Росен Плевнелиев реди коледен кабинет

Министри щели да бъдат хора от неговата администрация
8 дек 2016 08:28, Елка Василева
35
Росен Плевнелиев реди коледен кабинет
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Коледен кабинет реди президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от думите му след връщането на втория мандат от БСП, пише "Труд". Държавният глава подчерта, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

“За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-тото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална”, заяви Плевнелиев.

Още по темата

Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок идния понеделник - 12 ноември. Лидерите на партиите в него още във вторник отидоха при премиера в оставка Бойко Борисов, за да търсят подкрепа.

Пред журналисти депутатката Менда Стоянова, която бе поканена на срещата с РБ, обяви, че разговори за подкрепа ще се водят, след като бъде връчен мандатът. Народни представители от ГЕРБ обаче бяха категорични, че няма да подкрепят правителство, предлагано от реформаторите. Това означава, че РБ, дори и да получат мандата в началото на следващата седмица, ще трябва да го върнат най-късно на 21 декември.

Още на следващия ден Плевнелиев може да представи третия си служебен кабинет. В парламента усилено се коментира, че той ще бъде оглавен от главния секретар на “Дондуков” 2 Росен Кожухаров.

Екатерина Захариева, за която доскоро се твърдеше, че има амбиции да оглави поне едно служебно правителство, отказала. Причината е, че се надявала да запази поста правосъден министър и в следващ кабинет на Борисов. Премиерът в оставка предупреди, че негови министри не бива да участват в други правителства.

Плевнелиев вероятно ще заложи и този път основно на секретарите и съветниците си в президентството. Постове се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации, и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество, както и съветникът по икономика и иновации Евгени Ангелов.

В конституцията няма срокове нито за връчване на мандатите, нито за съставяне на служебно правителство. Нищо не задължава Плевнелиев да реди кабинет, чийто живот ще е около месец. През декември 1996 г. тогавашният държавен глава Желю Желев не връчи мандати и остави това на следващия президент Петър Стоянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешо 13: Ти чакай да гледаш сеир на последното обръщение към нацията преди Нова година - най-доброто тепърва предстои!
25
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 7 години
То чужденците са на едно мнение с ***, ама ние не ги питаме.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чужденецаАйде еврейче наакано сабирай си нещата и наредените ти за министри и и се омитай от поста за който не ставаш.-------------не е еврейче, много е *** за еврейче. от групата на *** за 30 сребърника е.
23
7
 
20
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Нагъл плазмодии е тоя,щял да реди ,за тея години нищо не нареди като хората та сега ли.Айде еврейче наакано сабирай си нещата и наредените ти за министри и и се омитай от поста за който не ставаш.Нямали сме по слаб президент и премиер никога.
22
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е че нищо нема да реди, бойко му подава листче с имена и чехъла ще го прочете по телевизора :)
21
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-срамния преЦедент в историята на България! Ако го видят нашите предци-Владетели ще се питат: " Къде сгрешихме, затова ли водихме толкова битки"?Всъщност доколкото си спомням Плевнята искаше да напада Русия! :)))))смеееееех
20
4
 
27
 
! Отговори
Роско преди 7 години
Шефа каза,че трябва време да се доокраде каквото може и да се заметат компроматите!Чакайте края на януари да дойде Румката на обран бостан!
19
1
 
19
 
! Отговори
до 12 честито преди 7 години
Да не сте тази сутри на " бял прах" ?.
18
2
 
28
 
! Отговори
Чембер преди 7 години
Е, ясно е, че този, на който биха публично чембер, ще направи това, което този, който му би чембера му нареди.
17
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До честитоНикой нормален човек не се интересува от ориентациите на президента, а от реалните му действия!? По въпроса за действията плевньо е направил точно 0 /нула/ такива за 5 г.
16
5
 
32
 
! Отговори
Обратно броене преди 7 години
пастирката ВЪН !!
15
4
 
18
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Добре си го измислил, но не забравяй, че Дядо Коледа е възникнал сравнително скоро и той няма Снежанка. Дядо Мраз има Снежанка, а Дядо Мраз го има от много векове, т.е. Новия Дядо Коледа и стария Дядо Мраз със Снежанка са различни неща.
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали оня ден Тиквата каза ясно, че им дължи услуга на Реформаторите и ще ги подкрепи, ако им дадат мандат...сега нямало да ги подкрепят? Муахаххах Няма такъв Оли.гофрен като тоя.
13
2
 
26
 
! Отговори
ура-ура преди 7 години
Новият министър председател се казва Дядо Коледа с вице примиер Снежанка. Министър на транспорта еленът Рудолф, а най голямото джудже, става министър на труда и социалните грижи. Толкова е достатъчно.Дядо Коледа носи подаръци на Президента, политиците и другите управници. На народа наси остатъци, а някъде и нищо не остава, просто ...НЯМА. А аз с нетърпение очаквам последната новогодишна реч на сегашният президент на страната. Надявам се да е кратка и дано не се разреве.
12
36
 
16
 
! Отговори
честито преди 7 години
Другари комунисти и русофили, Плевнелиев ви е ,,трън в очите,, защото е с прозападна ориентация.Който и да беше на негово място пак щяхте да го линчувате и оплювате с вашата помия!Да ви е честит новият президент Радев, който според Волен Сидеров е завършил школа в САЩ, която е под шапката на ЦРУ!
11
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя травестит е ясно какво ще нареди, роднини олигарси и мафиоти
10
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обикновен......................ст
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мистър Бийн да си подреди кухнята защото го чака много работа, трябва да направи коледни бисквитки, празнична погача, баница с късмети и още много домакинска работа по Празниците!
8
4
 
38
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Да си реди елхата в къщи. Но и за това не става.
7
7
 
48
 
! Отговори
герберастите на съд! преди 7 години
Вашият Росен Плевнелиев е бита карта и е напълно неспособен въобще нещо да реди.Не ни занимавайте със споминали се политици, моля!