"Зюддойче Цайтунг": България е заприличала на превзета държава

Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика, пише изданието
23 ное 2016 07:14, Елка Василева
446
"Зюддойче Цайтунг": България е заприличала на превзета държава
Снимка: архив, Reuters

Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо, четем в обширна публикация на авторитетния "Зюддойче Цайтунг", цитирана от Дойче веле.

Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ).

Изданието дава пример от енергийния сектор - неустойките, които България дължи на руската страна заради провалилия се проект АЕЦ Белене: 602 милиона евро плюс наказателна лихва от 130 хиляди евро на ден. Гигантски суми за една страна с бюджет от около 11 милиарда евро, която на всичко отгоре е и най-бедната в ЕС, пише авторът на статията Флориан Хасел, според когото тясната обвързаност на България с Русия излиза на страната твърде скъпо.

"Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията до такава степен, че България вече е заприличала на превзета държава", се казва в статията, озаглавена "Купената държава".

След избора на приятелски настроен към Кремъл президент и след евентуалната смяна на управлението тази зависимост може да се засили още повече, пише по-нататък авторът на статията. И посочва един от основните инструменти за упражняване на влияние в България - руските енергийни фирми. Такава е практиката не само в България - в Сърбия или Унгария например не е по-различно, четем още в публикацията.

В руски ръце

Следва списък с още зависимости. Например двата реактора на АЕЦ Козлодуй, покриващи две трети от нуждите на страната от електроенергия. По договор българската страна е длъжна да закупува от Русия горивните пръти за реакторите. Към Русия отиват и плащанията за складирането на отработеното ядрено гориво. А в края на октомври руснаците изпълниха милионна поръчка за модернизация на един от реакторите. Сега предстои модернизацията на другия.

И още нещо: най-голямата верига от бензиностанции, както и единствената рафинерия, която, впрочем, е най-голямата на Балканите, са собственост на руската фирма "Лукойл", припомня по-нататък изданието. И цитира експерти от софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), според които заради руския монопол разходите за производство и доставка на петролни продукти в България са сред най-високите в целия ЕС.

Твърдо в руски ръце е и газовият сектор: половината от най-големия газов доставчик в България е собственост на "Газпром", който пък доставя почти 100 процента от природния газ за България. Тази зависимост излиза скъпо на страната: цената, на която купува газ от "Газпром", е най-високата в цяла Европа - с 30 процента повече, отколкото плаща например Германия, гласят изчисленията на ЦИД, цитирани от "Зюддойче Цайтунг".

По-нататък изданието се спира на резултатите от изследване на базирания във Вашингтон Център за международни и стратегически изследвания. Тема на проучването е влиянието на Москва в няколко европейски страни, сред които и България, а един от изводите гласи, че Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика.

"Но ако включим и косвените влияния - например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че Русия контролира между 35 и 40 процента от икономиката на България", е цитиран да казва Мартин Владимиров, един от авторите на изследването "The Kremlin Playbook". Западни дипломати в София също твърдят, че Русия контролира "най-малко една трета от българската икономика", пише "Зюддойче Цайтунг".

"Превземането на България е в напреднал стадий"

Руското влияние обхваща също банковия сектор и пазара на недвижими имоти, посочва по-нататък изданието и припомня изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че руснаците щели да купят цяла България, след като и бездруго половината крайбрежие вече било тяхно. Това изказване предизвика огромно възмущение в България, но всъщност не е много далеч от истината, пише "Зюддойче Цайтунг" и цитира информация от сайта "Новините", според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България.

Към края на статията авторът Флориан Хасел пише следното: На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху правителството, парламента и медиите в България, анализаторите от ЦИД стигат до извода, че "превземането на България е в напреднал стадий". И че една от целите е страната да бъде отдалечена от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
1
 
! Отговори
nedkotrucker преди 7 години
Еон,Чез,Далкия,Кауфланд,Лидъл,ФраПортТуинСтар и още много много не са Руски.Всички заводите във Девня,ТецВарна,Циментовите заводи във БГ също не са купени от Руснаците.Дънди Прешъс,които ни отмъкват тонове злато.Все едно крадеца вика дръжте крадецаТова е поредната провокация срещу Русия.Искам да видя как Путин ще накаже всички говняри и то в най скоро време!
308
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До aqРуският език е синтетичен език създаден не много отдавна. Половината от думите му са с български произход. Не случайно огромна част от руските фамилии завършват на -ов
307
0
 
4
 
! Отговори
aq преди 7 години
А за езика нещо казаха ли? Щото езикът ни е поне на едно 80% идентичен с руснаците, не по наша вина, кво да правим, наши хора измислят един език, и после 80% от славяните го приемат като свой. Но иначе са прави, предатели и продажници, дал бог в нашите земи.
306
1
 
7
 
! Отговори
КЪМ ЧЕРВЕНОТИВЕНИЧКО преди 7 години
Нещастници български .Как може да не виждате ,че руснаците ни ограбват. За да бъде България наи-бедната държава в ЕС основен дял има не нещо друго, а масовото ограбване на българската икономика от Русия. Жалко ,че черените русофили ,мразят и предават България , и за да оправдаят любовта си към Русия плюят по Запада. Какво можеш да очАкваш от комунисти -интернационалисти Те не са българи ,а руски ЕНИЧАРИ. .
305
8
 
5
 
! Отговори
шаши преди 7 години
Поредната глупост от Меркел маман и сие. Този бардак скоро ще ни моли за помощ. Нас обикновените хора, ама колко ще се бият за него, не зная.
304
6
 
5
 
! Отговори
Квостесе Загрижили преди 7 години
Много се загрижихте нещо,Западвяци колониалисни?Какзо вие направихте,с какво помогнахте?С мариците дето дерат кожи или със златодобива,с 2% само за нас.Защо не инвестирате тук,а в китай,Нач се самопр-ахме за да сце в ес и нато,а вие пак ни отрязвате?Смешен пмач,и казал Ботев
303
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда бензина бил скъп газа бил скъп ами да ни даде запада по евтин! ОМВ, Ромпетрол, Еко, Шел да не би да са руски? Що продават на високи цени? АЕц построен от руснаците без пари в замяна на консерви домати и цигари! Сега американците ще ни построят ли без пари АЕЦ или нямаме домати и цигари за тях! Ами креиковци, Химко Враца, Видахим, Химичесите заводи в Димитровград, кой ги построи? Да не би Американците! После кой ги приватизира и разграби? Всичко под ръководството на американците планът Ран-Ът
302
1
 
2
 
! Отговори
Сиготуриш преди 7 години
До ВиготураА ти що стори с твой лъвский дух? И що почваш с ние и свършваш с вие? Пред емиграция си май и ще сбъднеш "Пази Боже сляпо да прогледа" повестта небезизвестна..
301
3
 
23
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Българските олигарси и политици ни продадоха на Запада и Русия, а вие продължавайте да се делите на русофили и русофоби. И продължавайте да бачкате и плащате. Те живеят от вашите пари и овчедушие!
300
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а бе, как така хем ни казваха, че трябва да си "диверсифицираме" евергийните източници, хем сега одисейката твърди, че нямало по-евтини суровини от тези идващи от русия? Та се налага одисейката да фантазира залежи от черно море, за да вържем двата края:)). Де го американския газ дето 4-5 години го сънуваме и дето щяха да ни го носят братята-натовци:)))
299
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смотаната европйска стратегия е еврофондове, с които да се обогатяват местните мафиоти. Европа не я интересува дали олигарха Х е узурпирал проектчетата. Нея я интересува тукашният елит, който усвоява нейните фондовете да си мълчи и да изпълнява! В същото време проектчетата са основно в козметичното благоустройство. Милиарди пръснати за евтини плочки по градските центрове, паянтови пейки и пластмасови лампи:)) Тотален виц.
298
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бах.ти одисейската безпомощност. В единият пост говори, че нямало икономически смисъл от АЕц, в другият твърди, че козлодуйският ток отивал за чуждия пазар щото само той бил конкурентен:)). Марш на всички истерични русофоби:)) Трябвало било това да се направи, онова да се направи, пък тогава щели били да строят еди какво си западняците. Какво се обяснявате като ученички. След като няма по-евтина суровина от тази идваща от Русия, значи приказките за амер. евтинийка са халюцинации:))
297
7
 
34
 
! Отговори
Тайсън преди 7 години
Западът не предложи нищо хубаво на България. Западните банки ограбиха българите,вместо да ни помогнат да модернизираме работещите ни предприятия те ни препоръчаха да ги закрием. Превърнаха ни в роби. Смазаха икономиката ни съвсем целенасочено с помощта на предателите политици,знаем ги кои са. Нормално е България да се колебае след като в ЕС ни докараха до национална катастрофа.
296
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
екстремисте, недей да говориш врели-некипели. Единственият начин да разкараш руснаците е Западът да предложи по-мощни и по-големи проекти от тези които Русия е осъществила тук. Недоволен си от Козлодуй - да идват американците да строят по-голяма АЕЦ.Недоволен от бургаската рафинерия-да идват да строят по-голяма.Недоволен от изкупуването на имоти-да идват американците да изкупуват повече.Обаче не - на Запада пари не му се дават.Той ни иска на тепсия безплатно.Е, свърши се вече тая:))
295
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плачете ли, плачете ли? А за Ушанката, Доган и *** гласувахте ли? Още много има да плачкате че ви е скъп газът, малко ви е.....Пак за тях гласувайте....
294
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега Тръмп като отреже надника на одисейките, като си поиска таксата за членство в нато и увеличение на разходите за отбрана и такива со.росови от.репки ще се наложи да си изтупват от прахта старите съветски дипломи и членските карти от БКП. Щото всичките русобоски исте.рици до един бяхте бивши членове на партията и партийни секретари:)))
293
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
344, оди.сейка а.к.а. спейска, ония заводи отпреди 1989 държавата да ги беше нарязала на скрап и да ги беше продала щеше да изкара 10-ина милиарда долара. :))) 17 години в нато, десет години в ЕС и 25+ години асоциирани членове в тези организации и накрая оттам ни казват, че сме превзети от Русия. НЕКАДЪРНИЦИ! И ние разчитаме на тези некадърни структури да ни дадат сигурност в екстремна ситуация щом изостаналата по думите на русофобските истерици Русия с лекота превзема натовска държава
292
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно след като руснаците ни контролират чрез АЕЦ Козлодуй, рафинерията (която била най-голямата на Балканите) и изкупуваните недв. имоти защо загрижения наш западен приятел не направи един АЕЦ и една по-голяма рафинерия в България и не започне да купува имотитте ни на по-високи от руските цени?! Значи представи си колко са ни приятели западняците щом не могат да направят за нас поне това, което е направил врага ни Русия:))Барем два самолета трета ръка да ни бяха подарили:))
291
0
 
5
 
! Отговори
ако беше жив Ботев преди 7 години
отново щеше да напише "Смешен плач"!
290
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова пък нашите задокеански приятели ни показаха как собствените ни ТЕЦ-ове могат да ни продават по-скъпа електроенергия. Нещо катода те ударят със златна тухла по главата. Което го правят и при преработката на рудата съдържаща злато.