10 млн. за БАН, 500 000 за СУ, а за моста на Колю Фичето?

Ожесточени дебати в пленарната зала за бюджета за култура
35
10 млн. за БАН, 500 000 за СУ, а за моста на Колю Фичето?
Снимка: БАН, Facebook

Още 10 милиона лева за БАН и допълнителни 500 хиляди лева за Софийския университет "Св. Климент Охридски" да бъдат отпуснати от парламента, реши бюджетната комисия, която се сърба на спешно извънредно заседание.

То пък се наложи, защото вчера при гласуването на рамката на бюджета депутатите отхвърлиха предложението за отпускане на 10 млн. лева повече за БАН и на СУ. Предложението за увеличаване на средствата за двете институции беше подкрепено от бюджетната комисия, но не беше отразено коректно в окончателната редакция на доклада за второ четене и днес се стигна до изготвянето на нов доклад.

Така в крайна сметка се оказа, че протестите на учените дадоха резултат.

Първоначалното предложение на финансовото министерство беше, за БАН да отидат 80 милиона лева. Така беше записано и в приетия на първо четене бюджет. При окончателното му приемане, депутатите вероятно ще се съобразят с доклада на бюджетната комисия и ще запишат, че парите за БАН ще бъдат повече.

При приемането на текстове от макрорамката обаче не мина обаче искането на Министерството на културата, представено от шефа на ресорната парламентарна комисия Славчо Атанасов (ПФ) да бъдат отпуснати допълнително 8 милиона лева за дигитализацията на паметниците.

Според Атанасов бюджетът на МК е завишен с 14 милиона лева повече за следващата година, но дефицитът му момента е 11 милиона лева. Останалите 3 милиона пък щели да отидат за училищата на министерството.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) отсече, че с близо 20% е скокът на парите на МК, а такъв ръст на увеличение на бюджета нямат останалите.

"Няма сфера в тази държава, която да не иска още средства, за да се развива, но всичко се случва с ръста на икономиката и допълнителните приходи, след като има такива ще има и ръст, но за всички и балансирано", настоя тя.

Славчо Атанасов пък й отговори, че за ремонта на моста на Колю Фичето в Ловеч са нужни 2 милиона лева и "като падне утре мостът, г-жо Стоянова, ще търсим Вас, а не министерството на културата".

Реформаторите също не успяха да се преборят за искането си в бюджета да се запише и разход от 2 милиона лева за изграждане на мемориален комплекс на жертвите на комунизма на остров Персин, където е бил комунистическия лагер "Белене".

Това стана причина Методи Андреев от ГЕРБ да коментира, че "сега се вижда в мозъците на колко от нас спят петолъчки", защото това е една памет, която досега беше е замитана под килима.

Стоянова обясни, че ако има план сметка и обосновано предложение, което да е мотивирано, такава сума може да бъде отпусната допълнително от правителството, но не и през централния бюджет, защото там не могат да се планират капиталови разходи за паметници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: банбюджетСУдебати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
еколог 2 преди 7 години
На фона на бедстващите учени без родствени връзки с големите клечки от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, някои от ръководните кадри крадат от проекти, вкарват любовниците си в тях, ползват с тях СПА - хотели и скъпите уж по проекта скъпи джипове, и непрекъснато са по екскурзии в чужбина! Отделно получават заплати от БАН и пари за титли. Неслучайно и проектите им са със заглавие СПА!!! Та за тях ли още 10 милиона???
31
1
 
1
 
! Отговори
Меглена преди 7 години
Герб винаги са си били простаци и простаци ще си останат. Ако въобще останат.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 млн. за Академията на науките срещу 40 млн. за службата за охрана на политиците. Направете си изводи в каква държава живеем.
29
4
 
5
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 7 години
СРАМНИ КОМЕНТАРИ ЗА БАН И НАУКАТА. САМО *** ПОЛИЦАЙ ИЛИ *** МОЖЕ ТАКА ДА ПЛЮЕ.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарен избор за да се покажеш на телевизора ти трябват 14 000 пв. на минута. Кой ги може, за хората на Д. Пеевски безплатно, за Славчо пуйка за коледа.
27
2
 
9
 
! Отговори
Ако им дадат 80 млн, преди 7 години
ще е срамота.Първо трябва да мине яка метла в БАН, тогава да искат пари.Но няма как да стане, защото там шефът решава кой е способен и кой не е.Всеки ще си пази протежетата.По-долу питат колко нобелови награди имаме.Вчера по Първа програма акад.Воденичаров отговори на подобен въпрос много нагло. Даде пример с руски учени, които отишли на Запад и там направили чудеса.Сравнява малката,бедна Бг и огромната,богата Русия,в която също не давали достатъчно пари за наука.То бива наглост,но той се оля
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DreamTheaterПреди 50-60 г. в БАН настаняваха децата и съпругите на средната номенклатура. Титлата "професор" била означавала нещо - да, имаше някои кадърни професори, но повечето станаха такива по партийна линия. После започна настаняване по семейна линия - деца, внуци и други роднини на партийните професори, защото внуците на средната номенклатура драпаха за работа в чужбина.Сега са вече второ поколение, настанени по семейна линия и печелят не само от заплати.И кадърни има, но са малцина
25
0
 
7
 
! Отговори
Игнатов преди 7 години
един безродник - син на политкомисар във Видин, отрекъл се от баща си в Държавен вестник, за да стане министър, но заграби комунистическата база на АОУНСУ, за да направи НБУ. Един бивш боксьор.
24
1
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
търговията с Титли тръгна след закона "Игнатов" защото титлите се обзецниха. сега всеки може да стаен професор, а преди тоав знаечеше нещо. хора като Божидар димитров на който БАН 25 години отказавше тази титла стана професор в Библиотекарския. почти всичик "специалисти" Иван Кръстев, Райчев, Кольо колев, дайнов , Оги минчев си направиха Институти/центрове и станаха "професори". Д.Иванов - шестака и той е професор в Библиотекарския. В БАН никога нямаше да го приемат.Всичко е вина на Игнатов.
23
2
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Не знам дали ще "кичиме" с терима наука, но когато Дянков исакше да закриав БАн излязоха 19 международни учени на протест - всичикте бяха Нобелови лауреати и голеим имена, и не говорим тук за някакив комунист , а за големи западни имена, немци, британци и т.н.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко пари са дадени по света за наука - само в САЩ НАСА има ТРИЛИОНИ! не милиони, не милиарди - ТРИЛИОНИ! И това - всяка година. А отделон хилядиет други научни организации. И въпреки това - в САЩ няма лекарство за рака. А в България се мъчим за някое милионче за да може да изпълним минималните заплати . СРАМ!
21
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
не правиш добър аналог. в една компания "Чичковците", които са управителен съвет имат акции и имат интерес да развиват максимално своя продукт. В една институция като БАН МОН реже възможноститие за проекти, Министъра на финансите реже заплатите, шефовете нямат акции с които да излязат на борсата и дружествоот умира.БАН не е частна компания.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цял свят науката е нещо допринесла за развитието на Държавата . Единствено в България се кичеме с термина наука . Като ги попиташ какво са направили , те отговарят , след 20 години ще има резултат. Е другари няма как да стане .
19
11
 
4
 
! Отговори
Nemeca преди 7 години
Мдаа. Като гледам коментарите ми е ясно, че българите не искат да имат изследователска и научна дейност. Предпочитат чистачките в парламента да вземат по 1000 лева. Ами марш на запад да миете чинии и гледате старци.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бан имат патенет върху Сорт домати "белла", сорт домати 4Трапезица", "сорт домати "Бонония", сорн домати <"Реяна", сорт домати "Берика", сор тцаревица "Захарина", Захарна царевица "С-6", Захарна царевица С-12, патенто върух домати "Наслада", патент върух домати " Розалина роса", Патент за метод и система за унищожаване на вредители.
17
6
 
6
 
! Отговори
do 14 преди 7 години
Ами такива хора като теб са причината да сме последна дупка на кавала, щом смяташ че няма полза от наука. Защото хора като теб, които 2 + 2 не могат да сметнат, имат наглоста да налагат ограниченото си мнение. И понеже комунизма ви научи, да лаете и да си мислите, че сте най-важните, е време да ви успокоя, че учените са тези които са важни, а не ненаучените и простите. справка западните държави.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видях в едно предаване как обясняваха за някакво откритие в областа на горивните клетки. И в един момент се оказа че въпросното откритие е продадено на чуда компания за някакви смешни 40000-50000.Оказва се че България дава едни пари за научни изследвания и в следващия момент едни чичковци се разпореждат с резултата като ли че те са платили за него. Коато една компания има работници то резултата от техния труд е собственост на компанията, но в България всичко е на обратно.
15
2
 
5
 
! Отговори
мизерия преди 7 години
Значи законът за минималните изисквания за титли събира прах в Парламента. Местните феодали в научниате организацци превземат институциите, правят хора без показатели професори и търгуват с титли, ама за 10 милиона събиране. Колко още трябва да преживее този народ, за да разбере пътя по който го тласка тази алчна хунта!
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН създава антивирусни програми. Например. Също и измервател на съдържание на нитрати. Газов Лазер. няколко сорта домати. Натора 2000 е открите на БАН, какот и Дунавската СТратегия.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като данакоплатец искам да знам каква ще е ползата за държавата от изхарчването на въпросните мил. лв. дадени на БАН.Какво ще произведе БАН?Каква е ползата от това или онова откритие?И аз бих желал някой да финасира моите хобита.Та макар и само аз да имам полза от това.Простете за невежеството но в едно предаване видях как за жълти стотинки се продават открития за които са похарчени държавни пари и готовия продукт се продава на чужди компании за смешни пари.