българи , човека си има опорни точки и като бивш военен ще ги изпълнява стриктно- троен първанов шлем, посланици от ДС, завършване на беленски проект - неподписан договор от Станишев и Овчаров.
537
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ИМА ВЪПРОС КОЙ Е ЗА ЗАТВОРА ЩЯХ ДА СЕ ПРЕПЪНА ОТ БЯГАНЕ ДА ГЛАСУВАМ ПЪРВО ЗА БОЙКО ПОСЛЕ ЗА ИЛИАНА ЙОТОВА ,НО НЕ И ЗА ДОНДУКОВ 2 ! СТИГА СТЕ ИМ ВЯРВАЛИ НА ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ !
536
9
 
3
 
! Отговори
Водачът преди 7 години
Радо Беленски ще оправи България. Пригответе се всички за изпразване на джобовете и наливане на средства в безумната идея без договор наречена БЕЛЕНЕ. Хора дайте да дадем- всичко което имаме на РосАтом, ама да не подписваме договор. Само давайте.
535
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
706 тези опорни точки и внушения тиквенски не минават. Радев е президента.