Плевнелиев коалиции няма да реди: Нужна е стабилност!

"В президентската институция няма да се коват правителства"
7 дек 2016 18:00,
21
Плевнелиев коалиции няма да реди: Нужна е стабилност!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Над всички нас стоят правилата на Конституцията. В трудни моменти на несигурност тя винаги ни е помагала да намерим решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в свой коментар за политическата ситуация, след като днес беше върнат проучвателния мандат от "БСП - Лява България".

Днес според конституционните си правомощия на "Дондуков 2" президентът връчи проучвателен мандат на втората по големина парламентарно представена политическа сила, която на свой ред отказа да състави правителство.

Още по темата

"Моята цел остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна. За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална", заяви още Росен Плевнелиев пред журналисти и напомни, че настоящият парламент все още има важни задачи в дневния си ред, а в момент на нестабилност е редно всички институции в страната да не прекъсват своята дейност.

Държавният глава напомни, че предстои през първата половина на 2018 г. да се реализира и българско председателство на Съвета на ЕС, което трябва да е сред водещите приоритети за всички институции и политическите сили.

"Председателството не е просто изпълнение и провеждане на срещи. Преди всичко е важна неговата подготовка", напомни той.

Плевнелиев заяви още, че при изпълнението на конституционните си правомощия за връчването на проучвателен мандат ще цели достойното участие на България в НАТО и скоростното ѝ интегриране в Европейския съюз да не бъдат поставяни под въпрос.

"В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули", увери президентът.

Държавният глава подчерта също така, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят нов кабинет, е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
darcas преди 7 години
Росенчо и институция - мбуахахаха
10
3
 
2
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ДОБРЕ БЕШЕ ТАЗИ ОСТАВКА,ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ,ЧЕ ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ И ТО КАКЪВ.
9
1
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Над всички нас стоят правилата на Конституцията. В трудни моменти на несигурност тя винаги ни е помагала да намерим решение.--------------Конституцията не е Справочник, а Ръководство/Праилник!
8
0
 
4
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
*** ти си глупава пешка....
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В друг сайт четох , че точно от своята администрация ще избира временното правителство.Кое е вярното ?
6
17
 
3
 
! Отговори
Петя преди 7 години
До Анонимен Настоящият ПРЕЗИДЕНТ се справя стоически с възникналите обстоятелства . Интелигентен,еродиран, спокоен ...това е той ! Безпристрастните историци ще оценяват неговия мандат положително.Бъдещите поколения ще изучават неговия труден мандат.
5
3
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ето, в конституцията е предвидено:Чл. 97. (1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:1. подаване на оставка пред Конституционния съд;Да влиза предсрочно новия и да разчисти малко тая смрaд!
4
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Айде уво 2017 !Освобождавайте го вече. Стига сте го мъчили човека !
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си стабилизирай офшорките а държавата остави вече...Достатъчно поразии свърши.
2
0
 
15
 
! Отговори
маке преди 7 години
големо шоу ке станеше ако бсп беше приела мандата
1
4
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Когато изметем слугите и си подредим къщичката ще има и стабилност иначе с такива като тоя нищо добро не ни очаква.