Учените и да протестират, и да не... Повече пари няма

Менда Стоянова: За заплати в БАН в бюджета има още 5 млн.
Обновена: 24 ное 2016 17:08 | 24 ное 2016 15:07, Камелия Цветанова
92
Учените и да протестират, и да не... Повече пари няма
Менда Стоянова. Снимка: Булфото

Колкото и да протестират учените, да не се надяват на повече пари за догодина. Това стана ясно от думите на шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Още по темата

"Висококвалифицираните специалисти, които работят в тези две топ институции – БАН и Селскостопанска академия, не могат да просят от бюджета минималните си работни заплати. Ако те не са хората, които могат да ги изкарат, какво ще правим с тези в неравностойно положение тогава?", коментира тя след среща със синдикатите, които поискаха в бюджета за следващата година да бъдат заложени още 7 милиона лева за заплати в хората в БАН и 6 милиона за тези в Селскостопанската академия.

Менда Стоянова обаче обясни, че за работни заплати за БАН в бюджет 2017 г. има допълнителни 5 млн. лв. Освен това от 2017 г. стартира новата оперативна програма, в която са предвидени около 600 млн. лв. за наука, така че учените можели да си изработят още пари от нея.

Според депутатката, ако се погледне по-надълбоко в различните институти на БАН и Селскостопанска академия, ще се види, че има институти, които въобще не са на минимална работна заплата и добре управляват проектите, кандидатстват по тях, и хората там се чувстват реализирани, и оценени.

"Има и такива, които не се менижират добре. Крайно време е и двете институции да направят съответната реформа вътре", препоръча тя. Според нея пък Селскостопанската академия притежава изключително голям ресурс от активи-земи, земеделски стопанства, които, ако са в ръцете на добър мениджър, могат да носят добри приходи, част от които да отиват за заплати.

"За мен е недопустимо да правим такова преразпределение за висококвалифицирани специалисти, чието призвание е да носят иновацията и да теглят държавата и народа си нагоре", категоричен бе председателят на бюджетна комисия.

Относно друго предложение на синдикатите майчинството между първата и втора година да стане като минималната работна година, Стоянова заяви, че от КТ "Подкрепа" имало принципно искане и то трябва да намери решението си в следващи бюджети или в актуализация на този бюджет.

"Това е сериозно перо и не му е мястото между първо и второ четене. Ние сме за вземане на мерки за решаване на демографската политика, но това не е единствено и само плащането на втората година от майчинството. Има много други неща, които са важни, паралелни и се правят, като детски градини, ясли, предучилищно образование, целодневно образование, здравословно хранене и много други неща. Не винаги и единствено всичко се свежда до 50 или 100 лв. за една година", коментира Стоянова.

Тя обобщи, че предложенията на синдикатите са били фокусирани в няколко области. "Един бюджет, какъвто е внесен, преценява възможностите и политиките, които са заложени в програмата на правителството. Не е редно те да се променят. След 5-6 месеца ще има ново правителство, което и да е то, нека му дадем възможност да проведе политиките, с които ще спечели тези избори", коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
анна преди 7 години
А на служителите в социалните заведения, кога ще им се вдигнат заплатите? Санитарите взимат колко сестрите
82
0
 
2
 
! Отговори
do 87 преди 7 години
През 2010 БАН направи такъв абонамент на цялата БАН, след това МОН правеше за БАН и Университета едновременно- горе долу някъде към милион отиваше. Колкото по-голяма организацията е, толкова повече цената пада на абонамента.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 84Това явно е нужно само в някои сфери на науката. При нас може да се осигурява литература по теми, свързани с проект.Ако за всеки институт беше необходимо да се направи такъв абонамент ежегодно, не знам как държавата би се справила, докато е на сегашното дередже. Направи ли такъв жест за институтите, и университетите ще искат.
80
2
 
3
 
! Отговори
политик: преди 7 години
Засрамете се. То пари за афганистанците няма, те за наука искат.Хайде на тръстиката.
79
0
 
4
 
! Отговори
do 84 преди 7 години
До До do 72Сигурно работим в различни области. Това ми звучи като нещо много нереално. Няма как фондация да осигури или проект достъп до големите библиотеки на Elsevier i t.n, Абонамента на тези библиотеки е близо милион. Затова се учудвам. Лично в нашата област не можем да работим, ако не четем как се развива знанието по света и не търсим решения на глобални нерешени проблеми в науката. Тя науката не е национална.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се притеснявайте, не знам защо хабите енергия да спорите за глупости, държавата след 50 години ще остане изцяло за ромите и бежанците, те ще я направят най-модернизираната и иновативна страна в света, ще разебрат квантовата физика и ще се научат как да я изпозлват и да манипулират материята, тяхната религия и идеология е изцяло свърнза с наука и следва единствено и само обективната реалност и природа на космоса!
77
0
 
5
 
! Отговори
До do 72 преди 7 години
Защо мислиш, че аз не се занимавам със същото?Набавяли сме научна литература и чрез проекти, и чрез лични връзки, и чрез фондации.По-голямата част от колегите дори не ги прелистиха.По-наглите се поинтересуваха дали има нещо по теми, близки до тези на дисертациите им.Като разбраха, че може да се намери нещо, което да ползват, натовариха някои от най-младите и знаещи чужди езици колеги да прочетат съответната литература и после да изнесат информация пред секцията, като дадат екземпляр и на шефа!
76
2
 
1
 
! Отговори
от 81 преди 7 години
Такова неразбиране, такива разсъждения, абе ти си в лятна ваканция бе мой човек!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само погледнете страните от бившия комунистически блок, всички са по-развити от нас, защо ли, там ченгетата с ниско чело по-умни ли са от ченгетата с ниско чело у нас? Като гледам да, създали са условия за развитие, аз тук виждам само условия за тотално разпадане, демографски срив, голяма емиграция, роми, неконтролируеми лъжци и крадци в управлението, ако вярвате, че резултатите ще са положителни, особено след новите няколко над 20 млрд заеми, успех.
74
2
 
4
 
! Отговори
до 72 съвет преди 7 години
"Но за целта "ученият" трябва да се разтича и да намери начин да осигури на института си или на самия себе си такава книжнина."Кажи това на някой учен - българин, който работи в чужбина и ще те сметне за луд. Извинявай, но такава посредственост и с разсъждения просто къртиш. Как си представяш един учен сам да АБОНИРА организацията си за списанията на Elsevier или Shpringer. Мой човек, отчайващ си. За езика - то е ясно, как иначе ? Не, не ти си направо....уникален.
73
0
 
4
 
! Отговори
До wypros /№39/ преди 7 години
Ха ха, преди време писах тук нещо, на което повечето от коментаторите не повярваха.Разказах за лице-висшист от БАН,на което по изключително виртуозни начини са пречили години наред.След като бе приеха Закон за академично развитие, това лице поиска да бъде преназначено на длъжност асистент, защото е нужно да има 2 год. стаж на научна длъжност за да се хабилитира.И се позова на научна продукция в размер над 2 000 стр.Решиха, че трябва да се яви на конкурс, който никога не бе обявен.Лицето напусна
72
1
 
4
 
! Отговори
do 72 преди 7 години
До АнонименВиж какво, на мен тези няма да ми ги говориш. Защото аз съмврял и кипял в тези неща. Та така, в началото....ходехме по чужбина и вместо неща за семействата си- пълнехме чантите с литература, дето тука е нямаше. Бя някъде до 2009 година. После......ами после бавно започна да прохожда АБОНАМЕНТА за научна литература. Пак с емъчехме и т.н. Сега вече има що годе. Моля те само не продавай краставици на краставичар. По-добре от теб знам з акакво иде реч. Говориш шълни глупости.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво ще правите, ама след 10 години псотоянно ще чувате няма пари...такива ще са последствията от практикуването на алчност, егоизъм и простотия от миналият век, ши*панзета щяха да изградят по-развита и имаща бъдеще държава за 27 години.
70
0
 
5
 
! Отговори
До До Кирливите ризи преди 7 години
Не е точно така, човеко. Чети историята на българската граматика и лексикология. В разговорната реч е допустимо, освен напр. "професор" /както се пише в официалните документи/, да се казва и "професорка". Също и "ректорка", и "министърка" и т.н.Тук разговаряме, а не пишем официални документи.Що се отнася до онази пловдивчанка, можеш да прочетеш за нея не само в книгата на Хорозов. Тя имаше наглостта да му отговори в един от новинарските сайтове, но той я навря в миша дупка и я разобличи в лъжа
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да има пари за пенсионерите, няма да има кой да ги изкара...
68
0
 
4
 
! Отговори
До 444 преди 7 години
Грешиш.БАН е ликвидирана през 1947 г. После с указ е създадено сегашното паразитно чудовище-мастодонт.Дадени са му имотите на БАН и името на БАН, също и заплати от бюджета. Защото предишната, истинската БАН е получавала от бюджета само две заплати - на председателя и на секретаря, а също и финансови средства, за да издава едно списание. Всички останали пари, нужни за съществуването на БАН са били осигурявани от частни фондове!
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-*** е, че няма общество, няма мислещи хора, има едни зомбита, които не знаят къде се намират и едни други, които знаят за какво става въпрос, ама си траят от страх да не им спрат трохите, така до 10-15 години, когато мн хора активни сега ще се пенсионират, а мн трудоспособни млади хора ще заминат, ще останат основно пенсионери и роми, заедно с хрантутниците, които по принцип не могат нищо и без партията и далаверите няма как да оцелеят, икономиката ще колабира, ше настъпи клинична смърт
66
0
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
Къде е писано, че наука могат да създават само онези 3 800 човека, които по някакъв начин са се докопали до научни длъжности в БАН?
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 65Никога не е имало толкова много възможности човек да си набави чуждестранна научна литература, каквито има днес!Но за целта "ученият" трябва да се разтича и да намери начин да осигури на института си или на самия себе си такава книжнина.Само че нашите "учени" са свикнали всичко да им се носи на крак, в институтите им, а те само да наредят на някой от помощниците си да прочете съответната книга и да им я преразкаже в резюмиран вид.Освен това, трябва да се знаят и чужди езици!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами докато се избират на власт бивши мутри, расли през комунизма ограничени в съзнанието хора, милиционери и разни такива с начин на мислене като на австралопитек няма да се оправите, аз мисля да се връщам в Англия, защото тук няма бъдеще, съжалявам, ама е истина, страната никога няма да тръгне нагоре докато нискочелници определят как ще се управляват парите на хората като мен, които работим и си плащаме данъците, няма кой да остане да връща заемите на Бойко, отишли за лични нужди на някой...